30 Ekim 2014 13:23

Yargı özel hastanelerde el izi taramasına ‘dur’ dedi

Danıştay 15. Dairesi, özel hastanelerde biyometrik kimlik doğrulaması zorunluluğu getiren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) maddesinin yürütmesini durdurdu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) kararın gereğini yerine getirmesi için SGK’ya çağrı yaptı.

Paylaş

Danıştay 15. Dairesi, özel hastanelerde biyometrik kimlik doğrulaması zorunluluğu getiren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) maddesinin yürütmesini durdurdu. Danıştay kararında kişisel verilerin Anayasayla korunduğunu ve ancak yasayla sınırlana bilineceğini belirtti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) kararın gereğini yerine getirmesi için SGK'ya çağrı yaptı.

SES üyesi Mahmut Konuk, Ankara'da özel bir hastanede muayene olmak istedi. Ancak biyometrik kimlik doğrulaması yaptırmak istememesi üzerine giriş kaydı yapılmadı. Bunun üzerine Konuk, söz konusu uygulamaya dayanak gösterilen Sağlık Uygulama Tebliği hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle yargıya başvurdu.

Konuk'un başvurusunu değerlendiren Danıştay 15. Dairesi geçtiğimiz günlerde kararını açıkladı. Danıştay kararında kişisel veriler tanımının teknolojinin gelişimiyle birlikte giderek genişlediğine dikkat çekerek, el izi, parmaz izi, biyometrik tarama gibi yöntemlerin de kişisel veriler kapsamında değerlendirilebileceği görüşüne yer verdi. Anayasa'nın 20. maddesinde kişisel verilerin ancak kanunla sınırlanabileceği belirtilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) “özel ve aile haklarına saygı hakkı”nı düzenleyen maddesine atıf yaptı. Ayrıca Danıştay, Anayasa'nın 13. maddesine göre temel hak ve özgürlüklerin de sadece kanunla değiştirilebileceğine vurgu yaptı.
Anayasa Mahkemesi'nin içtihatları ve yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesi gereğince, kanunla düzenlenmesi gereken konuların yürütme organı tarafından düzenlenmesinin mümkün olamayacağı ifade edildi.  

'SGK GEREĞİNİ YAPMALI'

SSGSS'de yer alan “Biyometrik doğrulama” ibaresinin de Anayasa Mahkemesi'nde dava konusu olduğu hatırlatan Danıştay 15.  Dairesi, “Bu haliyle dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmamakta olup, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı açıktır” denilerek, söz konusu SUT'un ilgili bölümlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Dava sonucunu yazılı açıklamayla duyuran SES, “Bu kararla özel hastanelerde muayene ve tedavi olabilmek için el izi, avuç içi veya parmak izi gibi biyometrik kimlik doğrulama işlemlerinin hukuksal dayanağı kalmamıştır. SGK’nın mahkeme kararının gereğini bir an önce yerine getirmesini beklemekteyiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Yenikapı'da 50 taşeron işçi iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Validebağ’dan medya tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...