23 Kasım 2014 07:22

Davutoğlu’nun ‘Alevi açılımı’ndan müze çıktı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu günlerdir konuşulan Dersim ziyaretine, biber gazı ve polis copuyla başladı. Ziyaret öncesi Dersim adeta polis ablukasına alınırken, Davutoğlu’yu protesto etmek isteyenlere polis saldırdı. Protestolar nedeniyle Dersim Belediyesi ziyaretini iptal eden Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi’nin adının Munzur Üniversitesi olarak değişeceğini ve eski kışlanın da Dersim Müzesi yapılacağını ‘müjde’ olarak duyurdu.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin il kongresine katılmak ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere dün Dersim’deydi. Davutoğlu’nun gelişiyle polis ve askerlerce ablukaya alınan kente girişler durduruldu.

POLİS SALDIRDI

Temaslarına valilik ziyaretiyle başlayan Davutoğlu’yu protesto etmek için Cumhuriyet Caddesi ve Sanat Sokağında toplanan halk ‘Gezi şehitleri ölümsüzdür’, ‘Dersim’den defol’ sloganları atarak yürümek istedi. Kitlenin önü kesen polis halka cop, biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.

BELEDİYE ZİYARETİ İPTAL

Perotestolar nedeniyle Dersim Belediyesi ziyaretini iptal eden Davutoğlu, valilik ziyaretinin ardından Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’ni ziyaret etti. Cemevinde dernek yetkilileri ve Alevi dedeleriyle basına kapalı görüşen Davutoğlu, cemevi ziyaretinin ardından hiçbir açıklama yapmadan, beraberindekilerle Tunceli Üniversitesi’ne geçti.

‘KATLİAM’ DİYEMEDİ

Polisin halka cop ve gaz bombasıyla saldırdığı saatlerde, Tunceli Üniversitesi’nde konuşan Davutoğlu, “Devlet vatandaşını tehdit olarak görmemeli, devlet hizmet için var, vatandaşıyla savaşmak için değil” dedi. Dersim Katliamı’ndan, ‘Dersim olayı’ diye söz eden, Alevilerin öne çıkan taleplerine değinmeyen Davutoğlu, “Alevilerin talepleri konusunda kapsamlı brifingler almaya devam edeceğim” demekle yetindi, Bakanlar kurulunda Zaza bir arkadaşının olmasıyla övündü. Konuşmasında tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi ölüleri kıyaslayan Davutoğlu, “Madımak dediğimizde, Başbağlar’ı, Berkin Elvan dediğimizde Yasin Börü’yü Burak Can’ı da hatırlayalım” dedi.

‘AÇILIM’DAN MÜZE ÇIKTI!

Günlerdir konuşulan ‘Alevi açılımı’ ise yine boş çıktı. “Dersimli kardeşlerime birkaç müjde vermek isterim” diyen Davutoğlu, “Eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı da Dersim Müzesi olacak. Bunu için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdik. Rektörümüz üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olması istedi biz de kabul ettik” dedi. Başbakan, Alevilerin en önemli taleplerinden olan, zorunlu din derslerinin kaldırılmasına ilişkin de “Alevi vatandaşlarımıza dönük tahkir gibi bir tek cümle olsa bunu hepimize yapılmış kabul ederiz. Din Kültürü ve Ahlak Dersinde Alevi İslam’ının daha iyi anlatılması konusunda talepler varsa ki olmalı onlar da tek tek değerlendirilecek” demekle yetindi. Günlerdir hükümete yakın çevrelerin ‘Dersim ismi iade edilecek’ şeklindeki propagandası da tutmadı. Davutoğlu Dersim isminin iadesine ilişkin ise “Dersim nasıl Tunceli olduysa, bizim köylerimizin de isimleri değişti. Benim doğduğum yerin adı Pirkondu idi. Ama isminde ‘Pir’ var diye, Taşkent’e dönüştürüldü” dedi.

Daha sonra katıldığı AKP il kongresinde de benzer bir konuşma yapan Ahmet Davutoğlu, akşam saatlerinde Dersim’den ayrıldı. (DERSİM)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kayınvalidesi vefat etti

SONRAKİ HABER

Kobanê zalime başkaldırının sembolü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa