01 Kasım 2014 01:00

Yunanistan’da siyaset ve spor

Dün Cem Dizdar röportajı ile başladığımız araştırmanın bugünkü konusu Yunanistan. Türkiye ile tarihsel ve siyasal yakınlığı bulunan Yunanistan da darbeler yaşamış ve nüfus mübadelesinin etkilerini derinden hissetmiş bir ülke.

Paylaş

SİYASET ve FUTBOL-2 * Hazırlayanlar: Mustafa TURGUT, Can ÖZSOY, Alper GÜNER

Dün Cem Dizdar röportajı ile başladığımız araştırmanın bugünkü konusu Yunanistan. Türkiye ile tarihsel ve siyasal yakınlığı bulunan Yunanistan da darbeler yaşamış ve nüfus mübadelesinin etkilerini derinden hissetmiş bir ülke. Yunanistan futbol maçlarında da Türkiye’ye benzer bir fanatizm ile Avrupa ülkelerinden ayrılıyordu. Diğer bir sebep ise Gezi olaylarıyla paralel olarak ekonomik kriz sonrası halkın meydanlara çıkarak eylem yapması. Çünkü Gezi olaylarında Türkiye’de üç büyükler olarak adlandırılan ve özellikle Çarşı grubu üzerinde kimlikleşen etkinin Yunanistan’da da yaşanıp, yaşanmadığıydı.
George Georgakopoulos, Kathimerini gazetesinde spor yazari olarak çalisiyor. George, röportaja baslarken Yunanistan’da politika ve sporun diger ülkelerdeki gibi iç içe olmadigini söylüyor.

Gezi olaylarında ezeli rakiplerin taraftarları bir araya gelerek hükümete ortak tepki gösterdiler. Atina’da benzer bir olay yaşanmış mıydı?
Kesinlikle hayır. İstanbul’da taraftarlar protestolara atkı ve formalarıyla gidiyordu ama Atina’da böyle bir şey söz konusu değildi. Yunanistan’da daha çok kulüpler kendileriyle direkt alakalı durumlarda tepki gösteriyorlar ve bunu ayrı ayrı yapıyorlar. Taraftar gruplarının beraber protestoya katılmalarını bırakın, üzerlerine futbol forması bile giymezler siyasi eylemlerde.

Yunanistan’da futbol kulüplerinin belirli siyasal kalıpları var mıdır? Kulüplerin, yakın olduğu siyaset var mı?
Hayır, böyle bir şey söz konusu değildir. Ancak örnek vermek gerekirse PAOK taraftarının büyük bir kısmı sol görüşü savunmaktadır. Ayrıca bildiğiniz gibi PAOK kulübü İstanbul’dan gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Yine AEK stadında büyük Filistin bayrakları görebilirsiniz. Bu da bu takımın sol eğilimli olduğunu göstermektedir. Politik olmamakla beraber Olympiakos işçi sınıfı ağırlıklı bir kulüpken Panathinaikos daha üst sınıflara hitap eder.

Geçmişte AEK’li bir futbolcu gol sonrası Hitler sevinci yapmış ve milli takımdan ömür boyu men edilmişti. Bu Hitler selamı yüzünden mi oldu?
Eğer başka bir politik gol sevinci yapsaydı bu kadar sorun olmazdı. Bu gerçekten Hitler’in Nazi selamı yüzünden oldu. Her ne kadar futbolcu sonradan Nazi selamı yapmadığını söylese de büyük bir ceza aldı. Kulübü de futbolcuya ceza verdi ve kontratı yenilenmedi.

Irkçılıktan bahsedelim. Yunanistan stadyumlarında ırkçılık oluyor mu?
2005’te Egaleo’da bir futbolcuya kendi takımının taraftarları tarafından ırkçı saldırıda bulunuldu. Sonradan futbolcu, takımını ve Yunanistan’ı terk etti. Ve aralık ayında Olympiakos’un Şampiyonlar Ligi maçında UEFA, Olympiakos taraftarının ırkçı hareketlerde bulunduğunu tespit etti ve Yunanistan’daki maçta Olympiakos’un fanatik taraftar grubunun stada alınmayacağını söyledi.

Türkiye’de Fenerbahçe’nin adı şikeye karıştı ve bu sürece birçok politikacı dahil oldu. Yunanistan’da da Olympiakos Volou ve Kavala takımları aynı duruma düşmüştü. Bu durumda Yunanistan’da süreç nasıl ilerledi?
Politikacılar sürece kesinlikle dahil olmadı. Bazı çevreler hükümetin bu konuyu halletmesi gerektiğini söyleseler de federasyon bu sorunu kendi içinde çözdü ve takımları cezalandırdı. Örneğin Tayyip Erdoğan gittiği her kentte futbol atkısı takıyor ama Yunanistan’da böyle bir şeye hiç rastlanmadı.

