22 Kasım 2014 14:20

Altındiş: Tutuklanırım diye ülkeme dönemiyorum

Harvard Üniversitesinde bir konferansta konuşan Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Gezi direnişi ve insan hakları ihlalleri ile ilgili soru sorarak dikkatleri üzerine çeken Dr. Emrah Altındiş, olaydan sonra büyük bir komploya maruz kaldığını ifade etti.

Paylaş

Harvard Üniversitesinde bir konferansta konuşan Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Gezi direnişi ve insan hakları ihlalleri ile ilgili soru sorarak dikkatleri üzerine çeken Dr. Emrah Altındiş, olaydan sonra büyük bir komploya maruz kaldığını ifade etti. Muhtemel baskılardan dolayı, çok özlediği Türkiye’ye dönüşünü ertelediğini dile getiren Altındiş, Türkiye’ye dönerse tutuklanma korkusu yaşadığını da dile getirdi. “Şu an kiminle görüşsem ‘Sakın Türkiye’ye gelme’ diyorlar” diye konuşan Dr. Altındiş’in dönüşü ertelemesinin diğer sebebi ise Türkiye’deki üniversitelerin AKP baskısı altında olması.

30 Mayıs’ta Gül’e soru sorduktan sonra adeta hayatının değiştiğini söyleyen Dr. Altındiş, Cihan Haber Ajansı’na olayın ardından yaşadığı süreci anlattı. Dr. Altındiş, 17 Temmuz’da kimliği henüz belirlenemeyen birileri tarafından, kendisinin "DHKP-C üyesi ve çok tehlikeli bir terörist olduğunun iddia edildiği", profesyonelce hazırlanmış İngilizce bir mektubun bölümdeki bütün öğretim üyelerine mail atıldığını söyledi.

LİDERLER, SORU SORMA HAKKIMIZI GARANTİ ETSİN

Tehdit mesajlarından sonra Türkiye’den Tabipler Odası, KESK, DİSK, Eğitim Sen gibi birçok kurum ve binlerce insandan teşekkür ve destek mesajı aldığını kaydeden Dr. Altındiş, “Türkiye’de bir insan barıştan, insan haklarından, eşitlik ve demokrasiden yanaysa bu tarz tehditlerle karşılaşıyor; dolaysıyla ben istisna değilim. Maalesef hakaret edenlerin içinde 3 tane öğretim görevlisi de var. Benim tehditleri engelleyecek, bu konuda yapabileceğim bir şey yok; ama Türkiye’de yetkililerin yapabileceği bir şey var. ‘İnsan hakları ihlalleri konusunda bizlere soru sormak ve bizim hesap vermemiz normal bir durumdur.’ şeklinde bir açıklama yaparlarsa belki tehditler azalır. Tehditler devlet tarafından mı yoksa iktidar yanlısı kişiler tarafından mı yapılıyor bilemiyorum” şeklinde konuştu.
Dr. Altındiş, insan hakları konusunda soru sorarak yanlış bir şey yapmadığını ve aldığı tehditler karşısında hukuki hakkını sonuna kadar arayacağını belirtti.

YÖK BENİ ENGELLEYECEĞİ İÇİN DÖNÜŞÜMÜ ERTELEDİM

Dört yıl önce doktorasını İtalya’da tamamlayan ve hâlâ Harvard’da çalışan genç bilim insanı, doktora sonrası araştırmalarını bitirdikten sonra amacının Türkiye’deki kamu üniversitelerinde çalışmak olduğunu; ancak bu şartlarda dönmenin çok mümkün olmadığını söyledi. “Türkiye’ye dönersem devlete hakaretten ya da saçma sapan bir terör örgütü iddiası ile tutuklanıp tutuklanmayacağımı bilmiyorum, malum memlekette hapse atmadıkları muhalif kalmadı” diyen Altındiş, “Türkiye’de şu an YÖK ve TÜBİTAK dahil bütün kurumlar iktidarın kontrolünde. Üniversitede kadro alabilir miyim? Kadro alırsam laboratuvar kurabilir miyim? Bilim yapabilir miyim? Hem güvenlik risklerinden, hem de şu koşullarda işimi, bilimimi yaptırmayacaklarından ötürü bu planlarımı erteledim. Ama bir gün mutlaka döneceğim tabii ki” diye konuştu.

“Türkiye’yi rezil ettin” şeklinde çok hakaret ve tepki aldığını anlatan Dr. Altındiş, “Sınır Tanımayan Gazetecilere göre Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülkeden 154. sırada, OECD rakamlarına göre eğitimde 34. ülkeden son sıradayız. Youtube, Twitter daha geçenlerde kapatılmıştı. Nüfusun yaklaşık yüzde 20’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Her gün dört işçi iş cinayetlerinde öldürülüyor. Kadın erkek eşitliğinde 140 ülke arasında 124. sıradayız, her gün bir kadın cinayete kurban gidiyor. Saraylar yapılıyor, yolsuzluklar yapılıyor ama kimse konuşmuyor. Türkiye bunları mı hak ediyor? Benim haklı sorum mu bizi rezil ediyor yoksa bu bağımsız raporlar, gerçekler mi ?” şeklinde kendini savundu.

‘HİÇBİR PİŞMANLIĞIM YOK’

Eski Cumhurbaşkanı Gül’e soru sorduktan sonra hayatı altüst olduğu halde yaptıklarından hiçbir pişmanlık duymadığını belirten Antındiş, şöyle devam etti: “Gerçekleri dile getirmek bir bilim insanının esas görevi. Ayrıca insan haklarından ötürü zarar görmüş, Gezi’de çocuklarını kaybetmiş aileler ve Roboskî’de öldürülmüş ailelerden teşekkür aldım. Azıcık bir iç ferahlaması yarattıysam mağdurlarda, o bana ömür boyu yeter. İnsan haklarına saygı duymak zorunda dünyadaki bütün devletler. Türkiye’deki yetkililer de buna dahil. Sorumlulara tüm bu sorular sorulacak. Türkiye toplumu demokrasi ile ilgili soruları her gün sokakta soruyor ve bu cesaret de bulaşıcı.” (New York/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Mungan: Sesimiz kısılmaya çalışılıyor

SONRAKİ HABER

Trabzonspor, Cimbom'u 3 golle geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...