23 Kasım 2014 05:50

Atma Recep

Akla uygun tek cümle yok. Mantık hiç yok! Amerika’yı Colomb’dan önce müslümanlar keşfetmişmiş... Küba’da cami kubbesi görülmüşmüş...

Paylaş

Ertuğrul BARKA*

Akla uygun tek cümle yok. Mantık hiç yok! Amerika’yı Colomb’dan önce müslümanlar keşfetmişmiş... Küba’da cami kubbesi görülmüşmüş...

1178’de Colomb’dan 314 yıl önce müslümanlar keşfetmişler Amerika kıtasını!

Cami Küba Adası’nda görüldüğüne göre, müslümanlar da ilk olarak bu adaya yerleşmiş olmalılar. Öyleyse 1492’de Colomb ile birlikte gelenler, neden sadece Tainos, Siboneyes ve Guanajatabeyeler ile karşılaştılar? Müslümanlar nerelerdeydiler? Uygarlıklarından neden hiçbir iz yoktu? En geri kalmış yerli halk olan Guanajatabeyeler, mağaralarda yaşar ve balıkçılıkla uğraşırlardı. Paleolitik dönemi yaşıyorlardı. Tainoslar ise Siboneyesler’e hizmetçilik ediyorlardı. Güney Amerikalı Aruacoalar’ın torunlarıydılar. Venezuela’nın kuzeybatısından gelerek yerleşmişlerdi Küba Adası’na. Küba’da ve Amerika kıtasında uygarlıklara ait kalıntılar varken, müslümanlara ait neden hiçbir kalıntı yoktur? Cami yapılacak kadar cemaat oluşmuş ki, camii yapılmış. Cami yıkıldı, yok oldu. Ya islâmik kültür ve müslümanlar neredeler?
Sömürgeciler, bu sömürülerini kutsal hâle getirebilmek için, din adına yola çıkarlar. “Bize o kadar insafsız davranmalarının tek nedeni işkence etmekten hoşlanıyor olmaları değildir. Onların çok inandıkları bir tanrıları var. Bizim de o Tanrı’ya inanmamızı istiyorlar...” der Karaipler’in ve Küba Adası’nın ilk özgürlük direnişçisi önderi Şef Hatuey. Sonrasında içi altın ve değerli taşlarla dolu sepeti havaya kaldırarak, “ İşte onların Tanrıları, Hıristiyanların Tanrısı bu işte!” diye haykırır.

Yazık ki, paleolitik devri yaşayan bu yerlilerin ellerinde ucu ateşte sivriltilmiş sopa ve ok ile yaydan başka silâhları olmadığı için, top dahil ateşli silâhları olan sömürgecilere yenilmişlerdir. Yakalanan Hatuey’e, Hıristiyan olması için baskılar yapılır, ateşte yakılmakla tehdit edilir. Direk hazırlanır, çalı çırpı yığılır, yakılacaktır. Hıristiyanlığı yaymak için sömürgecilerin yanında getirilen Keşiş, “Hıristiyanlığı kabul etmesi hâlinde, cennetlik olacağını...” söyler. Hatuey, yakılacağı direk ve çalı çırpı etrafında çember oluşturmuş İspanyol askerleri göstererek sorar: “Bunlar cennete gidecekler mi?” Keşiş, “Elbette, onlar doğuştan Hıristiyandırlar ve takdis edilmişlerdir” diye yanıt verir. Hatuey de “Yakın beni, ben halkımla cehennemde olmalıyım; cennette bile olsa, İspanyollar ile karşılaşmak istemiyorum” der ve yakılır.
Madem önce müslümanlar vardılar Küba’ya ve camilerini yaptılar, Colomb da bunu gördü; Hatuey yakılırken müslümanlar nerelerdeydiler?

Bugün Küba’daki tek İslâmi yapısal kültür izi, Arabesk mimari tarzıdır. İspanya’ya giden Endülüs Emevileri’nin, İspanyol kültürüne etkisi nedeniyledir. Havana’ya giderseniz, Prado Caddesi’ndeki Arap Kültür ve Dostluk Merkezi’nin bu mimari tarzın güzel bir örneğini görürsünüz.

*José Martí Küba Dostluk Derneği İzmir Şubesi Kurucu İkinci Başkanı

ÖNCEKİ HABER

Küba’da bir ‘alkolik Müslüman’

SONRAKİ HABER

Amerika’yı, efsanevi 100 manyak adam keşfetti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...