25 Ekim 2014 17:21

İzmir Barosu Genel Kurulu hareketli başladı

Ankara ve İstanbul’dan sonra İzmir’de de avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak için bir araya geldi. 3 grubun yarıştığı genel kurulun ilk gününde Kobanê, Cumhuriyet ve bayrak tartışmaları yaşandı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Ankara ve İstanbul’dan sonra İzmir’de de avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak için bir araya geldi. 3 grubun yarıştığı genel kurulun ilk gününde Kobanê, Cumhuriyet ve bayrak tartışmaları yaşandı.

2 gün sürecek olan İzmir Barosu Olağan Genel Kurulu, Fuar Atlas Pavyonu’nda başladı. Altı bin 432 avukatın kayıtlı olduğu İzmir Barosu’nun Genel Kuruluna avukatların katılımının düşük olduğu gözlendi

AKPLİ AVUKATLAR ADAY GÖSTERMEDİ

2010 yılından beri yönetimde olan Çağdaş Avukatlar Grubu mevcut başkan Av. Ercan Demir’le yola devam etme kararı alırken, Ulusalcı ve milliyetçi avukatların destek verdiği Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Av. Aydın Özcan’ı, İdealist Avukatlar Grubu ise Av. Atilla Tüfenkçioğlu’nu aday gösterdi.  Daha önceki genel kurulda seçimlere giren hükümete yakın avukatlar ise bu seçimde aday göstermedi. Bu avukatların, ulusalcı grupları desteklemesi bekleniyor. Genel kurul divan seçimiyle başladı. Grupların divana ortak olarak sunduğu öneri oybirliği ile kabul edildi.

NOYAN ÖZKAN UNUTULMADI

Mevcut başkan Ercan Demir kısa bir konuşma yaparak genel kurulu selamladı. Genel Kurulda, bir dönem baro Başkanlığı da yapmış olan ve yaşamını yitiren Av. Noyan Özkan da unutulmadı.

ULUSALCILARDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Genel kurul, Yönetim Kurulu’nun çalışma raporunun okunması ile devam edildi.  Daha sonra gruplar adına raporla ilgili konuşmalar yapıldı. İdealist Avukatlar Grubu üyeleri yaptıkları konuşmalarla mevcut Baro Yönetimini mesleki sorunlara sahip çıkmamakla eleştirirken, Cumhuriyetçi avukatlar grubu adına konuşan avukatlar ise baro yönetimini cumhuriyet ve bayrak gibi ulusal değerlere sahip çıkmamakla suçladı. Yine, Cumhuriyetçi Avukatlar, Baro’yu Kobane ve ardından gelişen olaylarla ilgili açıklama yaptığı için eleştirdi.

KOBANÊ GERGİNLİĞİ

Özgürlükçü Hukukçular Derneği adına konuşan Ezgi Koşun, "Kobanê halkı kendi öz savunma gücü ile IŞİD'e karşı direniyor. Bu direnişi emperyalist olarak değerlendiren zihniyeti kınıyoruz" dedi. Bunun üzerine ulusalcı avukatlar, konuşma sırasında kürsüye sürekli sataşmalarda bulundu. Genel kuruldaki ÇHD’li ve ÖHD’li avukatlar “Biji Berxwedane Kobanê” sloganı attı, buna karşı ulusalcı avukatlar ise ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganları ile karşılık verdi. Gerginlik çok büyümeden sonlandırıldı.

İşçi Avukatlar grubu adına yapılan konuşmada ise genel kurula İzmir’de İşçi Avukatlar Merkezi açılması önerisi verildi. Yine bu konuşmada söz konusu işçi avukatlar olduğunda mesleki gerekliliklerinin yerine getirilmediği dile getirildi.

ERCAN DEMİR CEVAP VERDİ

Daha sonra söz alan Başkan Ercan Demir, baro yönetimi ile ilgili iddialara cevap verdi. Demir, mesleki sorunlarla ilgili “Kangrenleşmiş sorunlarla karşı karşıyayız. Yönetim kurulu bu sorunları tek başına çözemez. Ben elimde sihirli değnekle her işi çözemem. Herkes destek olmalı” dedi.

Demir, Cumhuriyetçi Avukatların "Kobanê açıklaması ilgili terör örgütüne destek veriliyor" yönünde suçlamalarıyla da ilgili olarak şunları söyledi “Bizim en son bir basın açıklamamız var. Yansıtıldığı gibi Kobani’yi destekliyoruz, yaşasın Kobani değil. 40 tane yurttaşımız yaşamını yitirmiştir bundan hükümet sorumludur. IŞİD teröründen de hükümet sorumludur. Bu terörü lanetliyoruz hükümeti göreve çağırıyoruz. Ne var bunda? Biz Sünni terör örgütüne karşı çıkarak mezhepçilik mi yaptık acaba? dedi.

‘AKP’YE TEK BİR LAF ETMEDİNİZ’

Demir, diğer eleştirilere de cevap vererek şunları söyledi “Yetmez ama evetçisiniz’ dendi, ‘HSYK seçimlerinde neredeydiniz?’ dendi.  YARSAV ve YARGI-SEV’in yanındaydık. Bunu soran arkadaşa soruyorum siz neredeydiniz? Seçim süreci başladığından beri AKP itiraz konusunda tek bir laf etmediniz. Enteresan. Niye bunu yapmıyorsunuz? Seçim için telefonlarınıza mesajlar geliyor ‘cumhuriyetinize sahip çıkın’ diye. Yuh artık, abartmayın! Bir siyasi parti lideri seçmiyoruz. Tamam çok şerefli bir görev ama siz kimsiniz cumhuriyete sahip çıkıyorsunuz. Ordu var, başka kurumlar var onlar sahip çıkarlar merak etmeyin. Bu seçim sürecinde son derece rahatsızlık verici olaylar yaşandı.”

Daha sonra yönetim, disiplin ve denetleme kurulu raporları oy birliği aklandı.

ÖNCEKİ HABER

Önder'den Arınç'a 'Başmüzakereci' yanıtı

SONRAKİ HABER

Fener, Gençler'i penaltılarla geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...