21 Kasım 2014 08:32

Artvinliler horonlarla kutladı

Artvin Cerrattepe’de bakır madeni sahası için Rize İdare Mahkemesi’nin ÇED raporuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi. Artvin’de büyük sevinçle karşılandı, gece sokağa dökülenler araç konvoyları oluşturdu, horonlar oynandı.

Paylaş

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii'nde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için 2012 yılında izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Bölgedeki maden sahaları için 2007 yılında verdikleri hukuk mücadelesini kazanan Artvinliler, gelişme sonrasında geçen yıl yeniden hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ

Dava kapsamında Temmuz ayında bölgede yapılan bilirkişi incelemesinin ardından Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın, yürütmeyi durdurma  kararını beklediklerini belirterek, “Cerattepe’de yapılmak istenen bakır madeninin 20 yıllık geçmişi var. Yöre insanları yıllardır büyük bir mücadele veriyor. Sonuçta da bunun karşılığını aldılar. Ancak bu bir ara karar. Projenin tamamen iptal edilmesini bekliyoruz” dedi. Avukat Kalın, Orman Bölge Müdürlüğü’nün yol genişletme çalışmaları nedeniyle ağaç kesimi yapmak istediğini ancak yörede nöbet tutan vatandaşların buna izin vermediğini hatırlattı, “ÇED raporun iptali yönündeki karar yöre insanlarına bir nebze de olsa rahatlama getirdi. Şimdi bunun sevinicini yaşıyorlar” diye konuştu.

ARTVİNLİLER COŞTU

Bu arada, Cerattepe için yürütmeyi durdurma kararın duyulmasının ardından dün gece Artvin’de sokağa dökülen yöre sakinleri araç konvoyları oluşturarak şehirde tur attı, horon oynayarak kararın sevincini yaşadı. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Suriye sınırında IŞİD’e katılmak isteyen 14 kişi yakalandı

SONRAKİ HABER

Kepçeyle taşınan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...