23 Kasım 2014 18:56

Holland’ın filmleri Pera’da

Pera Film, Polonya Yeni Dalgası’nın en önemli temsilcilerinden Agnieszka Holland’ın filmlerine ev sahipliği yapıyor. 6 Aralık’a dek sürecek olan ‘Geriye Karanlık Kalır’ başlıklı seçkide, Agnieszka Holland’ın Ateş (1981), Europa, Europa (1990), Karanlıkta Kalanlar (2011) ve Devrim Ateşi (2013) filmleri izleyicilerle buluşacak.

Paylaş

Pera Film, Geriye Karanlık Kalır programında, Polonya Yeni Dalga sinemasına politik filmleriyle yaptığı katkılarla tanınan, Polonya’nın önde gelen kadın sinemacılarından Agnieszka Holland’ın filmlerine yer veriyor. 1971 yılında Prag Film Okulu’ndan mezun olan Holland, Krzysztof Zanussi’nin 1973 tarihli filmi Illuminacja’da yönetmen asistanı olarak çalıştı. Pera Film’in Agnieszka Holland seçkisi, trajedi ve felaketin ortasında, insanın hayata ve neşeye dair hikayesine, varoluşun beklenmedik tüm acı ve zevklerinin etkisi altındaki insanlığın dünyasına odaklanan filmlerinden oluşuyor.

KADERİN SİLLESİ ALTINDA EZİLEN İYİLİK

“Pera Film’in Geriye Karanlık Kalır programındaki dört film, kahramanlık, fedakarlık, acı ve görünmez bir despotluğun ya da kaderin sillesi altında ezilen iyiliğin sıradanlığı temalarına değiniyor. 1905 yılında geçen Ateş (1981), Polonya’da devrimci yeraltı faaliyetlerinin yoğun biçimde devam ettiği bir dönemde geçiyor. Filmdeki bütün karakterler sert anarşistlerden, kara sevdaya tutulmuş bombacılardan, dürüst ama saf çiftçilerden gamsız holiganlardan oluşuyor. Bunların hiçbiri iyi insanlar olmasa da, onların trajik kaderine yakınlık duymamak elde değil. Gerçek bir hikayeye dayanan Europa, Europa (1990) ise alışılmamış ve sürprizlerle dolu bir film. İnsanların hayatta kalabilmek için neler yapabileceğine odaklanıyor. Acımasız bir savaşın ortasında kalan ve ailesinden ayrı bırakılan Yahudi genci Solomon Perel, hayatta kalabilmesinin tek yolunun bir Nazi gibi davranmak olduğunu fark eder. Oscar adayı savaş dramı Karanlıkta Kalanlar (2012), onlarca Yahudiyi kurtarmak için kendi hayatını riske atan Polonyalılardan biri olan Leopold Socha’nın gerçek hikayesine dayanıyor. Yanan Çalı (2013), gerçek olaylara dayanan bir dram. Film, Sovyetlerin 1969 yılında Çekoslovakya’yı işgalini protesto etmek için kendini ateşe veren ve Prag’daki bir tarih bölümünde öğrenci olan Jan Palach’ın kendini feda edişine odaklanıyor. Bu filmde, hızlı bir epik hikaye, politik gerilim ve mahkeme dramı tek bir yerde toplanıyor.” (Janusz Wróblewski’nin Eleştirisi) (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Genç ve usta gazeteciler Çanakkale’de buluştu

SONRAKİ HABER

Jehr’in öyküleri Kobanê’ye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...