31 Ekim 2014 11:02

Mahkeme YPG’yi ‘terör örgütü’ ilan etti

Rojava’da geçtiğimiz yıl yaralanan ve tedavi için getirildiği Mardin’de YPG’li olduğu iddiasıyla tutuklanan Rojavalı İsmail Sadık’a suçlamaları reddetmesine rağmen Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ceza verildi.

Paylaş

Engin EREN

Rojava’da geçtiğimiz yıl yaralanan ve tedavi için getirildiği Mardin’de YPG’li olduğu iddiasıyla tutuklanan Rojavalı İsmail Sadık’a suçlamaları reddetmesine rağmen Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ceza verildi. Karar, “terör örgütü” listesinde yer almayan YPG’ye dair Türkiye mahkemelerinde verilen ilk yargı kararı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, IŞİD ile eş tuttuğu YPG’ye dair yaklaşım, mahkeme salonlarına da yansıdı. Rojava’nın Derik kenti doğumlu olan İsmail Sadık, geçtiğimiz yıl Rojava’ya yönelik gerçekleştirilen saldırılarda yaralanması sonrası tedavi için getirildiği Mardin’de, tedavisine yardımcı olan 3 kişiyle birlikte 8 Kasım 2013 tarihinde gözaltına alınıp, tutuklandı.  Haklarında “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianamenin gönderildiği Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinin “Görevsizlik ve yetkisizlik kararı” vermesi üzerine dava dosyası Mardin 2 Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İLK DURUŞMADA CEZA GELDİ

Dosyaya bakan mahkeme, ilk duruşmada sanıklar hakkında hükmünü verdi. Rojavalı İsmail Sadık’a örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verirken İsmail ile birlikte yargılanan ve etkin pişmanlıktan yararlanan Z.A hakkında ise 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme yargılanan diğer iki kişi hakkında ise beraat kararı verdi. Verilen karar Türkiye’de “terör örgütleri” listesinde yer almayan YPG’nin “suç örgütü” olarak tanımlanıp, ceza konusu haline getirildiği ilk karar oldu. YPG’ye ilişkin böyle bir karara varan mahkeme, karara bağladığı dava dosyasına ilişkin hazırladığı gerekçeli kararında da YPG’yi, PKK/KCK ile bağlantılı olarak saydı.

‘KÜRT’E DÜŞMANCA CEZA’

Mahkemenin verdiği kararı ve buna dair hazırlanan gerekçeli kararı değerlendiren İsmail Sadık’ın avukatı Ali Kahraman ise müvekkilinin, YPG üyesi olmadığını söylemesine rağmen hukuksuz bir şekilde yargılanmasının devletin Kürtlere olan hukuk tanımazlığını ortaya çıktığını söyledi. Henüz ilk duruşmasında hiçbir araştırma, delil toplama işlemi yapılmadan mahkemenin ‘gelinen aşama’ diyerek tüm taleplerini reddettiğini ifade eden Kahraman, “Mahkemenin bu tutumu amacı yargılama yapmadan Rojavalı bir Kürt’e düşmanca ceza vermek olduğunu göstermiştir. Nitekim İsmail Sadık, Türkiye sınırlarında herhangi bir suç işleme eylemi olmadığı halde, TCK’de bile PYD’ye ilişkin hiçbir hukuki tanımlama olmazken mahkemenin kendince varsayımlarla Sadık’a ceza vermiştir” dedi. (MardinDİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Grizu kurbanı 19 işçinin aileleri davadan çekildi

SONRAKİ HABER

Gözaltı ve tutuklama furyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...