30 Ekim 2014 07:54

Gazze’nin tek kapısına kilit

Sadece birkaç hafta önce Gazze’nin yeniden inşası konferansına ev sahipliği yapan Mısır, Gazze’nin tek sınır kapısı olan Refah sınır kapısına tampon bölge kurma kararı aldı.

Paylaş

AKP Hükümetinin Türkiye-Suriye sınırında yapamadığını Mısır Filistin’e yapıyor.
Mısır Hükümeti, Filistin’in dışarıya açılan tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısına tampon bölge kurma kararı aldı. 13 kilometrelik tampon bölgenin, 10 bin kişiyi evinden edeceği tahmin ediliyor. Tahliyeler başladı bile.
Öte yandan İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik yasakları da devam ediyor. Mescid-i Aksa’ya 50 yaş altında ki Filistinlilerin girişini yasaklanmasının ardından, ikinci bir emre kadar girişlerin durdurulduğu iddia edildi. İddia, İsrail ve Filistin tarafından doğrulanmadı.

‘EVLERİNİZİ BOŞALTIN EMRİ’
Mısır’ın Gazze-Mısır sınırında bulunan 13 kilometrelik alana tampon bölge oluşturma kararının ardından binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalacak. Kararın, askeri kontrol noktasında gerçekleştirilen ve 31 askerin öldüğü saldırının ardından geldiği belirtiliyor.  
Tampon bölgenin İslamcı militanların geçişini engellemek ve kaçakçılığı durdurmak amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Şu ana kadar 62 ev orduya teslim edildi. İlk etapta 880 ev boşaltılacak. Haaretz gazetesi haberine göre, Mısır aynı zamanda bu bölgede 3 ay boyunca gün batımından şafak vaktine kadar sürecek olağanüstü hal ilan etti ve Refah kapısını kapattı.
Sina Yarımadası’nın kuzeydoğu köşesinde yaşayan sınır bölgesi halkına, evlerini terk etmeleri ve eşyalarını koymaları için küçük paketler dağıtıldı. Hükümetin para yardımı sözü vermesine rağmen şu ana kadar henüz bir adım atılmış değil.  
Tampon bölgeye yapılan koridor ise kameralar tarafında izlenecek ve koridorun sınırı boyunca 40 metre genişliğinde 20 metre derinliğinde içi su dolu hendekler açılacak.

TAMPON PLANI MÜBAREK DÖNEMİNE DAYANIYOR
MISIRLI yetkililer su bariyeri kurma fikrinin İsrail tarafından önerildiğini ancak Devrik Diktatör Mübarek tarafından rafa kaldırdığını belirtiyor. Mübarek sınır boyunca bariyer yapma kararı almış fakat büyük eylemler sonucu bu kararından vazgeçmişti.
İsrail ile Mısır arasında 1978 yılında Camp David Anlaşması’nın imzalanması ve İsrail birliklerinin Sina’dan çekilmesinin ardından Refah kenti, yarısı Gazze’de yarısı Mısır’da olmak üzere ikiye bölündü. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Hrant'ın Arkadaşları: TCK 83'ten yargılansınlar

SONRAKİ HABER

Kobanê'ye geçen peşmerge grubu Suruç'a döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...