27 Ekim 2014 05:07

Savaşa değil, barışa adım atmanın günü

Gazetemize konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise “Hangi taraftan olursa olsun ölenler hepimizin kaybı” diyerek, hükümeti gerilimi yükselten açıklamalardan vazgeçip, karşılıklı güveni arttıracak ve silahların tamamen susacağı bir dönem için ciddi adımlar atmaya çağırdı.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul


Kars’ta özel harekat polislerinin 3 PKK’liyi öldürmesinin ardından önceki gün de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bir uzman çavuş ve iki erin öldürülmesi ‘çatışmalı süreç yeniden mi başlıyor’ endişesini arttırdı. Çözüm sürecine ilişkin kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde meydana gelen olayların ardından Başbakan Davutoğlu’dan ‘Alçaklardan hesap soracağız’ şeklinde gerilimi yükselten açıklamlar geldi. Gazetemize konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise “Hangi taraftan olursa olsun ölenler hepimizin kaybı” diyerek, hükümeti gerilimi yükselten açıklamalardan vazgeçip, karşılıklı güveni arttıracak ve silahların tamamen susacağı bir dönem için ciddi adımlar atmaya çağırdı.

ÖLENLER BİZİM İNSANLARIMIZ

Kağızman’da 3 PKK’linin, ardından da Yüksekova’da 3 askerin öldürülmesinden sonra gerilen süreci ve artan endişeleri İmralı Heyeti’nde de yer alan HDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan’la konuştuk. Başbakan’ın ‘alçaklardan hesap sorulacak’ sözleri ve Öcalan için sekreterya başta olmak üzere sürece ilişkin yaptığı agresif açıklamalara dair bir polemiğe girmek istemediğini belirten Buldan, “Kağızman’da öldürülenler de Yüksekova’da öldürülenler de bizim insanlarımız, bizim kaybımız” dedi.

HÜKÜMET İYİ SINAV VEREMEDİ

Bunca cana mal olmuş bir soruna çözüm bulmak için yürütülen süreçte tarafların birbirine güven duyması, karşılıklı olarak dil ve üsluplarına özen göstermesi gerektiğini en başından beri vurguladıklarını söyleyen Buldan, “Ne yazıkki son süreçte de hükümetin bu konuda iyi bir sınav vermediğini, süreci iyi götüremediğini görüyoruz” dedi. “Ölenler hangi taraftan olursa olsun, bu ülkenin insanları. Ne yazık ki çözüm için çabalarken yeniden ölümleri konuştuğumuz bir döneme geldik” diyen Buldan, “Hükümet mevcut dili ve üslubunu terk etseydi, halkın taleplerini karşılayacak adımları atıp, süreci ilerletseydi bugün Kağızman’da da, Yüksekova’da da bunları yaşamayabilirdik” şeklinde konuştu.

HALKIN TALEPLERİ KARŞILANSAYDI...

Yetkililerin Kars’taki olay için, PKK’lilerin HES inşaatına saldırıdan sonra girilen çatışmada öldürüldüğünü açıkladığını hatırlatan Buldan, “Böyleyse bile 2 yıldır bu halk HES’lerin, güvenlik yolları, barajlar, kalekol inşaatlarının durdurulmasını talep ediyor. Hükümet bu talebi dikkate almış olsaydı, bu gün bunları yaşamayacaktık” dedi. Gelinen aşamada sürecin oldukça kaygan bir zeminde durduğunu ifade eden Buldan, “Sadece ülke içinde değil, Rojava’dan da her gün Batman’a, Şırnak’a bu halkın evlatlarının cenazeleri geliyor. Bu cenazelerin gelişi de hükümetin yürttüğü dış politikanın sonucudur. Hükümet hem içerideki çözüm süreci konusunda hem de dış politikada doğru adımlar atmış olsaydı başka bir aşamada olabilir, ölümleri konuşmazdık” dedi.

ADIM ATMA ZAMANI

Buldan, daha kötü olaylar yaşanmaması için herkesin dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Artık yapılması gereken, üslubu sertleştirip, acıları yarıştırmak, çözüm sürecinin ruhuna aykırı adımlar atmak değildir. Tersine bugün çözüm için, silahların tamamen devre dışı kalması için karşılıklı güveni sağlayacak adımları acilen atmanın günüdür” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Selahaddin, ‘Baş kaldırmazsak yarın sıra bize gelecek’ derdi

SONRAKİ HABER

IŞİD’in Libya’daki yeni emirliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...