30 Ekim 2014 13:46

Şekerin ses bombası sayıldığı davada beraat

Diyarbakır’da, lokumun “havai fişek”, su şişesinin “molotof”, şekerin “ses bombası”, düğün ve maça gitmenin “eylem” olarak değerlendirildiği iddianameyle 3 yıldır tutuklu yargılanan 11 genç, mahkemenin “Kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” kanaatine varması sonucu beraat etti.

Paylaş

Diyarbakır’da, lokumun “havai fişek”, su şişesinin “molotof”, şekerin “ses bombası”, düğün ve maça gitmenin “eylem” olarak değerlendirildiği iddianameyle 3 yıldır  tutuklu yargılanan 11 genç, mahkemenin  “Kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” kanaatine varması sonucu beraat etti.

Yargılanan 11 genç, 3 yıl süren tutukluluğun ardından hafta içerisinde çıkarıldıkları Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, isnat edilen suçlamalara dair “kesin ve inandırıcı delil” olmadığı gerekçesiyle beraat etti.

Dava avukatı Yunus Muratakan, “Bu karar siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınıp, tutuklanan yüzlerce kişinin yargılandığı davalara emsal oluşturabilir” dedi.
Muratakan, gençlerin 3 yıl kadar hukuksuz bir şekilde tutuklu kalmasına ilişkin ise tazminat davası açacaklarını kaydetti.

İTİRAZLAR HER DEFASINDA REDDEDİLİYORDU

2011 yılında, lokumun “havai fişek”, su şişesinin “molotof”, şekerin “ses bombası”, düğün ve maça gitmenin “eylem” olarak yorumlandığı polis fezlekeleri sonucu tutuklanan 11 genç hakkında hazırlanan iddianame, bu delilleri ciddiye alarak gençler hakkında “Silahlı örgüt yöneticisi olmak”, “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak ve el değiştirmek”, “Örgüt faaliyeti kapsamında mala zarar vermek”, “Örgüt faaliyeti kapsamında kamu malına zarar vermek” suçlamalarından binlerce yıl ceza istendi. Öne sürülen suçlama ve ortaya konulan zorlama delillere karşı dava avukatlarının her defasında “polis fezlekeleri dikkate alınarak yargılama yapılamaz” itirazına rağmen davaya bakan TMK 10. madde ile yetkili Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 11 genç için 3 yıl boyunca tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verdi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sonrası ise dava dosyası, 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Davanın görüldüğü 20 Ekim tarihli son duruşmada, mahkeme heyeti 11 genç hakkında isnat edilen suçlamalara dair “Kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” kanaatine vararak CMK’nin 223/2-e maddesini içeren “Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması” hükmü gereğince beraat kararları verdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD yüzlerce mahkumu infaz etti

SONRAKİ HABER

Hiç kusura bakmasın bu bir doğal afet değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...