21 Kasım 2014 10:25

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvator Ginesi'nde 2. Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan konuşmasında Afrika'ya Ebola ile iglili 5 milyon dolarlık yardım yapılacağını söyledi.

Paylaş

Zirvenin açılışında konuşan Erdoğan, "Şunu samimiyetle ifade etmeliyim Afrika Türkiye için her zaman dostlarının ve kardeşlerinin toprağı olmuştur. Binlerce yıllık tarihi olan en az iki bin yıllık bir devlet geleneğine sahip olan insanlığın ortak birikime de eşsiz katkılar sağlamış olan Türkiye, Afrika kıtasına her zaman hürmet nazarıyla bakmıştır. Burada bir noktanın altını özellikle çizmek isterim, Türkiye son bin yıl içinde Büyük Selçuklu devleti ve Osmanlı Devleti gibi 2 büyük devlete sahip olmuştur. Selçuklu Devleti, Asya kıtası üzerinde geniş bir coğrafyaya hükmetmişti. Osmanlı Devleti ise Asya Avrupa ve Afrika olmak üzere 3 kıta üzerinde hüküm sürmüştü. Atalarımız olan, selefimiz olan 2 büyük devlet de ne bölgelerindeki ülkelere ne de Afrika'ya asla ve asla ırkçı köleleştirici ya da sömürgeci nazarla bakmadı" dedi.

Türkiye ve Afrika arasındaki dostane ilişkilere de dikkat çeken Erdoğan, "Biz Afrika halklarını her zaman gönüldaşlarımız kader arkadaşlarımız olarak gördük" diye konuştu.

Afrika'nın bugün siyasi ve ekonomik ilgi odağı haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, "Gerçekten de Afrika bugün sosyal ekonomik ve siyasi alanlarda kaydettiği dikkat çekici ilerlemeyle tekrar dünyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Afrika kıtasının yaşamakta olduğu büyük dönüşümden Türkiye olarak çok büyük mutluluk hissettiğimizi burada özellikle vurgulamak isterim" dedi.

2005 yılını Türkiye'de Afrika yılı olarak ilan ettiklerini belirten Erdoğan, "Yürüttüğümüz politikayı Afrika açılım politikası şeklinde tanımlıyorduk. 2009 yılında Türkiye'nin kıtada 12 Afrika ülkelerinin ise Ankara'da 10 büyükelçiliği bulunuyordu. Bugün itibariyle Afrika'da 39 elçilik ve 4 başkonsoloslukla temsil ediyoruz. Aynı şekilde Afrika ülkelerinin Ankara'daki diplomatik büyük elçilik sayısı 32’ye yükseldi" dedi.

Eğitim, sağlık konularındaki Türkiye-Afrika ilişkilerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ile tarım, enerji ve sağlık konularında daha derin iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi.

TÜRKİYE'DEN AFRİKA'YA 5 MİLYON DOLARLIK EBOLA YARDIMI

"Türkiye Afrika'da çok boyutlu bir politika izliyor" diyen Cumhurbaşkanı Ebola konusuna da değindi. Afrika'daki Ebola salgını konusunda Türkiye'nin Afrika’ya 5 milyon dolarlık yardım yapacağını belirten Erdoğan şunları kaydetti: "Türkiye'nin ebola ile mücadele konusunda Afrikalı dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığımızı açıklamak istiyorum. Bu konuda yuvarlak masa toplantısı sırasında daha ayrıntılı bilgi sunacağım." (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kaplan: Kendi çocuklarınızı gönderin

SONRAKİ HABER

‘Deniz'in annesi’ olarak çok sevilen bir kadınmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...