31 Ekim 2014 15:15

‘İsveç’in bu adımı atması Filistinlilerin elini güçlendirir’

İsveç’in Filistin’i tanımasının ardında görüşlerine başvurduğumuz İsveç ve Filistinli kurum ve kişiler, hükümetin Filistin’i tanıma kararının Filistinlilerin durumunu ve dolayısıyla barış sürecini güçlendireceğini düşünüyorlar.

Paylaş

İsveç’in Filistin’i tanımasının ardında görüşlerine başvurduğumuz İsveç ve Filistinli kurum ve kişiler, hükümetin Filistin’i tanıma kararının Filistinlilerin durumunu ve dolayısıyla barış sürecini güçlendireceğini düşünüyorlar.

1976 yılından beri gazetecilik yapan ve bir çok Arapça gazeteyle çalışan Gazeteci Qais Qadri, İsveç Hükümeti’nin Filistin’i tanıma kararını İsveç eski Başbakanı Olof Palme’nin 1983 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat’ı Stockholm’e davet etmesi ve elini sıkmasıyla kıyaslıyor.
O sırada Palme’nin yaptığı bu girişimin FKÖ ve Arafat’a Avrupa ve dünyada meşruiyet kazandırdığını, terörist değil halkının bağımsızlığı için bir lider olduğunu kabul ettiğini ve bu anlayışı daha sonra tüm dünyanın benimsediğini söylüyor.

İsveç’in şimdi de Filistin’i tanıyan ilk Avrupa Birliği üyesi ülke olduğunu hatırlatan Qadri, “20 yıldan beri süren müzakereler barışla sonuçlanmadı. İsrail her iki yılda bir Filistin’e yönelik büyük katliamlar gerçekleştiriyor. İsveç’in bu adımı atması müzakerelerde Filistinlilerin elini güçlendirecektir. AB üyelerinin İsveç’i izlemesi durumunda da ABD İsrail’e yönelik politikasını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaktır” diyor.

‘İSVEÇ’İN CESUR BİR KARAR ALDI’

İsveç’in kararına en fazla sevinenlerden biri de uzun yıllardan beri sürdürülen Filistin’in tanınması kampanyalarına önderlik edenlerden Filistin Derneği Başkanı Nael Tougan. İsveç’in cesur bir karar aldığını ve Avrupa Birliği ülkelerinin İsveç’i izlemelerini umduğunu belirten Tougan, “Kısa vadede İsveç’in aldığı kararın etkisi olmayabilir ama uzun vadede bu tutum etkili olacaktır. İsveç’in hamlesi insiyatifi İsrail’den aldı. İşgalcilere istedikleri gibi yapamayacaklarını ve karşılarında onlara dur diyecek bir AB üyesi ülkenin olduğunu gösterdi. İsrail ve ABD şokta. Böylesi bir kararı beklemiyorlardı. Ama artık Apartheid sistemini yeniden gözden geçirmeleri gerekecek” şeklinde konuşuyor.

Diğer AB ülkelerine izledikleri iki yüzlü politikalardan vazgeçmeleri ve işgalci İsrail’e tavır almaları çağrısında bulunan Tougan, İsveç’in aldığı kararı Cumartesi günü Stockholm’de meydanda yapacakları bir etkinlikle kutlayacaklarını da söyledi.

Filistin Grupları Başkanı Anna Wester, İsveç’in Filistin’i tanıyan 135. ülke olmasından mutluluk duyduklarını ve diğer ülkelerin İsveç’i izlemesini umduklarını belirttikten sonra “Bizim umudumuz İsveç’in ikinci adımı atması, İsrail’le askeri ilişkileri kesmesi ve askeri ateşeşini geri çekmesidir. Ayrıca İsveç’in Avrupa Birliği ile İsrail arasındaki Ticaret Anlaşması’nın iptal edilmesi için girişimde bulunmasını umud ediyoruz” diyor. (Stockholm/EVRENSEL)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Yeni Asır’a boykot çağrısı

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini kayıt altına alacak mısınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...