01 Kasım 2014 09:58

Yazarlar 4 dilde Kobanê'yi selamladı

Kobanê Kantonu'nun tarihi direnişi 48. gününe girerken, ilan edilen 1 Kasım Dünya Kobanê Günü için etkinlikler başladı. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla 41 yazar, Urfa'da 4 dilde Kobanê'yi selamladı.

Paylaş

Kürdistan'ın dört parçasından, Avrupa, Türkiye ve Japonya'dan çoğu roman ve öykü yazarı olan 41 aydın Kobanê'ye destek olmak ve barış mesajları vermek için çalışmalara başladı. Panellerle Kobanê'yi dünyaya anlatmayı ve kitap çıkarmayı amaçlayan yazarlar, 1 Kasım Dünya Kobanê günü dolayısıyla Urfa Topçu Meydanı'nda 4 dilde basın açıklaması yaptı. Yazarlar açıklamanın ardından Kobanê sınırına doğru yola çıktı.

Kent merkezinde KESK ve bileşenlerinin de destek verdiği basın açıklaması Kürtçe, Almanca, İngilizce ve Türkçe yapıldı. "Susmak akan kana ortak olmaktır" şiarıyla yola çıkan yazarlar 4 dilde ortak yaptıkları basın açıklamasında, "Jin şer naxwaze", "Kobanê onurumuzdur, onuruna sahip çık" pankartları açarak tüm insanlığın Rojava'da yaşanan devrime sahip çıkma vurgusu yaptı. Ortak basın açıklamasında, "Rojava'da akan kan sadece Kürtlerin değil bütün bir insanlığın kanıdır. Ayaklar altına alınan, tüm halkların, din, inanç ve kültürlerin birlikte yarattığı ortak insani değerlerdir. Orada verilen mücadele de insanın yaşama hakkını, onur ve haysiyetini koruma mücadelesidir. Başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere bölgedeki diğer güçlerin ve Birleşmiş Milletlerin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez. Böyle bir durum içerisinde susmak zulme ortak olmaktır. Biz bu barbarlığın bir an önce sona ermesini isteyen 41 yazar, bu kili savaşın yürütücüsü tüm güçleri kınıyor, tüm halkları Kobanê konusunda sağduyulu ve barışı kucaklamaya çağırıyoruz. Rojava'da, ülkemizde, dünyada barışın hüküm sürdüğü, özgür ve demokratik bir yaşamı hep birlikte savunmaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Basın açıklamasına katılan Alman Yazarlar birliği Başkanı İmre Török Kobanêlilerle dayanışma içerisinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Almanların Kobanê ve Kobanê halkıyla dayanışma içerisinde olduğunuzu bilmenizi isterim" sözleriyle Kobanê ile dayanışma vurgusunda bulundu.

Projede yer alan yazarların isimleri ise şöyle: Akif Kurtuluş, Arif Toprak, Arzu Demir, Atalay Girgin, Ava Shin(İran), Aydın Çubukçu, Ayşe Akaltun, Ayşegül Çelik, Ayten Kaya Görgün, Aysel Sağır, Aysun Kara, Barbara-Marie Muntd (Almanya), Dilawer Zeraq, Ece Temelkuran, Ehmed Huseyni (Rojava), Fırat Cewerî, Gabriel Binder(Avusturya), Gönül Kıvılcım, Hande Baba, Hans Zengeler (Almanya), Helim Yusiv (Rojava), Hasibe Ayten, İbrahim Genç, İmre Török (Almanya), Kiyoshi Nakagawa(Japonya), Loqman Asihy (Irak Kürdistanı) Müge İplikçi, Nevzat Süer Sezgin, Nina George (Almanya), Pelin Batu, Pelin Buzluk, Peter Prange (Almanya), Qubady Jalyzada (Irak Kürdistanı), Süreyya Köle, Şenay Eroğlu Aksoy, Şeyhmus Diken, Tekgül Arı, Yalçın Bürkev, Yasemin Yazıcı, Yıldız Çakar, Yavuz Ekinci. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Eksik, Haziran'sız, hareketsiz

SONRAKİ HABER

Işığı sönmeyen şehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...