24 Ekim 2014 14:43

Büyükelçiler Diyarbakır'da ziyaretler gerçekleştirdi

GÜNGİAD’ın daveti ile Diyarbakır'a gelen Finlandiya, İrlanda ve Luksemburg'un Türkiye Büyükelçileri, temasları kapsamında Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DTK'yı ziyaret etti.

Büyükelçiler Diyarbakır\'da ziyaretler gerçekleştirdi
Paylaş

GÜNGİAD’ın daveti ile Diyarbakır'a gelen Finlandiya, İrlanda ve Luksemburg'un Türkiye Büyükelçileri, temasları kapsamında Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DTK'yı ziyaret etti.

Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği'nin (GÜNGİAD) daveti ile Diyarbakır'a gelen Luksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve İrlanda Büyükelçisi Kenneth Thompson, kentte bulunan basın mensupları ile bir araya geldikten sonra, Diyarbakır Valiliği'ne geçti. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından karşılanan heyet, yapılan görüşmeler ardından, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na geçti. Üç büyükelçi burada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından, heyet eş başkanlık odasına geçti. Burada konuşan elçiler, Diyarbakır'a gelmelerinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Görüşme de konuşan Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Kürdistan ve Ortadoğu'da yeni bir sürecin başladığını ve bu gelişmeleri görüşmek ve tartışmak üzere Diyarbakır'a geldiklerini ifade etti.

'YAŞANAN BU SAVAŞ ÖZERKLİK İLE BAĞLANTILI'


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DBP'li belediyelerde yaşama konulan eş başkanlık sistemini hakkında bilgi verdi. Elçilerin Diyarbakır'a yapmış olduğu ziyaretin kritik bir sürece denk geldiğini belirten Kışanak, DBP'li belediyeler olarak Şengal ve Kobanê halkına gerekli desteği gösterdiklerini ancak uluslararası güçlerinde bu konuda duyarlı olmasını talep eti. Kürdistan'da bir insanlık trajedisinin yaşandığını dile getiren Kışanak, "Yaşanan bu savaş özerklik ile bağlantılı. IŞİD, Kürt halkının kendi modelini oluşturmasını engellemek için saldırlar gerçekleştiriyor. Şengal'de de vahşi bir saldırı oldu. Kürt hareketinin, herkesin kendisini yönetme önerisi, Ortadoğu'ya barış getirecek bir önerdir" dedi.

Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı da, Kürt sorununun bütün toplumsal kesimleri ilgilendirdiğini belirterek, bu sorunu sadece Kürtler ile Türkiye arasında görmek yanlıştır. Ortadoğu ve Avrupa'nın rahatlaması için AB devletlerinin soruna sorumluluk düzeyinde yaklaşması gerektiği ifade eden Anlı, Kürtlerin de herkes gibi kendisini eşit haklarla yönetmek istediğini dile getirdi.

Heyet, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ziyareti ardından Demokratik Toplum Kongresi binasına geçti. Burada DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ile DTK İcra Kurulu Üyesi Feleknaz Uca'nın da bulunduğu, DTK üyeleri tarafından karşılanan büyükelçiler, basın mensuplarının görüntü almasının ardından toplantıyı basına kapalı gerçekleştirdi.

Heyetin ziyareti, Diyarbakır Barosu, Dicle Üniversitesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile devam edecek. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Tarihi Gar tiyatro sahnesi oldu

SONRAKİ HABER

1 Kasım\'da dünya Kobanê için ayağa kalkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...