01 Kasım 2014 05:47

28 kişi 'makul şüphe'yle gözaltına alındı

Polise "makul şüphe ile gözaltı" gibi birçok yetki tanıyan İç Güvenlik Yasa Tasarısı kamuoyunda tartışılırken, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Diyarbakır'da bugün düzenlenmesi beklenen yürüyüş öncesi düzenlenen ev baskınlarında 28 kişi, "eylemlere katılabilir" iddiasıyla gözaltına alındı.

Paylaş

Polise "makul şüphe ile gözaltı" gibi birçok yetki tanıyan İç Güvenlik Yasa Tasarısı kamuoyunda tartışılırken, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Diyarbakır'da bugün düzenlenmesi beklenen yürüyüş öncesi düzenlenen ev baskınlarında 28 kişi, "eylemlere katılabilir" iddiasıyla gözaltına alındı.

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD'in saldırıları ve AKP'nin buna karşı tutumunun protesto edilmesinin ardından AKP hükümeti tarafından hazırlanan ve Meclis'e sevk edilen İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na ilişkin tartışmalar sürüyor. Tasarıda polise, "makul şüpheli", "kişi, ev, araçların aranması" gibi geniş yetkiler tanırken, kitle örgütleri ve siyasi partiler de, tasarıya tepki gösteriyor. Tartışmalar sürerken tasarı, Diyarbakır'da bugün 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle düzenlenmesi beklenen yürüyüş öncesi düzenlenen operasyonlarla hayata geçirildi.

Diyarbakır'da polis, gece saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenledi. Evlerde yapılan aramalarda, eşyaların dağıtıldığı belirtildi. Aramaların ardından şu ana kadar 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın, "Eylemlere katılabilir" gerekçeli kararıyla gözaltına alınanlar arasında üniversite öğrencileri ve inşaat işçilerinin de olduğu belirtiliyor.

13'Ü SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan 28 kişiden 13'ü götürüldükleri İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'nde alınan ifadeleri sonrası serbest bırakıldı. Gözaltında bulunan diğer kişilerin ise ifade alma işlemlerinin halen sürdüğü öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan karar doğrultusunda gözaltına alınanlara emniyetteki sorgu zabıtlarında yer aldığı biçimde "PKK/KCK terör örgütü tarafından yapılan çağrılar doğrultusunda 1 Kasım 2014 günü ilimiz genelinde meydana gelmesi muhtemel yasadışı olaylara katılarak grupları organize edecek şahıslar arasında olduğunuz değerlendirildiğinden yakalanarak gözaltına alındınız" denildi.

Bu gerekçeyle gözaltına alınanlara ise "Kısaca özgeçmişinizi anlatınız?", "Herhangi bir siyasi parti, sendika, dernek ve benzeri bir kuruluşa üyeliğiniz var mı?", "Sürücü ehliyeti ya da pasaportunuz var mı? Bugüne kadar legal ya da illegal yollardan yurtdışına giriş-çıkış yaptınız mı?", "Aileniz ya da yakın akrabalarınızdan, herhangi bir terör örgütü içerisinde faaliyet sürdüren ya da bu faaliyetlerinden dolayı yakalanarak tutuklanan veya halen cezaevinde bulunan var mı?", "Güvenlik güçleri tarafından daha önceki tarihlerde herhangi bir suçtan dolayı gözaltına alındınız mı?", "Sizinle birlikte gözaltına alınan şahısları nereden ve ne zamandan beri tanımaktasınız?" soruları yöneltildi.

AVUKAT KARAŞİN: BU İNSANLARI RESMEN FİŞLEMİŞLER

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın "eylemlere katılabilir" iddiasıyla gözaltı kararı vermesini değerlendiren Av. Serhat Karaşin, "Bu resmen Hitler ve Mussolini dönemini hatırlatıyor. Bu insanları resmen fişlemişler. Hukuk adına bir şey bulmak mümkün değil bu kararda. Ve bir de savcılık kararı ile alınmış bir karar" ifadesinde bulundu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan'da polise saldırı: 26 ölü

SONRAKİ HABER

Öğrencilere özel harekatçı tacizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...