01 Kasım 2014 05:54

Öğrencilere özel harekatçı tacizi

Hakkari Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurdun önünde yıllar önce seyyar karakol kuran özel harekat timleri, öğrencileri ve esnafı rahatsız ediyor.

Paylaş

Hakkari Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurdun önünde yıllar önce seyyar karakol kuran özel harekat timleri, öğrencileri ve esnafı rahatsız ediyor.

Hakkari Üniversitesi bünyesinde öğrenim gören ve 500'ün üzerinde öğrenci barındıran Merzan Mahallesi'ndeki Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) önünde seyyar karakol kuran özel harekat timlerini ne öğrenciler ne de çevre esnafı istiyor. Geçitli köyü yolu üzerinde bulunan yurtta kalan öğrenciler konuyla ilgili rahatsızlıklarını daha öncesinde defalarca resmi kurumlara yaptıkları başvurular ve eylemlerle dile getirmeye çalıştıklarını, fakat girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyledi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 3'ncü sınıf öğrencisi Berfin Turan, 3 yıldır aynı yurtta ikamet ettiğini ve 3 yıldır da eğitim-öğretim dönemi boyunca aynı sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Aynı zamanda Colemerg Öğrenci Derneği üyesi olduğunu belirten Turan, üniversiteye geldiğinden bu yana özel harekat timlerinin yurt binasının önünden kaldırılması için çok sayıda imza kampanyası, suç duyurusu, kamu görevlileri ile görüşme başta olmak üzere basın açıklaması ve yürüyüşler yaptıklarını, fakat sorunlarının halen giderilmediğini ifade etti.

'TACİZE SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Turan, "Özel timler burada üzerimizde psikolojik baskı kurmaya, silah doğrultma, milliyetçi marşlar, küfürler ile tahrik etmeye çalışıyorlar" diyerek, polislerin kurum ve öğrenci güvenliğinden ziyade bu davranışlarıyla çelişkili bir durumu ortaya koyduğunu düşündüklerini aktardı. Turan, haklarında şikayette bulundukları özel harekat timlerine ilişkin ise kendilerine, "Gerekli delil bulunmadığından dolayı soruşturma açılmadı" denildiğini ve sonuç alıcı bir soruşturma açtıramadıklarını belirtti. Özellikle genç kadın öğrencilerin yurt giriş ve çıkışlarında tacize maruz kaldığını söyleyen Turan, "Yaşadığımız tacize kesinlikle kadınlar olarak sessiz kalmayacağız" vurgusu yaptı.

Yurt binası önünde Kürtçe müzik dinledikleri sırada özel harekat timleri tarafından fotoğraflarının çekildiğini belirten Turan, "Bizi fişlemeye çalışıyorlar" dedi. Yaptıkları bir başvuru sırasında yetkililerin öğrencilere, özel harekat timlerinin yurdun yanında bulunan özel bir koleji koruduklarını söylediğini aktaran Turan, "CÖDER olarak yaşadığımız haksızlıklara sessiz kalacağımızı düşünmemeliler. Yaşadığımız sürecin sözde barış süreci olduğunu da pratik yansımalar çok net gösteriyor. Maruz kaldığımız samimiyetsiz davranışlara birilerinin dur demesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. Turan, özel harekat timlerinin yurdun önünde olmasını kendi güvenlikleri değil aksine kendileri için tehlike unsuru olduğunu belirterek, konuyla ilgili İHD'ye başvuracaklarını aktardı.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü öğrencisi Zülfinaz Yalçın da iki yıldır yurtta kaldığını belirterek, taktığı sarı, kırmızı, yeşil renkteki küpesini, özel hareket timlerinin sözlü-küfürlü tacizi sonucu çıkarmak zorunda kaldığını, fakat bunun gibi olayları sıkça yaşadıklarını belirtiyor. İki yıldır özel harekat timleri tarafından maruz kaldıklarını belirttiği cinsel içerikli tacizlerden yılmadıklarını belirten Yalçın, "Bu yıl daha farklı bir baskı ile karşı karşıyayız. Kendileri yurdun önüne yerleştiği gibi köpek beslemeye başladılar ve biz yoldan geçerken köpekleri üzerimize salıyorlar" dedi.

Sinan Sengir isimli Muhasebe bölümü öğrencisi ise geçen yıl özel harekat timlerinin fiziki saldırısına maruz kaldıklarını aktararak, "Yurdun giriş ve çıkışlarında küfürlerine ve tahriklerine maruz kalıyoruz. Her gün aynı yolu kullanmak zorundayız çünkü okullarımıza gidiyoruz ve sözlü sataşmaları ile karşı karşıya kalıyoruz hiçbir şey söylemeseler dahi düşmanca bakışları bile bazen yeterli oluyor. Bizler okulumuzun önünde onları istemiyoruz" şeklinde konuştu.

ESNAF İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ

Yurt binası karşısında esnaf olan Cemal Kaplan ise "Geçtiğimiz pazar akşamı öğrenciler kapının önünde müzik dinliyordu ve öğrencileri zorla 'Burada bekleyemezsiniz' diyerek içeriye soktular. Gerçekten iş yapamaz duruma geliyorum bazen ve bu geçici karakolun kaldırılmasını istiyorum" dedi.

DİHA muhabirlerinin konuyla ilgili aradığı emniyet yetkilileri ise sorulara yanıt vermedi. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

28 kişi 'makul şüphe'yle gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Suruç'ta kepenkler Kobanê için kapalı kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...