25 Ekim 2014 14:37

Seçim Pazarı!

Dünyanın birçok ülkesinde yarın sandık kurulacak. Brezilya’da pazar günü seçimlerin ikinci turu yapılırken, Tunus’ta parlamento seçimleri gerçekleşecek. Ukrayna ise çatışmaların gölgesinde erken genel seçimlere gidiyor.

Paylaş

 BREZİLYA’DA ANKETLER  ROUSSEFF’İ GÖSTERİYOR

Brezilya’da 5 Ekim’de gerçekleşen Devlet Başkanlığı seçimlerinin ilk turundan galip çıkmamıştı. Şu anki Devlet Başkanı Dilma Rousseff oyların yüzde 41’ini alarak en çok oy toplayan aday olsa da, yüzde 50’ye ulaşamadığı için seçimin galibi yarın yapılacak olan seçimlerde belirlenecek. İlk tur seçiminde ikinci sırada ise oyların yüzde 35’ini alan sosyal demokrat aday Aecio Neves yer almıştı.

Üç haftalık ikinci tur kampanyası sırasında anketler Dilma ve Neves arasında beraberlik gösteriyordu ancak, Datafolha’nın yayınladığı son anketlerde Rousseff 7 puanla öne geçti. Folha de Sao Paulo gazetesinin yaptığı anketlerde de sonuç yüzde 53’e yüzde 47 olarak açıklandı.

TUNUS PARLAMENTO SEÇİMLERİNE GİDİYOR

Diktatör Bin Ali’nin devrilmesinden sonra Tunuslular ilk kez milletvekillerini seçmek için sandık başına gidiyor. Yaklaşık 5 milyon kayıtlı seçmen oy kullanacak.

Seçime katılan liderler cuma akşamı son sözlerini söyledi ve ülkede seçim yasakları başladı.

Seçimler öncesinde güvenlik önlemleri seviyeye çıkarıldı. Seçim sırasında radikal islamcı grupların ülkede eylem yapmalarından endişe ediliyor. Cuma günü bir eve düzenlenen baskında beşi kadın altı kişi çıkan çatışmada öldürüldü. Operasyonda çok sayıda uzun namlulu silah ve el bombası gibi mühimmatın ele geçirildiği ifade edildi.

Yurtdışında yaşayan Tunuslular için ise 3 günlük oy kullanma dün başladı.

Tunus Emekçileri Partisi Sözcüsü Hamma Hammami, Halk Cephesi'nin adayı olarak seçime giriyor.

UKRAYNA’DA SEÇİMLER ÖNCESİ RUSYA’YA UYARI

Ukrayna’da 36 milyondan fazla Ukraynalının oy kullanacağı seçimlerin Rusya yanlısı doğu bölgelerinde sorunsuz geçmesi için önlemler alınıyor.

Rusya’ya bağlanma kararı alan Kırım ile Rus yanlısı milislerin kontrolünde bulunan Donbass bölgelerinde sandık kurulmayacak.

Ukrayna Parlamentosu Rada’da 450 koltuk için 29 parti yarışacak. 226 milletvekilinden oluşacak çoğunluk koalisyon oluşturmaya yetecek ve bu koalisyon başbakanlık için bir isim önerecek. Pazar gününün favorisi olarak Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun lider olduğu Batı yanlısı” Poroşenko Bloğu” gösteriliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Öğrencileri taşıyan midibüs şarampole yuvarlandı: 8 ölü

SONRAKİ HABER

Adalet Ağaoğlu ve eserleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...