22 Kasım 2014 12:01

Portekiz eski başbakanı yolsuzluktan gözaltında

Portekiz’de 2005 ila 2011 yıllarında Başbakanlık görevinde bulunan Jose Socrates dün gece Paris’den Lizbona giden uçaktan inerken yerel saat ile 21.30’da polis tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü.

Paylaş

Portekiz eski Başbakanı yolsuzluk iddaları ile gözaltına alındı.

Portekiz’de 2005 ila 2011 yıllarında Başbakanlık görevinde bulunan Jose Socrates dün gece Paris’den Lizbona giden uçaktan inerken yerel saat ile 21.30’da polis tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü.

Socrates ile birlikte 3 kişinin daha gözaltına alındığı belirtiliyor.

Socrates, başbakanlık yaptığı dönemde çıkartılan bir kanunla ülkesinde vergi vermemek için İsveç'deki UBS bankasına yatırdığı 20 milyon avroyu arkadaşının sahibi olduğu Portekiz'in 'Esprito Santo' bankasına transfer etmekle suçlanıyor.

Socrates'in bu transferle maliyeye yüzde 5 gibi bir vergi ödeyerek 20 milyon avroyu ülkesinde temize çıkarttığı iddia edildi. Socrates'in hakkındaki iddialar bununla da bitmiyor. Eski başbakanın 3 milyon dolar peşin para ödeyerek satın aldığı köşkü andıran evinin parasını nasıl bulduğunu da ispat etmesi gerekecek.

Gazeteler, sosyal demokrat siyasetçi Jose Socrates’in bir süre önce Paris’te bir ev kiralamak için bankadan kredi aldığına da dikkat çekerek eski başbakanın parası yoksa lüks bir ev için 3 milyon dolar peşin parayı nereden bulduğunu mahkemeye açıklamak zorunda kalacağına işaret ettiler. Operasyon kapsamında ayrıca Socrates’le ilişkili bazı ev ve işyerlerinde de aramalar yapıldı.

Hakkındaki suçlamalar ispat edilirse eski Başbakan yıllar sürecek bir hapis cezası alabilir.

Sosyal demokrat siyasetçi ile birlikte onun yakın dostu olan iki inşaat firması yetkilisi ve bir özel bankanın sahibi de gözaltına alındı.

Eski başbakan hakkında savcılığın karapara aklama, rüşvet ve dolandırıcılık suçlamalarından dava açması bekleniyor.

Eski Başbakan Socrates’in satın aldığı 3 milyon dolar değerinde bir evin parasını hangi yollardan elde ettiğinin sorgulanacağı öğrenildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

DİDF’ten Kobanê’ye destek

SONRAKİ HABER

'Alevilerin sorunları muhatapları ile müzakere edilerek çözülür'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...