21 Kasım 2014 10:56

İHD’li Kuzu: Hükümet askerle anlaştı

Mardin’de, 1992-1996 yılları arasında işlenen 22 “faili meçhul” cinayet, kaybetme ve köy yakma olaylarında yer alan 9 sanık hakkında açılan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) davası Yargıtayın kararıyla Ankara’ya alındı. Gerekçe olarak yine “güvenlik” gösterildi. İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, askerlerin yargılandığı davalarda hükümetle askerin anlaştığını ifade etti.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Kamu görevlilerinin sanık olduğu davada Mardin’deki mahkemenin yargılamaktan kaçındığını belirten Kuzu, Adalet Bakanlığı ve Yargıtayın da buna razı olduğunu ifade etti. Kuzu, bunun da kendileri için bir sürpriz olmadığını belirtti  ‘90’lı yıllardaki ‘failli meçhul’lerle ilgili yargılanan askerler hakkında son dönemlerde beraat kararlarının verildiğine dikkat çeken Kuzu, bunun da Hükümet ile asker arasında bir anlaşma olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Failli meçhuller ile ilgili 2009 ila 2012 tarihleri arasında hükümetin az bir çabası olduğunu hatırlatan Kuzu, bu çabadan vazgeçtiğini belirtti.

MAHKEME SANIKLARI KORUYOR

‘90’lı yıllardaki davalara ilişkin dosyaların kimi savcıların çabaları ile mahkemeye girdiğine dikkat çeken Kuzu, “Bu dosyalarla askerler mahkemelerde aklandı, yargılamalar da şeklen usulen oluyor” dedi. Kuzu, kendileri açısından iddianameyle kamuoyunun yaşananlardan haberdar olmasının ve mağdurların failleriyle yüzleşmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Kuzu ayrıca mağdurları korumaktan çok sanıkları koruyan bir yargılamanın söz konusu olduğuna vurgu yaptı.

MGK YARGILANSIN

İddianame ile ortaya konulanların ‘90’lı yıllarda Mardin’de yaşananların bir yüzü olduğunu vurgulayan Kuzu, ‘90’lı yıllardaki gelişmelerin bir konsept olduğuna dikkat çekti. Bunun içinde Mecliste hakikatlerle yüzleşme komisyonun kurulması gerektiğini ifade eden Kuzu, ‘90’lı yıllarda yargısız infazlarla ilgili, köy yakmaların da içinde olduğu bu gelişmelerden dolayı o dönemin cumhurbaşkanından başbakana ve MGK’ye kadar bütün sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Deniz'in annesi’ olarak çok sevilen bir kadınmış

SONRAKİ HABER

Başkanlık sarayı kuşatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...