24 Ekim 2014 15:49

'Savaş lobisinin değil, emekçilerin bütçesini kuralım'

Büro Emekçileri Sendikası (BES) hükümetin 2015 yılı bütçe tasarısına tepki gösterdi. Bütçede savunma ve güvenlik harcamalarına yapılan yüksek yatırımı eleştiren BES Genel Başkanı Fikret Aslan, bütçeye sermaye, yerli ve yabancı tekeller ile savaş lobisinin değil, sendikalar, emek ve meslek örgütlerinin müdahil olması gerektiğini vurguladı.

'Savaş lobisinin değil, emekçilerin bütçesini kuralım'
Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) hükümetin 2015 yılı bütçe tasarısına tepki gösterdi. Bütçede savunma ve güvenlik harcamalarına yapılan yüksek yatırımı eleştiren BES Genel Başkanı Fikret Aslan, bütçeye sermaye, yerli ve yabancı tekeller ile savaş lobisinin değil, sendikalar, emek ve meslek örgütlerinin müdahil olması gerektiğini vurguladı.

Büro Emekçileri Sendikası, (BES) 2015 bütçesine ilişkin görüş ve taleplerini açıkladı. BES Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada konuşan Fikret Aslan, geçmiş bütçelerde olduğu gibi 2015 yılı bütçesinin de açık ve gizli zamların, dolaylı vergi artışlarının, harç ve cezaların otomatiğe bağlandığını belirtti. Aslan, emekçilere askeri ve güvenlik harcamalarının belirgin bir şekilde arttığını ancak asgari ücretlilerin en temel ekonomik, sosyal haklarının göz ardı edildiği bir bütçenin hazırlandığını dile getirdi. Türkiye'de vergi gelirlerinin önemli bir bölümünün ücretli emekçiler tarafından karşılandığına kaydeden Aslan, buna karşın emekçilerin bütçeden en az pay alan kesimler olmasının iktidarın hangi sınıf çıkarına göre hareket ettiğini gösterdiğini söyledi.

BÜTÇE YİNE EMEKÇİNİN SIRTINDA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “2015 yılında vergi artışı yok” demesine rağmen vergi gelirlerinde yüzde 11'e yakın artış hedeflendiğini belirten Alan, tapu harçları ve trafik cezalarındaki artışın yüzde 13 olduğunu ifade etti. Toplamda bütçe gelirlerinin yüzde 12'inin üzerinde arttırılmasının öngörüldüğünü kaydeden Aslan, 2015 bütçesinde de emekçilerin sırtında olacağını söyledi. Halkın geniş bir kesiminin sürekli artan vergiler ve peş peşe gelen zamlar altında ezildiğini ifade eden Aslan, patronlara çeşitli teşvikler üzerinden yapılan kaynak transferi, vergi affı-indirimi, iktidara yakın holdinglerin borçlarının silinmesi gibi uygulamaların ise devam edeceğini dile getirdi.

SAVAŞ VE ŞİDDETE 2 MİLYAR TL DAHA

2015 yılı savunma ve güvenlik bütçesinin geçen yıla göre 2 milyar TL'den fazla arttığına dikkat çeken Aslan, başta Başbakanlığa bağlı örtülü ödenek olmak üzere, iç ve dış güvenliğe ilişkin bazı kalemler ve kayıtlara geçmeyen kimi harcamaların bu rakama dahil olmadığını ifade etti. Savunma ve güvenlik harcamalarının 2015 bütçesinden yüzde 11 pay aldığını kaydeden Aslan, AKP'nin içeride ve dışarıdaki baskı, yıldırma ve savaş stratejisinin bunda en önemli etken olduğunu söyledi. Savunma  ve güvenlik bütçesindeki artışından yarısından fazlasının tek başına Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bütçesindeki yapıldığına dikkat çeken Aslan, Türkiye'nin bir süredir yasal düzenleme ve pratik olarak polis devleti olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti.

EĞİTİM PAYI YÜZDE 8 AZALDI

Yeni bütçe tasarısında en fazla payın 127 milyar 254 milyon TL ile Maliye Bakanlığı'na ayrıldığını söyleyen Aslan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 5 milyar 743 milyon TL'lik bütçeyle bu yıl da birçok bakanlığı geride bıraktığına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin ise 62 milyar TL'ye çıkarıldığını belirten Aslan, eğitim payının 2002'de yüzde 17 iken, bu yıl yüzde 9'a gerilediğini söyledi. Aslan kamu kaynaklarının her fırsatta özel okullara aktarıldığını ve veli harcamalarının her geçen yıl arttığını dile getirdi.

EMEKÇİLERİN BÜTÇEDEN TALEPLERİ

Aslan, bütçede yer alması gereken taleplerini şöyle sıraladı;
* 2015 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda
değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek
şekilde hazırlanmalı.
* 1 Ekim’de yapılan yüzde 9’luk elektrik ve doğalgaz zammı geri alınmalı, 2015’te temel tüketim
ürünlerine herhangi bir zam yapılmamalıdır.
* Asgari ücret bir işçi ailesinin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli, vergi dışı bırakılmalıdır.
* Kamu emekçilerinin 2014 enflasyon farkı “ek zam” olarak 2015 bütçesi içinde yer almalıdır.
*  Kıdem tazminatının fona devri, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması, bölgesel asgari ücret ve
kiralık işçilik gibi emek karşıtı düzenlemeler asla gündeme getirilmemelidir. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluğa baro takibi

SONRAKİ HABER

ABD: IŞİD petrolden günde 1 milyon dolar kazanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...