21 Kasım 2014 12:10

MESS’e karşı yürüyüş

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ve MESS kapsamında bulunan fabrikaların işçileri talepleri için eylemleri sürüyor. MESS’in esnek çalışma ve düşük ücret dayatmasını protesto eden işçiler, sabah işe girişlerinde servislerden inerek fabrikalarına sloganlarla yürüyerek girdiler.

Paylaş

Gebze’de Birleşik Metal-İş Toplu Sözleşme Komisyonunun kararı gereği Çayırova Boru, Arpek, Makine Takım, Schneider, Yücel Boru, Alstom, Arfesan, Dostel, Aperam, Fontana, Kroman, Sarkuysan, Bosal ve Cengiz Makina fabrikalarının işçileri yürüyüş düzenledi. Taysad Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Cengiz Makine işçileri sabah servisleri fabrikaya gelmeden yaklaşık 1 kilometre önce servislerinden inip yağmur altında kortejlerini oluşturarak yürüyüş gerçekleştirdi. Gündüz vardiyasında bulunan yaklaşık 250 işçinin katıldığı yürüyüş sırasında sık sık “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Metal işçisi köle değildir”, “Direnen işçiler yenilmezler”, “Sadaka değil toplusözleşme” sloganları atıldı. Yürüyüş güzergahında bulunan örgütsüz işyerlerinden ve farklı iş kollarından işçiler de alkışlarla destek verdiler. Diğer fabrikaların servisleri de kortej arkasında sıralanarak çaldıkları kornalarla desteklerini dile getirdiler.

TÜM İŞÇİ SINIFINI İLGİLENDİRİYOR

Yürüyüşün ardından fabrika önünde gece vardiyasından çıkan arkadaşlarıyla birleşen işçiler adına Sendika Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın açıklama yaptı. “MESS grup toplu iş sözleşmesinde metal işçisine kölelik koşulları dayatıp, kazanılmış haklarımızı gasbetmeye çalıştıkları için, taleplerimize cevap vermedikleri için yürüyoruz. Bugün binlerce işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi ülkemizde asgari ücretten sonra yapılan en büyük sözleşmedir. Dolayısıyla vermiş olduğumuz bu mücadele, yapmış olduğumuz eylemler sadece metal işçisini değil Türkiye işçi sınıfı ilgilendiren ve tüm çalışanların gözünün kulağının bizde olduğu bir süreçtir. Diğer konfederasyonlarda örgütlü sınıf kardeşlerimizi de bilinçlendirmeye çalışarak, taleplerimizi onlara da duyurarak bu mücadeleyi büyütmeye çalışıyoruz” dedi.  İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Schneider Elektrik işçileri vardiya çıkışlarında eylem yaptı. Sabah 7-3 vardiyasına girmeden önce fabrika önünde toplanan işçiler “Taşerona, esnekliğe, sefalet ücretine, MESS dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz” pankartı açarak organize içerisinde yürüyüş düzenledi.

PATRONLAR TELAŞLANDI

İstanbul’da ise Elma Bahçesi’ndeki EJOT TEZMAK işçileri, sabah vardiyasına başlamadan önce eylem yaptı. Küçükköy Beşyol mevkiinde toplanan işçiler “1977 ruhuyla geliyoruz, EJOT-TEZMAK işçileri” pankartı arkasında toplanarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında işçiler, sık sık “İşçilerin birliği sermayeye yenecek”, “Sadaka değil toplusözleşme”, “Köle değil işçiyiz örgütlüyüz güçlüyüz”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı. Yürüyüş sırasında Elma Bahçesi havzasındaki işçilerin alkışlarla destek verdiği yürüyüş yine Elma Bahçesi’nde bulunan Yaparlar fabrikasının önünden devam etti. EJOT işçilerinin yürüyüşü sırasında Yaparlar fabrikası yetkililerinin kapıları sıkı sıkıya kapatıp işçileri içeriye kaçırdığı görüldü. Bu fabrikanın önüne gelindiğinde işçiler “İnadına sendika inadına DİSK”, “Patronlara köle olmayacağız” sloganlarını attılar. Açıklama yapan İşyeri Baştemsilcisi İlker Tetik, MESS patronlarının dayatmalarını kabul etmeyeceklerini söyledi. Eylem “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” sloganıyla son buldu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kömür sahasında kamyonun altında kalan işçi öldü

SONRAKİ HABER

İhale 3 bin 150 işçiyi etkileyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...