‘SPORA MÜDAHALE KOLAY DEĞİL’

Sofia Prokou, Atina Üniversitesi

Sofia Prokou, 18 yaşına kadar İstanbul’da yasamış. Bir süre İstanbul’da bir süre Belçika’da eğitim görmüş. ‘80’li yılların sonlarına doğru Yunanistan’a gelmeye karar vermiş. Sosyal bilimler ve ekonomi üzerine eğitim almış.

Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan spor veya sanat her konuya bir yorum getirebiliyor. Yunanistan’da bu durum Samaras için geçerli mi?
O şekilde bir müdahale mümkün değil. İmkansız. Bu müdahale kilise üzerinden oluyor. İnançlı kitle çok büyük bir kitle olduğu için Samaras olsun politikacılar olsun kilisenin dediğine karşı gelemiyor. Ama basın daha özgür diyebilirim. Bu tarz bir müdahale olduğundaki tepki çok daha büyük oluyor.

Gezi olaylarında sanat, sosyal, spor çevrelerinden insanlar göz önündeydi. Peki Yunanistan’daki ekonomik kriz protestolarındaki durum buna benzer miydi?
Ekonomik kriz protestolarının kapasitesi Gezi’den çok daha düşüktü. Atina’da iki kutup vardı. Aşırı solcular ve aşırı sağcılar meydanların uzak köşelerindeydi, birbirlerine uzak durdular.

YUNANİSTAN TÜRKİYE’DEN FARKLI

George Doganis
Psikoloji ve Sosyal Bilimler Profesörü / Aristotle Univ. Of Thessaloniki

Vassilios Papacharisis
Spor Bölümü Yöneticisi / University Gymnasium

Türkiye’de futbol ve siyaset iç içe olan iki terim. Peki Yunanistan’da durum buna benzer mi?
Vassilios Papacharisis: Tabii Türkiye’de çok politikacı ve yönetici var, Yunanistan’da durum buna çok benzemiyor.
George Doganis: İki sene önce bir Larissa taraftarı meşale yüzünden bir gözünü kaybetti. Bu mesele uzun süre Yunanistan’da tartışılmıştı. Futbol holiganlarını ortadan kaldırmak için gündemde uzun süre kalmıştı.

Stadyumlarda milliyetçiliği nasıl gözlemliyorsunuz? Türkiye ve Bulgaristan’a karşı oynadığınız milli maçları sadece bir spor müsabakası olarak mı görüyorsunuz yoksa milli mücadele olarak mı?
Vassilios Papacharisis:
Bu durumdan çok fazla söz edemeyiz. Toplumun bir kısmı bunu Konstantinapolis’in fethi olarak görse de büyük bir kısım da sadece galibiyet olarak görmeye devam ediyor.

Bildiğiniz gibi PAOK İstanbul’dan gelen göçmenlerin kurduğu bir takım. Yunanistan liginde PAOK’a karşı olumsuz bir algı var mı?
Vassilios Papacharisis:
Bir kesimde tabii ki var. Ancak bunlar genç koyu taraftarlar. Belki de PAOK’un nasıl kurulduğunu bile bilmiyorlar. Genel olarak yoğun bir kinden bahsedemeyiz.
George Doganis: AEK da Pera’da kurulmuş bir takım. Bazı takım taraftarları bu takımı hanım olarak nitelendiriyorlar. Böyle de bir durum mevcut.

Politikacılar kulüp sahibi ya da kulüplerde yönetici olabiliyorlar mı?
Vassilios Papacharisis:
Direkt olarak göremiyoruz. Ama ilişkileri var. Ekonomik destekleri mevcut. Örneğin idman yapmaları için saha tahsis ediyorlar. Yer tahsis ediyorlar.
George Doganis: Vasilies’e katılıyorum. Politik partinin bir takımla bağdaştırıldığını göremezsiniz. Çoğu parti hükümetle iş yapan iş adamlarından oluşuyorlar. Kendi faydaları için kendilerini bir takımla bağdaştırıp diğer takımın desteğinden mahrum kalmak istemezler.

*Yarın Sırbistan

ÖNCEKİ HABER

Golf oynayabilsinler diye...

SONRAKİ HABER

Sanatçılar madenciler için buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...