24 Ekim 2014 14:45

1 Kasım'da dünya Kobanê için ayağa kalkacak

Dünyanın birçok ülkesinden siyasetçi, bilim insanı, aydın, filozof ile kitle örgütü IŞİD’in Kobanê başta olmak üzere saldırılarına karşı küresel eylem çağrısı yapıldı. Çağrı karşılığında 1 Kasım saat 14.00'de tüm dünya ülkelerinde Kobane'ye destek eylemleri düzenlenecek.

1 Kasım\'da dünya Kobanê için ayağa kalkacak
Paylaş

Dünyanın birçok ülkesinden siyasetçi, bilim insanı, aydın, filozof ile kitle örgütü IŞİD’in Kobanê başta olmak üzere saldırılarına karşı küresel eylem çağrısı yapıldı. Çağrı karşılığında 1 Kasım saat 14.00'de tüm dünya ülkelerinde Kobane'ye destek eylemleri düzenlenecek.

İmzacıları arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Arjantinli Adolfo Perez Esquivel, Amerikalı ünlü filozof ve dil billimci Prof. Noam Chomsky'nin de bulunduğu ve dünyanın birçok ülkesinden siyasetçi, bilim insanı, aydın, filozof ile kitle örgütü tarafından yayınlanan bildiri ile IŞİD’in Kobanê başta olmak üzere saldırılarına karşı küresel eylem çağrısı yapıldı. Çağrı karşılığında 1 Kasım saat 14.00'de tüm dünya ülkelerinde Kobane'ye destek eylemleri düzenlenecek.

'IŞİD'e karşı, Kobane ve insanlık için dünya çapında eylem" başlığıyla yayınlanan çağrı bildirisinde, 15 Eylül'den bu yana IŞİD’in Kobanê'ye saldırılarına dikkat çekildi. Mart 2014'ten bu yana düzenlenen üçüncü büyük saldırı olduğu kaydedildi. Kobane'ye yönelik ilk iki saldırının geri püskürtüldüğünün fakat son saldırıda IŞİD’in şehri ele geçirmek amacıyla tüm güçlerini bir araya getirdiğine dikkat çekildiği açıklamada,YPG ve YPJ savaşçılarının Kobanê halkının tek umudu olduğu vurgulandı.

Çağrı metninde, "Geçtiğimiz Ocak ayında Rojava Kürtleri, üç kanton halinde örgütlenen otonom idari sistemlerini hayata geçirdiler. Bu kantonlarda Kobanê kuzeyden Türkiye ile sınır iken, diğer yönlerden IŞİD kontrolündeki bölgelerle çevrilidir. IŞİD, Amerikan üretimi ağır silahları kullanarak Kobane'ye girdi. Yüz binlerce sivil insan bir soykırım tehdidiyle karşı karşıya. Kobane'de halk ellerindeki hafif silahlarla bu çetelerin barbarca saldırılarına karşı direnirken, kendilerini kurtarmak için sadece YPG ve YPJ birliklerine güveniyorlar" ifadelerine yer verildi.

"İşte bu nedenle Kobane'ye destek ve IŞİD'e karşı durmak için dünya çapında eyleme geçmek önemlidir" denilen çağrı metninde, IŞİD karşıtı koalisyonun sürmekte olan bir soykırıma tanık olmasına rağmen, Kürtlerin direnişine gerekli desteği vermediğinin altı çizildi. Çağrı metninde "Koalisyon, uluslararası hukukun gereği olan yükümlülüklerini yerine getirmedi. Türkiye başta olmak üzere bu ittifaka üye birçok ülke IŞİD'e askeri ve mali destek verenler arasında yer alıyor; ihtiyacı olanlara değil" denildi. Uluslararası kamuoyuna Kobanê'deki Kürt direnişine destek verilmesinin istendiği bildiride, Rojava'daki demokratik özerk otonom idare modelinin, Suriye'deki tüm halklar için örnek teşkil ettiği ve bu modelin çoğulcu ve laikken, farklılıklar içinde birliği gerçekleştirmeye imkan sağladığı vurgulandı.

Çağrı metninde 1 Kasım günü saat 14:00'de tüm dünyada destek eylemleri yapılması istendi ve "Artık tüm uluslararası aktörlere, 'başka bir siyaset mümkündür' mesajının verilmesi zamanı gelmiştir. Tüm dünya halklarını Kobanê ile dayanışmalarını göstermelerini istiyoruz. Sizleri, 'İmdat Kobanê' demek için düzenlenen eylem gününe katılmaya davet ediyoruz. IŞİD'e karşı direnişi destekleyiniz! Kobanê'yi ve insanlığı destekleyin! Şimdi harekete geçme zamanı!" denildi.(DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Büyükelçiler Diyarbakır\'da ziyaretler gerçekleştirdi

SONRAKİ HABER

Grev yasakları AYM’den döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa