21 Kasım 2014 14:35

Eğitimciler ek zam talebini Meclis'e iletti

Eğitim Sen üyeleri, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2015 yılı eğitim bütçesi görüşüldüğü saatlerde Meclis önünde bütçe taleplerini dile getirdiler. Eğitim bütçesinin en az iki katına çıkarılması gerektiğini belirten eğitimciler, "ek zam" talebi ile ülke genelinde topladıkları 50 bin imzayı da Meclis'e ilettiler.

Paylaş

Meclis Dikmen Kapısı önünde “Savaşa değil, eğitime bütçe” sloganı atan eğitimcilere seslenen Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, hükümetin 2015 yılı bütçesini eğitim sistemi ve yükseköğretim ihtiyaçları görmezden gelinerek hazırladığını dile getirdi. “Kaçak” saraylara, makam uçaklarına milyarlarca lirayı bir kalemde aktarılırken, okulların kaynak yetersizliği nedeniyle adeta döküldüğünü belirten Karaca, MEB bütçesi rakamlarının sadece görünüşte arttığını, eğitim ve yükseköğretim bütçesinin büyük bölümünün zorunlu harcamalara gittiğini kaydetti.

Karaca, “MEB bütçesinin yüzde 68’u personel giderleri, yüzde 10’u sosyal güvenlik devlet primi giderleri olmak üzere, toplamda yüzde 78’i doğrudan doğruya personel için harcanmaktadır. Türkiye’de eğitim yatırımlarına ayrılan pay, AKP iktidarı döneminde yarı yarıya azalmıştır. Eğitim bütçesinden yatırımlara ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17 iken, 2014 yılı itibariyle bu pay yüzde 9’a kadar gerilemiştir” dedi. 2015’te Bütçe gelirleri yüzde 12 artarken, kamu emekçilerine ve asgari ücretlilere yüzde 3+3 zam verilmek istendiğini belirten Karaca, Memur Sen ile hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmede 2014 yılı için enflasyon farkı talep edilmemesinin eğitimciyi mağdur ettiğini söyledi.

'EĞİTİM BÜTÇESİ İKİ KATINA ÇIKARILSIN'

Basın açıklamasının ardından HDP ve CHP'li vekillerle komisyona giden Karaca, taleplerini Plan ve Bütçe Komisyonuna iletti.  MEB ve Yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılarak OECD ortalamasına çıkarılması gerektiğini ifade eden Karaca, eğitimde yeterli bütçe ve okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılması gerektiğini dile getirdi. Karaca, “2014 yılı enflasyon farkı ve ekonomik kayıplar 'ek zam' olarak ödenmeli ve zam oranı 2015 bütçesi içinde yer almalıdır. Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmeli, ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemeler temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

AFAD: Madenin yüzde 80’i tarandı

SONRAKİ HABER

Ücretini isteyen işçiye polis saldırısı: 16 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...