23 Kasım 2014 15:17

‘Asıl ayrılıkçı olan, Kürt ulusunu yok sayanlardır’

Gazetelere ‘ayrılıkçı parti’ olarak yansıyan PAK’ın Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “Asıl ayrılıkçı, Kürtlerin varlığını reddedenler. Biz eşit, özgür birliğe de varız” dedi.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Siyasi hayata katılmaya hazırlanan Partiya Azadiya Kürdistanê (Kürdistan Özgürlük Partisi) önceki gün düzenlediği basın resepsiyosununda, “Kürtlerin eşit ve özgür bir yaşam sürmesi için mücadele edeceğiz” mesajı verdi. Gazetemize konuşan Genel Başkan Mustafa Özçelik, “’ayrılıkçı parti’ tartışmalarına ilişkin, “Ayrılıkçı olan 90 yıldır tek devlet, tek bayrak, tek dil, tek vatan diyen, Kürtlerin hiçbir hak ve özgürlüğünü tanımayanlardır. Biz eşit, demokratik özgür birliğe varız” dedi.

Kuruluş belgelerini geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı’na veren, kısa adı PAK, kurucularına başvuru için ‘alındı’ belgesi verilmemesi ve ‘ayrılıkçı parti’ tartışmalarıyla gündeme gelmişti. İçişleri Bakanlığı yetkililerinden “Siz gidin, biz gerekli incelemeyi yapıp sizi bilgilendiririz” yanıtı alan parti yönetimi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Önceki gün Taksim Hill Otel’de düzenlenen basın resepsiyonuna çok sayıda Kürt siyasetçi, yazar ve aydın katıldı. Açılış konuşmasını Genel Başkan Yardımcısı Ali Fikri Işık’ın yaptığı resepsiyonda kürsüye gelen PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik basında, ‘bölücü, ayrılıkçı parti kuruluyor’ başlıklarıyla çıkan haberlere atıf yaparak, “Bölücü ve ayrılıkçı partinin genel başkanı olarak sizleri selamlıyorum” dedi.

‘15 MİLYON KÜRT OYU SAHİPSİZ’

90 yıldır devam eden tek dil, tek millet, tek devlet ve tek bayrak anlayışını reddettiklerini belirten Özçelik, “Biz Kürt ulusuyuz. Kürdistan farklı bir ülkedir. Özgür bir Kürdistan için, Kürdistan toplumunun yeniden örgütlenmesi için mücadele edeceğiz” dedi. Parti kuruluş çalışmalarına başladıklarında kendilerine, ‘Kürtlerin oyunu mu böleceksiniz’ tepkileri geldiğini söyleyen Özçelik, “Bu ülkede 18 milyon Kürt seçmen var. HDP’nin oyu ise 3 milyon. 15 milyon Kürdün oyu sahipsiz. Kimsenin oyunu bölmüyoruz” dedi.

Çözüm sürecini desteklediklerini belirten Özçelik, hâlâ bir program açıklanmamasını ve sürece Kürdistan’ı en geniş anlamda temsil edecek bir heyetin dahil edilmemesini eleştirdi.
Konuşmasında AKP hükümetine de seslenen Özçelik, “Kürtlerin ulusal varlığını, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünü anayasal ve yasal güvenceye kavuşturun. Dağda, cezaevinde ve yurt dışındaki bütün Kürtlerin özgür bir şekilde ülkelerine dönmelerini sağlayın. Kürtlerin kendi kimlikleriyle siyasi parti kurmasının önündeki engelleri kaldırın” dedi.

Konuşmasının ardından sohbet ettiğimiz Özçelik’e, partinin kuruluş başvurusu sürecinin nasıl devam ettiğini ve bundan sonra ne yapacaklarını sorduk. Kendilerine daha önce uygulanmayan bir prosedür uygulandığını söyleyen Özçelik, “Hukuki süreci takip edeceğiz. Ancak belgelerimizi teslim etmemizle birlikte Siyasi Partiler Yasasına göre biz tüzel kişilik kazanmış olduk. Yasal bir parti olarak çalışmalarımızı, teşkilanlanmamızı sürdüreceğiz” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in “Türkiye Cumhuriyeti içinde başka bir yapı oluşturmayı planlıyorsunuz, böyle bir parti mümkün değil. Kurulmasına izin verilmez” açıklamasını hatırlattığımız Özçelik, “Gerek basında ‘ayrılıkçı parti’ haberleriyle yaratılan mahalle baskısı, gerek Mehmet Ali Şahin’in açıklamaları bu engellemenin basit bir prosedür olmadığının, bir devlet politikası olduğunu gösteriyor. Bu siyasi bir tutumdur” dedi.

‘EŞİT BİRLİĞE VARIZ’

PAK’ın basının gündemine ‘ayrılıkçı parti’ başlığıyla taşınmasına ilişkin de konuştuğumuz Özçelik, “Partimizin programında Kürtlerin kendi kendilerini özgürce yönetebileceği, bir statü talebi var. Bu federe olur, konfedere olur, ayrı devlet olur. Bugünkü konjonktürde Güney Kürdistan’daki gibi bir federe devlet öneriyoruz. Bu anlamda, ayrılıkçı parti nitelemesi doğru değildir. Ayrılıkçı olan 90 yıldır tek devlet, tek bayrak, tek dil, tek vatan diyen, Kürtlerin hiçbir hak ve özgürlüğünü tanımayanlar, Kürtleri bir millet olarak kabul etmeyenlerdir. Biz eşit, demokratik, özgür bir birliğe varız diyoruz” şeklinde konuştu.

‘KİMSEYE DÜŞMANLIK YAPMAYACAĞIZ’

Yeni kurulan Kürt partilerinin siyasetini BDP, PKK’yle polemik ve kavga üzerine kurduğunu hatırlatarak, “Siz de böyle mi yapacaksınız” diye sorduğumuz Özçelik, “Biz hiç kimseye karşı ya da birilerine alternatif olarak çıkmıyoruz. Kendimize göre projelerimiz var. Bu projelerle siyaset yapmak istiyoruz. Kimseye düşmanlık, karşıtlık ekseninde siyaset yapmayacağız. Ama Kürt ve Kürdistan siyasetinin sahibi olduğumuzu da söyleyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘KÜRTLERİN YAŞADIĞI HER YERDE ÖRGÜTLENECEĞİZ’

Özçelik’e PAK’ın Türkiye’nin batısında örgütlenip örgütlenmeyeceğini de sorduk. Cevabı; “Biz Kürdistan’ın tümünde ve Kürtlkerin yaşadığı her yerde örgütleneceğiz” oldu. Türkiye’nin sol, sosyalist, demokrasi güçleriyle ittifakın gündemlerinde olup olmadığını da sorduğumuz Özçelik, “Türkiye’deki tüm özgürlük, demokrasi, adalet savunucularıyla her alanda birliğe varız. Kürtlere sahip çıkan herkes, bizim dostumuzur ve onlarla her türlü ittifaka hazırız” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Kadınların hayatı sizin elinizde değil’

SONRAKİ HABER

İşten atmalar rezervasyonları iptal ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...