23 Kasım 2014 12:55

‘Kadınların hayatı sizin elinizde değil’

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında yapılan eylem ve etkinlikler devam ediyor. Bugün İstanbul, İzmir, Adana, başta olmak üzere pek çok yerde eylemlerde, kadınların savaş, şiddet, sömürü ve baskı sarmalından oluşan bir vahşete mahkum edildiği ifade edildi. Eylemlerde hükümete tepki öne çıkarken, “Kadınların hayatı sizin elinizde değil” denildi.

Paylaş

İstanbul’da Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar  Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde oturma eylemi yaptı. Sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganı atan kadınlar ellerinde de  Kobane’deki direnişe katılmak için sınırı geçerken asker kurşunuyla öldürülen Kader Ortakaya, İstanbul’da tecavüze uğradıktan sonra öldürülen göçmen işçi Uganda’lı Jesca Nankabirwa ve İran’da tecavüzcüsünü öldürdüğü gerekçesiyle idam edilen Reyhaneh Jabbari’nin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.Cinsi, milliyeti ne olursa olsun öldürülen her kadını mücadelelerinde yaşatacaklarını ifade eden kadınlar, hükümete “Şiddeti izleme, müdahale et’ diye seslendi.

Çeşitli illerin kadın platformlarından ve kadın derneklerinden gelen dayanışma  mesajlarının okunduğu eylemde, öldürülen ya da şiddete uğrayan kadınların hikayeleri ve tanıklıkları anlatıldı. Eylemde ortak açıklama hem Kürtçe hem de Türkçe olarak yapıldı. Yapılan açıklamada kadın cinayetine giden yolun önce azar, küfür ve tokatla başladığını belirten kadınlar, “Cinayet bir anlık öfkeyle değil, yıllarca süren işkenceler sonucunda, kendini göstere göstere geliyor. Bize bu şiddeti uygulayanlar ise,  erkek egemen sistemden aldıkları güç ve yetkiyle, ‘Öldürme hakkımı kullandım’ diyebiliyorlar” diye tepki gösterdi.                  

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından atanan görevlilerin kadınları boşanmamaya ikna etmek için şiddet gördüğü kocalarıyla barıştırmaya çalıştığına vurgu yapan kadınlar, hükümete ve siyasetçilere şöyle seslendi: “Devlet önlem aldığını söyleyip duruyor, yasalar çıkarıyor, konuyla ilgili çok prestijli uluslararası sözleşmeleri imzalıyor. Ama pratikte hiç de öyle olmuyor! Erkekler kadınları sokak ortasında, koruma altında, adliyede, sığınağın içinde bile öldürüyor. Kadınların hayatı sizin elinizde değil! Boşanmayı değil, cinayeti engelleyin!”

MECLİSTE SÜRESİZ KOMİSYON KURULMALI

Yargının da tahrik indirimleri uygulayarak erkeği koruduğuna dikkat çeken kadınlar, “ ‘Beni aldattı, erkekliğime laf etti” gibi ifadeler geçerli kabul edilerek tahrik indirimi uygulanıyor. Tahrik indirimi erkeklik indirimidir, yeni kadın ve trans cinayetlerini teşvik eder!” dedi. Meclisin kadın ve trans cinayetleri gündemiyle acil olarak toplanmasını istediklerini söyleyen kadınlar Meclis’in yapması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kadın ve trans kadın cinayetleri için özel ve süresiz bir komisyon oluşturmalı. Özel olarak kadın ve trans cinayetlerine yönelik bir bütçe hazırlamalı.  Sığınakların sayısını artırmalı, kadın ve LGBTİ örgütlerinin rehberliğinde acil eylem planı oluşturmalıdır! Eylemde son olarak 25 Kasım akşamı Taksim Tünel’de saat 19.00’da yapılacak yürüyüşe de çağrı yapıldı.  

YAMANLAR’DA KADINLAR ŞİDDETE HAYIR DEDİ

İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Yamanlar mahallesinde Bağımsız Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında mahallede bulunan Cem evinin konferans salonunda etkinlik düzenledi.Bağımsız Kadın Platformundan Zeynep Yakakayı, “Özel mülkiyetin ortaya çıkmasıyla birlikte ataerkil toplumlar ortaya çıkmış ve kadın ailede geri plana atılmaya başlanmıştır.  Bugün de bütün toplumlarda kadınlar ahlak kavramıyla değersizleştirilmeye devam ediyor” dedi. Kadın Platformundan Sibel Çınar Taşpınar ise şiddetin sadece fiziksel olmadığını ifade ederek kadınlara  kendi bedeni ve kendi hayatı üzerine söz hakkı tanınmamasının da kadına yönelik şiddetin bir türü olduğuna vurgu yaptı. Taşpınar Ortadoğu’da kadınların köle pazarlarında satılmasına, tecavüze uğramasına ve mülteci konumuna düşürülmesine de vurgu yaptı. Konuşmaların ardından ‘Kum Torbası’ ve ’ Şiddetli Hüzünler’ adlı kısa filmler gösterildi. Gösterimin ardından Avukat Aysun Fakı Sönmez kadınların şiddetle karşılaştığı zaman nerelere başvurabileceğini ve sahip olduğu hakları anlattı.

ERKEK ŞİDDETİ MEŞRULAŞIYOR

Adana’da da Kadın cinayetine Karşı Acil Önlem Grubu ve Adana Kadın Platformu çağrısıyla Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar burada açıklama yaptı. Ortak açıklamayı yapan Kader Duman,  AKP’nin yaratmaya çalıştığı muhafazakar toplum düzeni nedeniyle erkek şiddetinin her geçen gün meşrulaştırdığını ifade etti.

 

Urfa’nın Siverek ilçesinde de eylem yapan kadınlar, “Köle değil Arin’iz, direniş Kader’imiz. Ortadoğu’da ve Kürdistan’da köklerinden filizlenen kadın direnişini selamlıyoruz” dedi. DÖKH tarafından gerçekleştirilen yürüyüşe HDP ve DBP Urfa il ve ilçe örgütleri, KESK, Avrupa Parlamentosu eski milletvekili ve DTK İcra Kurulu Üyesi Feleknas Uca, Kobanêli kadınların yanı sıra binlerce kadın katıldı. Lezgonun Parkı’nda toplanan kadınlar, “Mirabel kardeşlerden Sakinelere, Kobanê’deArin’iz, sınırlara karşı Kader’iz”, “Kader Ortakaya onurumuzdur”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” pankartı taşıdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Enternasyonal yolunda 20. yıl şenliği dakika dakika

SONRAKİ HABER

‘Asıl ayrılıkçı olan, Kürt ulusunu yok sayanlardır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa