22 Kasım 2014 17:48

Kıbrıs açıklarında SOS veren gemide 300 kişi kurtarıldı

Kıbrıs'ta Girne Esentepe bölgesinin yaklaşık 5 mil açıklarında 30'u çocuk, 1'i hamile 40 kadın, 300 mülteciyi taşıyan gemi batma tehlikesi nedeniyle SOS verdi. Yapılan kurtarma çalışmaları sonunda 300'e yakın mülteci kurtarılarak Mersin'e getirildi

Paylaş

Kıbrıs'ta Girne Esentepe bölgesinin yaklaşık 5 mil açıklarında 30'u çocuk, 1'i hamile 40 kadın,  300 mülteciyi taşıyan gemi batma tehlikesi nedeniyle SOS verdi. Olay yerine giden Sahil Güvenlik ekibi geminin kurtarılması için çalışma başlattı. Kötü hava koşulları nedeniyle gemiye ulaşmakta güçlük yaşandığı öğrenilirken, geminin dalgalar nedeniyle sürüklenmeye başladığı ve karaya oturma tehlikesinin olduğu bildirildi.

DALGALAR KURTARMA ÇALIŞMALARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yetkililer yaptıkları açıklamada  geminin karaya oturma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek, amacın geminin Girne kıyılarına getirilmesi olduğunu kaydetti. Ancak kurtarma çalışmalarında dalgalar yüzünden ciddi zorluk yaşandığı da gelen bilgiler arasında.  Alınan bilgiye göre mültecilerin sabaha karşı 02.00-02.30 saatlerinde karaya çıkarılması bekleniyor. Bu arada mültecileri taşıyan geminin kaptan ve mürettebatının yardım çağrısının ardından Zodyak botlarla gemiyi terk ettiği öğrenildi.

KURTARMA PLANI HAZIRLANIYOR

Sağlık Bakanı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı yaptıkları açıklamalarda mülteciler için acil eylem planının hazırlanmakta olduğu belirtti. Girne’de bir spor salonunun mültecilerin barınması için hazırlanmaya başladığı açıklandı. Ancak Mülteci Hakları Derneği Kıbrıs’ta mültecilere yönelik bir sığınma mekanizması olmadığı için endişe duyduklarını belirtti.

GEMİ MERSİN'DEN YOLA ÇIKTI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy saat 22.20 itibarıyla yaptığı açıklamada geminin 3 gün önce Mersin’den yola çıktığını söyleyerek, bu süre içinde akıbetinin araştırıldığını kaydetti. Geminin sağlam şekilde çapa tuttuğuna ve batma tehlikesinin ortadan kalktığına vurgu yapan bakan, denizdeki dalganın dinmek üzere olduğunu ve yarım saat içinde kurtarma çalışmalarının başlayacağını belirtti. Bakan mültecilerin ıslanmış olmaları ihtimaline karşın, kuru giysi temininin henüz sağlanamadığını da açıkladı. Mültecilerin Kıbrıs’ta korunma mekanizması olmadığı için karaya ayak bastıkları andan itibaren sınır-dışı işlemlerinin başlayacağı yüksek ihtimalle de Türkiye’deki sığınma kamplarına gönderilmeleri bekleniyor.  

GİRNE AÇIKLARINDA KURTARILAN MÜLTECİLER MERSİN'E GETİRİLDİ

Girne’nin 4,5 mil kuzeyinde kötü hava koşulları nedeniyle sürüklenerek batma tehlikesi geçiren Tanzanya bayraklı 50 metre boyundaki 'Haj Zaher' adlı gemiden kurtarılan 300’e yakın mülteci, uluslar arası kurallar gereği çıkış yaptıkları Mersin’e getirildi.

KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Mersin’de konuşlu bulunan Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarılan mülteciler, doktor ve hemşireden oluşan sağlık ekibinin refakatinde özel bir firmaya ait deniz otobüsü ile Mersin Limanı 10 nolu rıhtıma getirildi. Gemide kontrolden geçirilen, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu mülteciler, rıhtıma konuşlandırılan otobüslerle alınarak Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne götürüldü.


Gemi içerisinde yapılan üst araması sırasında, üstünü aratmak istemeyen bir mülteci ile görevliler arasında gerginlik yaşandı. Daha sonra mültecilerin kendi aralarında yaşanan gerginlik, görevliler tarafından büyümeden engellendi. Otobüslere alınan bazı mülteciler kameralara barış işareti yaparken, mültecilerin rahat tavırlar sergilemesi ise dikkatlerden kaçmadı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Romanya merkezli deprem İstanbul'da da hissedildi

SONRAKİ HABER

8 ESP'li daha tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...