11 Kasım 2014 01:00

'Zeytinlerimizi yeniden canlandıracağız'

Danıştay’ın santralin yapılamayacağına hükmetmesinin ardından, Yırca’nın kadınları kesilen zeytinlik alanı yeniden canlandıracaklarını dile getirdi.

Paylaş

Metehan UD
Manisa

Danıştay’ın santralin yapılamayacağına hükmetmesinin ardından, Yırca’nın kadınları kesilen zeytinlik alanı yeniden canlandıracaklarını dile getirdi. 
Kolin AŞ’nin termik santral yapmak için zeytinliklerini katlettiği Soma’nın Yırca köylüleri Danıştay’ın kararının ardından yaralarını sarmaya başladı. Zeytinlik alanı çevreleyen jiletli telleri kesen köylüler, alana kesilenlerin yerine yeni zeytin fidanları dikiyor. Yırca’daki doğa mücadelesinin en önlerinde bulunan kadınlar gazetemize konuştu.

‘DEVLET HEP ZENGİNİN YANINDAYMIŞ’
Kolin Şirketinin gelecekleri ile oynadığını dile getiren Hamide Akın “Ekmeğimizi elimizden aldılar. Bir tek zeytin yetişiyordu burada. Yıllar önce tütün yapıyorduk, tütün tozdan dolayı olmadı. Bir tek zeytin dayanıklıydı. Kolin’in sahibi burada olsaydı ‘Utanmıyor musun, hiç mi vicdanın yok? Yaktın bizi Yırca’yı yok ettin, Yırca’yı kaldırdın’ demek isterdim. Yaşadıklarımızla birlikte öğrendik ki fakirin yanında kimse yokmuş, devlet hep zenginin yanında imiş, jandarması da onda, belediyesi de, kaymakamı da onda, valisi de” dedi. 

‘BİZ GÖRMESEK DE TORUNLARIMIZ GÖRECEK’
Kolin’in vazgeçmeyecekleri yönündeki açıklamasına da değinen Akın şunları söyledi: “Vazgeçmeyecekmiş, vazgeçmesin. Biz bir kişi kalsak da vermeyeceğiz toprağımızı, biz bu santrali burada istemiyoruz. Nefes almak istiyoruz, temiz hava istiyoruz. Bütün yaşlılarımız kanserden öldü, akciğer kanserinden. Daha bir ay önce bir cenaze kaldırdık bundan dolayı. Burada hiç birimiz nefes alamaz duruma geldik. Duysun bunu yetkililer, kim duyacaksa. Yanımızdaki santral yetiyor zaten. Ektiklerimizden artık ürün elde edemiyoruz. Kolin şirketinin bütün yetkililerinden şikayetçiyiz. Biz zeytinlerimizi yeniden ekeceğiz, biz görmesek de torunlarımız görecek”

BİNLERCE GÜVENLİKÇİYLE GELSELER DE...
Yırcalı Gülten Tavukçuoğlu, Danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararının şirket tarafından önceden haber alındığını ve o kararın açıklanmasından hemen önce kesimin yapıldığını belirterek isyan etti. Tavukçoğlu, “1.5 saatte 6 bin zeytin ağacımızı kestiler, yok ettiler. Bu bölgeye yeniden 6 bin zeytin fidanı dikeceğiz. Mücadeleyi bırakmayacağız” dedi. Özel güvenlik görevlilerinin kendilerine saldırdığını, taşladığını ve yerlerde sürüklediğini de anlatan Tavukçuoğlu, “Bu kez binlerce güvenlikçiyle de gelseler bu fidanları sökemeyecekler. Bu kez arazimizi vermeyeceğiz” dedi.

O TEMELİ ATTIRMAYACAĞIZ’
Köylerinin hemen yanı başlarında ikinci bir termik santral yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Tavukçuoğlu şunları söyledi: “Biz burada doğduk, burada büyüdük, buradan bizi söküp atamazlar. Zeytinliklerimizi yok ettiler, bizi edemeyecekler. Kolin şirketi vazgeçmese de, biz direneceğiz yine de. O temeli attırmayacağız ona. Yaptırmayacağız o santrali. Aynı kararlılıkla doğamızı savunmaya devam edeceğiz. Fidanları dikeceğiz, yeniden yetiştirmeye devam edeceğiz.”

‘BİZİM TOPRAĞIMIZ SATILIK DEĞİL’
Fatma Soyer: Atalarımızdan kalan ağaçlarımızı kestiler. Biz yedik torunlarımızın da yemesini istiyoruz. Çocuklarımız yeniden dikecek, biz bıkmayız yavrum. Kolin vazgeçmiyormuş, biz de vazgeçmeyeceğiz, vermeyeceğiz toprağımızı. Bizim toprağımız satılık değil, hele bu hale getirdikten sonra hiç vermeyeceğiz. Burada olan katliamdı. Dağlara, boş alanlara gitsin Kolin, bu zeytin oralarda olmaz ama Kolin oralara santralini kurabilir. 
Nazmiye Suer: Yeniden yetiştireceğiz, asla köylü kadını yılmaz, direneceğiz. Santral istemiyoruz, nereye kadar olursa olsun. Hemen dikmeye başladık, daha da destek bekliyoruz çevrecilerden. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Nereye kadar gidilirse, gidilsin. Ağaçlarımızı keserek bizi yıldıracaklarını zannediyorlar ama asla yılmayacağız. Eğilmeyeceğiz onlara karşı, betonlaşma istemiyoruz.

Yırca'da termik santrale yürütmeyi durdurma kararı

Şirket, Yırca kararına itiraz edemeyecek

Kolin, köylüye saldırttığı çalışanlarını işten attı

 

ÖNCEKİ HABER

Turnuva, nakış işçilerini bir araya getiriyor

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan 11 polis serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...