23 Kasım 2014 15:30

İşten atmalar rezervasyonları iptal ettirdi

Dora Otel'de Tüm Emek Sen'de örgütlendikleri için işten atılan işçilerin işlerine geri dönme, sendikal haklarını kullanma ve sömürü düzeyinde çalıştırmaya karşı sürdürdükleri mücadele eylemlerle devam ediyor.

Paylaş

Dora Otel işçileriyle dayanışmak ve turizm sektöründeki ağır çalışma koşullarına karşı mücadeleyi örmek amacıyla oluşturulan Dora İşçileriyle Dayanışma Platformu bu hafta otel önündeki dördüncü eylemini gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylem Talimhane Caddesi'nden yürüyüşle oteller önünden geçilerek yapıldı. Turizm sektöründe çalışanları, ağır çalışma koşullarına, işten atmalara,  karşı anayasal bir hak olan sendikalı olmaya dikkat çekildi. Dora Otel işçilerinin oteldeki sömürü koşulları, baskı ve mobbing uygulamalarına karşı Tüm Emek Sen'de örgütlendikleri için işten atıldıkları, işçilerin anayasal haklarına saygı gösterilerek işlerine geri dönme mücadelesi verdikleri anlatıldı. Çevre otel çalışanlarına, daha iyi çalışma koşulları için sendikalı olma ve örgütlenme çağrısı yapıldı.

Eylem de sık sık “Dora İşçisi Yalnız Değildir”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”,“Sendika Haktır Engellenemez”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganları atıldı.

Dora Otel önünde yine Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça, pankartlar açıldı. İngilizce, Türkçe, Arapça basın açıklamalarıyla Dora Otel'deki ağır çalışma koşulları anlatıldı. Dora Otel işçilerinin asgari ücretle 8, 12, 14 saat çalıştırıldıkları, yol ücretlerini kendilerinin karşılamak zorunda kaldıkları, mobbinge maruz kaldıkları, daha insanca çalışma koşulları için Tüm Emek Sen'e üye oldukları için işten atıldıkları anlatıldı. Otel müşterilerine de seslenilerek bu işçilerin işlerine geri dönmeleri için otel yönetimine gerekli tepkiyi göstermeleri çağrısı yapıldı. Dora Otel işçilerinin işten atıldıklarını öğrenen bir otel işçisi ise meslektaşlarına destek için Arapça konuşma yaptı. Otel müşterilerine seslenen otel işçisi “Dora Otel misafirleri, sizlere rahat etmeniz için her türlü hizmeti veren, 8 saatten 14 saate kadar çalışmak zorunda kalan işçiler işten atıldı. Sizlerden isteğimiz bu arkadaşlarımızın verdikleri hizmete rağmen neden şu anda işsiz olduklarını otel yönetimine sormanız ve işlerine geri dönmeleri talebinde bulunmanızdır. Sizlere hizmet veren işçilerin haklarına duyarlı olmanızı bekliyor, teşekkür ediyoruz” dedi.

Eylem sırasında bir tur rehberinin eylem hakkında sorular sorduğu otelin güvenlik görevlisi “Bizimle ilgisi yok” şeklinde açıklama yaptı. Bunu fark eden işten atılan Dora Otel işçilerinden birisi rehbberin yanına giderek eylem hakkında bilgi verdi. Rehberin “Böyle bir şey nasıl olur? Bunu rehberliğini yaptığım firmaya bildirmek zorundayım” şeklinde cevap verdi ve işçilere başarılar diledi.

Basın açıklamasının ardından plaforum bileşenleri kısa konuşmalarla Dora Otel işçilerinin mücadelesini işlerine dönünceye kadar hep birlikte sürdüreceklerini belirttiler.

Eylem sırasında Dora Otel ile çalışan en büyük firmalardan olan Karnak Tur'un işten atmalara tepki olarak tüm rezervasyonlarını iptal ettiği, rezervasyonların iptal edildiğini bilmeden otele gelen 7 müşteriyi ise Dora Otel'den alıp başka bir otele yerleştirdiği öğrenildi. Rezervasyon iptali ve otele giriş yapmış müşterinin alınıp götürülmesinin ise müdürler arasında şiddetli bir krize neden olduğu öğrenildi.

Dora Otel'in işten attığı işçilerden birisi de otel yönetimine seslenerek “Otel yöneticileri eşyalarınızı toplamak  için bir koli ayarlayın, yakında otelin gerçek sahipleri gelecek” dedi. İşçinin otel yönetimine seslendiği sırada arabasıyla gelen  yöneticinin eğilerek hızla otel içine girdiği gözlendi.

Eylemde taşınan ozalitlerin otelin karşısındaki dükkanların kepenklerine asıldı. Dora Otel İşçileriyle Dayanışma Platformu  bileşenleri otelden atılan işçiler sendikal haklarıyla çalışmak üzere işe alınıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek sloganlarla eylemi sonlandırdılar.
(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Asıl ayrılıkçı olan, Kürt ulusunu yok sayanlardır’

SONRAKİ HABER

Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi önünde tutuklamalar tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...