22 Kasım 2014 12:12

'Alevilerin sorunları muhatapları ile müzakere edilerek çözülür'

Alevi- Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) ve Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) hükümetin yeniden tartışmaya açtığı “Alevi açılımı” ile ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Paylaş

Alevi- Bektaşi Federasyonu    (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) ve Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) hükümetin yeniden tartışmaya açtığı “Alevi açılımı” ile ilgili ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Aleviler muhatap alınmadan Alevilerin sorunları çözülemez” denildi.

Yapılan yazılı açıklamada, yıllarca asimile edilmeye çalışılan Alevi inancının 12 yıllık AKP iktidarı döneminde “yeniden dizayn edilmeye”  çalışıldığı belirtilerek, şunlar ifade edildi: “Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsilcileri  ile müzakere yapılmıyor. Çözüm önerileri geliştirilmiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor. Aksine Alevileri tedirgin eden laikliğe aykırı uygulamalara ise ağırlık veriliyor. AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen  7 Alevi Çalıştayı sonucunda,  Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm  üretilemediği gibi, hala somut bir adım atılmıyor. Siyasi iktidar Alevileri oyalıyor; sorunların çözümünü siyasete meze etmeyi tercih ediyor.”

Alevilerin sorunları ve taleplerinin demokrasi ve insan hakları bağlamında çözüme kavuşturulması gerektiği belirtilen açıklamada, “Sorunlar ise müzakereler ve sorunun muhatapları ile çözülür. Hükümet bunun tersini yapıyor. Alevi toplumunu ve temsili kurumlarını muhatap almıyor. Almak istemiyor. Aralarında görüş birliği yok demek sureti ile kamuoyunu yanıltıyor. Aleviler muhatap alınmadan Alevilerin sorunları çözülemez. Federasyonlarımız Alevilerin sorunlarının çözümü için muhataptır” denildi.

'TARİHLE YÜZLEŞİLMELİ'

Alevi sorunu, Kürt sorunu, demokrasi, hak ve adalet sorunları, kadın ve çevre sorunları başta olmak üzere Türkiye'nin bir dizi sorununun çözüm beklediğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu sorunlar ortak akıl ve sorunun muhatapları ile  çözülmelidir; günlük siyasi çıkarlara malzeme yapılmamalıdır. Geçmiş tarihimizle yüzleşilmeli, özellikle Alevilere yönelik  katliamlarda devletin gizli arşivleri açılmalı, karanlıkta kalan noktalar aydınlatılmalı, gerçek sorumlular açığa çıkarılmalıdır. Alevi toplumunun acıları giderilmelidir. Tek taraflı olarak, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden , yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inancımızın kutsal toprağı Dersim de yapacağı açıklamaları bu çerçevede değerlendirmekteyiz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Çözümün adresi bellidir. Biz muhataplar olarak hazırız. Alevilerin Talepleri; Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partiler ve toplumsal dinamikler ile ortaklaştırılarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden demokrasi ve insan hakları bağlamında karşılanmalıdır. Üç büyük Alevi Federasyonu olarak bizler buna hazırız” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Portekiz eski başbakanı yolsuzluktan gözaltında

SONRAKİ HABER

Mersin'de silahlı saldırı: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...