01 Kasım 2014 03:32

2 Çinli madenci yaşamını yitirdi

Bartın'ın Amasra ilçesinde Hattat Holding'e ait maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan Çinli 3 işçiden 1'i yaralı kurtarıldı, diğer 2 işçi ise yaşamını yitirdi. 19 Eylül'de aynı ocakta meydana gelen göçükte 1 Çinli işçi yaşamını yitirmişti.

Paylaş

Bartın'ın Amasra ilçesinde Hattat Holding'e ait maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan Çinli 3 işçiden 1'i yaralı kurtarıldı, diğer 2 işçi ise yaşamını yitirdi. 19 Eylül'de aynı ocakta meydana gelen göçükte 1 Çinli işçi yaşamını yitirmişti.

Göçük, bugün saat 04.30 sıralarında ilçeye bağlı Tarlaağazı Köyü yakınlarındaki Hattat Holding'e bağlı HEMA maden ocağında yerin 300 metre altında meydana geldi. Çinli işçilerin galeri açma çalışması sırasında tavan çökmesi sonucu göçük oluştu. 5 işçi kaçarak kurtulmayı başardı. 3 işçi ise, göçük altında kaldı. Kayaların arasındaki boşlukta kalan işçilerden 40 yaşındaki Shouping Sun, arkadaşlarının çabasıyla yaralı kurtarıldı. Sun, ambulansla Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Diğer işçiler 37 yaşındaki Shoujle Sun ve 38 yaşındaki Maoshun Yang'ı kurtarmak için  çalışma başlatıldı. Kurtarma çalışmalarına Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi de katıldı. Çalışmalara destek vermek amacıyla AFAD ekipleri de maden ocağı önünde bekliyor.

Vali Seyfettin Azizoğlu, 24.00-08.00 vardiyasında galeri açma çalışmalarını yürüten 8 Çinli işçinin çalıştığı bölgede göçük meydana geldiğini söyledi. Vali Azizoğlu, "5 işçi durumu fark edip kaçarak göçükten kurtulmuş. Biri yaralı olarak kurtarıldı. Diğer 2 işçimizi kurtarma çalışmalarımız sürüyor" dedi.

2 İŞÇİNİN CESEDİ ÇIKARILDI

Amasra'da maden ocağındaki göçükte mahsur kalan Çinli işçilerden Maoshun Yang'ın 4 saat sonra cesedine ulaşıldı. Saat 08.30 sıralarında madenden çıkarılan Yang'ın cesedi, ambulansla Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Göçük altındaki Shoujle Sun'un cesedine de 1 saat sonra ulaşıldı.

İŞÇİLER DÜN ÖNLEMLERİN ARTIRILMASINI İSTEMİŞTİ

Madende çalışan Çinli işçilerin, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki maden ocağında meydana gelen kazadan sonra işçi güvenliği önlemlerinin arttırılması için dün şirket yetkilileriyle toplantı yaptıkları ve isteklerini ilettikleri ifade edildi.

ŞİRKET: ÇİNLİLERLE GÖRÜŞÜN

HEMA Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ise hem kendi personellerine hem de Çinli personele zaman zaman iş güvenliği eğitimleri verdiklerini öne sürdü. Şenkal, "Bu eğitimleri sık yapıyoruz. Hem hatırlatma eğitimi oluyor. Dün de öyle bir eğitim verdik. Bunu yaptık. Düzenli olarak bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Hürriyet'in haberine göre kazanın olduğu madenin sahibi Hattat Holding kaynakları madenin işletmecisinin kendileri olmadığını belirterek kazayla ilgili olarak, "Çinlilerle görüşün" açıklamasını yaptı. Eylül ayında aynı madende 1 işçinin öldüğü kazaya ilişkin firma sahibi Mehmet Hattat, "Sayın reis-i cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var" demişti.

Şirket kaynakları madenin 4 farklı Çinli firma tarafından işletildiği bilgisini verdi. Bu firmalarda ikisinin ismi Batong ve China Co. Olarak belirtildi. Hattat Holding 2005 yılında Amasya Bartın’da söz konusu madeni işletmeye açmıştı.  (Bartın/DHA)

19 EYLÜL'DE 1 ÇİNLİ İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ

19 Eylül'de yine Amasra'da Hattat Holding'a ait kömür ocağında  yerin 700 metre altında galeri açma çalışması sırasında meydana gelen göçükte 1 Çinli işçi öldü, 1 Çinli işçi de yaralanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Maden ocağında göçük: Çinli işçi yaşamını yitirdi

Çinli işçi 'fıtrat'la tanıştı!

ÖNCEKİ HABER

Ümraniye'de 'MERS virüsü' tedbirleri

SONRAKİ HABER

18 işçiye halen ulaşılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...