21 Kasım 2014 13:37

Avrupa’da Joan Miro

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Joan Miro ile ilgili etkinlikler devam ediyor. Miro’nun dünyasını, sanatını ve sanat çevresini, onu etkileyenlerin anlatıldığı ve Prof. Dr. Ali Akay tarafından verilen “Miro’nun özel hikayesi: Bir Merdivenden Çıkan Kadın” konferansı dün akşam gerçekleştirildi.

Paylaş

Ezgi Görgü
İstanbul


Miro’nun hayatında ve sanatında etkisi oldukça fazla olan Marcel Duchamp’ın etkisini de anlatan Akay, Miro’yu, İspanya iç savaşını, 1. Dünya Savaşı’nı, Picasso’yu anlamanın önemine de değindi.
Miro’nun İspanya, Fransa ve ABD arasında gidip gelen hayatından önemli noktalardan bahseden Akay, 1912’den beri başta plastik sanatlara yakınlığı varken, şiire ve edebiyata yöneldiğini söyledi.“Bu resimlerle ilk defa karşı karşıya geldiği zaman Miro, yavaş yavaş Marcel Duchamp’ın gizemli sanatına ilgi duymaya başlıyor. Henüz Duchamp’la tanışmadan ilgi duymaya başladığı birini çok büyük saygı ve merakla izlemeye başlıyor Miro” dedi. Duchamp’ın Fransızlar içinde Bağımsızlar diye adlandırılan salonda sergiye alınmayan bir eserini, 1913 yılında New York’ta Armory Show’da göstermesiyle büyük bir sükse yaptığını ifade den Akay, sonraları savaştan kaçıp Amerika’ya giden sanatçının o dönemin sanatçılarının pek çoğunun aksine satışla hayatını kazanan biri olmadığını ve resimlerini yaparken daha özgür olduğunu aktardı.

‘PLASTİKTEN ŞİİRE...’

Monet, Matisse, Courbe gibi büyük ressamların Katalonya’ya geldiklerini ve Miro’nun bu sanatçılardan etkilenerek resmini değiştirdiğini söyleyen Akay, Miro’nun kendisini artık uluslararası bir sanatçı olma yoluna koyduğunu ve ayrıntılara bakmaya başladığını söyledi. Akay, “Plastik değerlerden detaylara iniyor, şiire geçiyor ve sözcük oyunlarıyla ilgileniyor. Bütün bunlar Biccardia ile tanışması sayesinde oluyor” diyerek Miro’nun sanatında etkili olan Duchamp’dan sonraki ismi de sözlerine ekledi.

Biccardia’nın Miro’ya “Plastik olandan uzaklaş ki şiirsele doğru bir yol alabilesin” dediğini aktaran Akay, renklerin, boyaların, formların içinden çıkmasını önerdiğini ve Van Gogh’dan etkilendiğini de söyledi.

Akay “Miro ve Duchamp gibi iki farklı disiplinden gelen ismin bu alanda nasıl bir ortaklıkta buluştuğu sorunsalına değindi; 1912 yılında ilk defa sergilenen ‘Merdivenden İnen Çıplak Kadın’ resminden etkilenen Miro, yıllar sonra 1924’te ve 1937’de yaptığı resimlerde bu etkiyi görünür kılar. Duchamp’ın etkisi oldukça yüksek olan Miro, Duchamp’ın ‘Merdivenden İnen Çıplak Kadın’ resmine bir gönderme olarak çalışmasına ‘Merdivenden Çıkan Çıplak Kadın’ ismini verir.

 

ÖNCEKİ HABER

'Sadeliğin şairi Aysan'

SONRAKİ HABER

Özgürlük Dansı, 12 Aralık’ta vizyonda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...