21 Kasım 2014 11:52

CHP de izleme kurulunda yer almalı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzleme Kurulun'da CHP ya da ona yakın isimlerin de yer alması gerektiğini ve bunun iyi olacağını belirterek, "Bu kurulu hükümet tek başına belirlerse bu olmaz" diye konuştu.

Paylaş

HDP Meclis Grubu ve MYK ortak toplantısına katılmadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP heyetinin dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı toplantıda gündeme gelen hasta mahpuslar meselesinin hatırlatılması üzerine, "İnsani bir şeydir. Müzakere, barış süreci, çözüm süreci ile doğrudan bağlantılı bir pazarlık mevzusu, başlığı değildir. Adalet Bakanlığı bu konuda daha hızlı adım atılması için arkadaşlarımızla görüş alışverişinde bulundu" diye konuştu.

Demirtaş, İmralı'ya gidiş için henüz bir tarih verilmediğini belirtirken, HDP heyetine Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'ın dahil edilmesi için de, "Bir sorun olmayacağını düşünüyoruz, ama teyit almadık henüz" diye konuştu.

Demirtaş, "İsimlerle ilgili basına yansıyan bazı listeler söz konusu oldu. İzleme heyetinde yer alacak akil insanlardan oluşması konusunda bir mesafeniz var mı? Hükümete önerdiğiniz isimler kimler?" şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi: "Akil insanlar grubundan olabilir ama tamamı akil insanlar grubundan seçilirse bu eksiklik olur diyorum. Akil insanlar grubunda yer almamış ama çözüm grubuna dahil olabilecek düzeyde mutlaka insanlar vardır, onlara da açık olması lazım. Bir de oluşturulma yöntemi itibarıyla, hükümet sadece kendisi oturup listeyi hazırlayıp, 'ben bu şekilde uygun gördüm' yaklaşımı ile tekçi dayatmacı yaklaşımla ele almak yerine, bunu açıkça kamuoyunda tartışarak yapmalıdır. Sayın Başbakan benim söylemlerime karşı 'uzlaşma olmamış konularda açıklama yapmak doğru değil' falan diyor. Ama Sayın Başbakan'da bu konularda daha açık, daha şeffaf olursa iyi olur. Biz açık, şeffaf davranmaya gayret ediyoruz. İzleme Kurulu oluşturulacaksa Sayın Başbakan gerekirse bütün siyasi partileri ziyaret etsin, görüş ve öneri alsın. Sivil toplum örgütleri., meslek örgütlerini toplantıya davet etsin görüş ve öneri alsın. Bu şekilde daha katılımcı, daha demokratik bir yöntem olmaz mı? Hatta CHP temsil edilsin."

Demirtaş'ın CHP'de katılsın sözleri üzerine, "CHP katılmayız dedi, öyle bir heyette olmayız dedi" hatırlatmaları üzerine de, "Bilemiyorum değerlendirmeyi kim yaptı. Milletvekili göndermeyiz dedi. Sayın Kılıçdaroğlu milletvekili heyetine dahil olmayız diyordu. İzleme Kurulu ile ilgili görüşleri nedir bilemiyorum. Yer alırlarsa izleme kurulunda, üçüncü göz dediğimiz izleme kurulunda CHP'ye yakın, onların önereceği isimler yer alırsa bu iyi olur kanaatindeyim. Taktir onların" şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Sekreteryada görev alacak 5 mahkum hükümetten kabul gördü mü?" sorusunu da, "Herhangi bir sıkıntının olmadığı iletildi bize. Ancak değişimin yapılıp yapılmadığını tam bilmiyoruz. İsimler netleşince, güvenlikleri itibarıyla bu aşamada ifade etmemiz doğru olmaz" şeklinde konuştu. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yırca'ya verilen ÇED raporunun iptali için 2'nci dava

SONRAKİ HABER

Kömür sahasında kamyonun altında kalan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa