31 Ekim 2014 11:18

Gözaltı ve tutuklama furyası

Kobanê eylemleri sonrasında başlatılan gözaltı ve tutuklama furyası sürüyor. Dün sabah Erzurum, Aydın, Mardin, Varto’da başlatılan ev baskınlarında 31 kişi gözaltına alınırken, ev baskınlarının yapıldığı bir çok ilçenin giriş çıkışları kapatıldı.

Paylaş

Kobanê eylemleri sonrasında başlatılan gözaltı ve tutuklama furyası sürüyor. Dün sabah Erzurum, Aydın, Mardin, Varto’da başlatılan ev baskınlarında 31 kişi gözaltına alınırken, ev baskınlarının yapıldığı bir çok ilçenin giriş çıkışları kapatıldı.

IŞİD saldırılarını protesto etmek ve Kobanê ile dayanışmak için 6-7 Ekim’de yapılan eylemler sonrasında gözaltı ve tutuklama furyası hız kesmiyor.

Erzurum’un Tekman ilçesinde, polis ve özel harekat timleri sabah saatlerinde köy ve mahallelere baskın düzenledi. Baskınlarda evleri dağıtan, yurttaşlara hakaret ve küfürler savurdukları belirtilen polisler, 11 kişiyi gözaltına aldı. 11 yurttaşın, Kobanê saldırılarını protesto etmek için 27 Eylül’de ilçede yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı kaydedildi.

Muş’un Varto ilçesinde de dün sabah saatlerinde yüzlerce özel hareket polisi, zırhlı araçlar eşliğinde ilçe merkezindeki evlere baskın düzenledi. Yapılan ev baskınlarında evlerin kapıları kırılırken, en az 9 kişi gözaltına alındı. Çevre illerden getirilen yüzlerce özel hareket polisi tarafından ilçe merkezinin giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı. Gözaltına alınanlar Muş'a götürüldü.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde de evlere baskın düzenleyen polis, Kobanê eylemlerine katıldıkları iddiası ile 8 kişiyi gözaltına aldı.

MARDİN’DE TUTUKLAMA

Mardin’in Derik ilçesinde de Kobanê eylemlerine destek verdikleri gerekçesiyle sabah saatlerinde ifadeleri alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğüne çağrılan Vedat Erol, Abdulkadir Ödünç ve M. Salih Aydın isimli belediye çalışanları, gözaltına alındı. İlçede önceki gün yine ifadeleri alınmak üzere emniyete çağrılan 3 kişiden 2’si eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Mazıdağı ilçesinde ikisi çocuk 8 kişi gözaltında alındı. Savcılık 3 kişiyi serbest bırakırken, 5 kişiyi “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla mahkemeye sevk etti. Mahkeme 5 kişi için tutuklama kararı verdi. Adliye binası önünde toplanan kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bıji berxedana Kobanê” sloganları attı. Burada konuşan DBP Mazıdağı İlçe Başkanı Mehmet Şık, “AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrını lanetliyoruz. Kürt halkı mücadelesine ve onuruna sahip çıkacaktır. Hiçbir güç ve baskı bunu durduramaz” dedi.

CEZAEVİ ÇOCUKLARA KARARTILDI!

Kobanê eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanarak Van M Tipi Çocuk Cezaevine konan çocukların cezaevine girişte darbedildiği, çıplak aramaya tabii tutulduğu, balık istifi koğuşlarda tutulduğu öne sürüldü. Cezaevindeki tüm camların siyaha boyanarak karartıldığını belirten Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, cezaevinde yaptıkları incelemenin ardından 8 çocuğun apar topar Ankara Sincan Çocuk Kapalı Cezaevine sürgün edildiğine vurgu yaptı.

BİLİCİ: KAYGILIYIZ  

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Kobanê ile dayanışma eylemleri sonrasında başlatılan gözaltı ve tutuklamalara ilişkin gazetemize değerlendirmede bulundu.6-7 Ekim öncesi ve sonrasında sistematik bir şekilde il ve ilçelerde yoğun bir şekilde gözaltı ve tutuklamaların yaşandığını kaydetti. Bilici devamla şunları söyledi: “2006 olaylarından sonra hükümet, ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ yasasıyla KCK adı altında geniş bir gözaltı ve tutuklama yapmıştı. 6-7 Ekim sonrasında aynı yaklaşımı görüyoruz. Bu da bizleri ciddi olarak kaygılandırıyor. Umarım bu yanlışlıktan dönülür.” (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme YPG’yi ‘terör örgütü’ ilan etti

SONRAKİ HABER

Yeni Asır, Akit’e mi özeniyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...