12 Kasım 2014 15:35

Gıda enflasyonu yoksulluğu artırıyor

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketici gıda enflasyonu artışının açık ara sürdüğüne söyleyerek, “Gıda yoksulluğu yaygınlaşıyor. Mevcut tarım ve gıda politikaları hem gıda enflasyonunu hem de gıda yoksulluğunu arttırıyor” dedi.

Paylaş

Çakar, TÜİK istatistiklerine göre 2013 yılı ekim ayı ile 2014 yılı ekim ayı arasındaki bir yıllık dönemde büyük bir çoğunluğu temel gıda maddesi olan 50’den fazla gıda maddesindeki fiyat artışlarının resmi enflasyonu katlayarak devam ettiğini kaydetti.

Çakar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ekim 2014’deki gıda fiyat artışları ekim 2013’deki gıda fiyat artışları ile karşılaştırıldığında 50’den fazla gıda maddesindeki son bir yıllık gıda artışlarının asgari ücretli işçiler ve emekli işçiler ile emekli memurlar ve emekli öğretmenlerin maaş artışlarının çok üzerinde gerçekleştiği görülmektedir.”

Son bir yıllık süre içerisinde tüketicilerin ezici çoğunluğunun gıdada satın alma güçlerinin düşmüş ve gıdada yoksullaşmış olduğunu belirten Çakar şu verileri paylaştı: Ekim 2014’de Ekim 2013’e göre çalışan asgari ücretli bir işçinin maaş artış oranı yüzde 10.9, emekli işçinin yüzde 9.16, emekli memurun yüzde 11.77, emekli öğretmenin yüzde 9.31 iken, 50’den fazla gıda maddesinin fiyat artış oranları ise yüzde 11.8 ile yüzde 108.3 arasında değişmektedir. 27 gıda maddesinin fiyatı yüzde 11.8 ile yüzde 20 oranında artmış, 21 gıda maddesinin fiyatı yüzde 20 ile yüzde 50 arasında artmış, 2 gıda maddesinin fiyatı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artmış, bir gıda maddesinin fiyatı ise yüzde 100’ün üzerinde artmıştır.”

Çakar, gıdada kronikleşen fiyat artışlarının nedeninin mevcut tarım ve gıda politikalarının yanlışlığından kaynaklandığı apaçık ortada olduğu tespitini yaptı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Hema Dişli işçileri Ankara’ya yürüdü

SONRAKİ HABER

Enerji borçları alarm veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...