24 Ekim 2014 12:31

Erdoğan'ın anahtar verdiği konutlar 1 yıldır hak sahiplerine verilmedi

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl ekim ayında anahtar teslimi yapılan TOKİ Kıyıboyu evleri, aradan geçen 1 yıla rağmen teslim edilmedi.

Erdoğan\'ın anahtar verdiği konutlar 1 yıldır hak sahiplerine verilmedi
Paylaş

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl ekim ayında anahtar teslimi yapılan TOKİ Kıyıboyu evleri, aradan geçen 1 yıla rağmen teslim edilmedi. Vatandaşlar, oy uğruna evlerin anahtarlarının teslim edildiğini, seçim sonrası ise unutulduklarını belirtti. Muhatap bulamamaktan yakınan vatandaşlar, kendilerine 1 yılda teslim edileceği söylenen evlerine 3 yıl geçmesine rağmen taşınamadıklarını ifade etti.

Adana’da dönemin AKP’li Seyhan Belediyesi tarafından İsmet Paşa Mahallesi’nde TOKİ işbirliğiyle büyük reklamlarla başlatılan kentsel dönüşüm yılan hikayesine döndü. Dönemin Belediye Başkanı Azim Öztürk tarafından 1 yılda tamamlanıp teslim edileceği belirtilen 1398 konutluk Kıyıboyu TOKİ konutları için 5 Ekim 2013'te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışlar için geldiği Adana mitinginde kura çekildi. Törende Erdoğan tarafından birkaç aileye de anahtar teslimi yapıldı. Anahtar tesliminden 5 ay sonra yapılan yerel seçimlerde ise Seyhan Belediyesi’ni CHP’li Zeydan Karalar kazandı. Törenin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ise vatandaşlar hala evlerine kavuşamadı. Anahtar teslimini seçim yatırımı olarak değerlendiren vatandaşlar, muhatap bulamamaktan dert yandı.

'DEVLET ÖZEL MÜTEAHHİT GİBİ OLMASIN BİZİ ALDATMASIN'

İsmet Paşa Mahallesi sakinlerinden Mehmet Ali Çiftçi, mahalleleri düzgün, güzel bir ortama kavuşması için kentsel dönüşümü kabul ettiklerini belirtti. Dönemin belediye başkanının evlerin 1 yılda teslim edileceği sözünü verdiğini, TOKİ’nin ise 1 buçuk yılda teslim edileceğini vurgulayan Çiftçi, “1 buçuk üzerinden 2 yıl geçti hala evlerimiz teslim edilmedi, ne zaman alacağımızı da hala bilmiyoruz. Devlet özel müteahhit gibi olmasın. Bizi aldatmasın. Gelsin bir yetkili, bize desin ki şu tarihte evinizi teslim edeceğiz. Kış ortasına gelmek üzereyiz, hala devlet bize ne zaman verileceğini söylemiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimler öncesi kentsel dönüşümün açılışını yaptığını anlatan Çiftçi, “Törende bazı mahalle sakinlerine kura çekiminde bulundu, buna rağmen hala kurası çıkan insanlar evlerini alamadı. Biz tamamen bu işin bir seçim yatırımı olduğunu düşünüyoruz. BİMER’e defalarca yazdık, mahalle sakinlerinden imza toplanıldı valiliğe gidildi, AKP il başkanıyla görüşülmek istendi, Cumhurbaşkanına ulaşmaktan daha zor il başkanıyla görüşmek. Belediye artık bizim işimiz değil diyerek bizi baştan savıyor. Milletvekiliyle görüştüm, tamam ilgileneceğim dedi o da ilgilenmedi. Biz sıkıntıdayız, bu sıkıntımızın giderilmesini istiyoruz. TOKİ yetkilisi zaten ortada yok, burada bir memur arkadaş bırakmışlar, o da tek başına bu işlerle uğraşıyor” diye konuştu.

‘BİZİ FAZLASIYLA BORÇLANDIRDILAR’

Erdoğan’ın millete göstermelik anahtar teslimi yaptığını vurgulayan Hatice Aydın ise, “Her türlü yolsuzluk had safhada burada. Evlerimize buradaki arkadaşların yardımcı olduğu ölçüde girip bir şeyler yaptık, hiçbir ev bize gösterdikleri gibi değil. Bizi fazlasıyla borçlandırdılar, bizden fazlasıyla para aldılar. Her türlü mağdur ettiler. Bankaya komisyon istediler, ben kendi evim için onu da ödedim. Her türlü bizi rezil ettiler.” dedi. Evlerin 8 Ekim’de teslim edilmeye başlanacağına dair listeyi gördüğünü anlatan Aydın, “Ben de 14’ünde alacaktım. Hatta evi taşımak için izne ayrıldım. O liste ne olduysa tekrar bir oyuna getirdiler ve her şey tekrar geri iptal oldu. Herkes mağdur durumda. Çocuklarımız okullarında, biz evlerimizde rezil durumdayız. Şimdi hiçbir şekilde öyle bir liste olmadığı söyleniyor ve doğalgazı beklediklerini söylüyorlar. Hiçbir açıklama yapılmıyor. Bir belirsizlik var. Geri iade etmek gibi bir şansımız var mı onu da bilmiyoruz zaten. Şuan, yıkılmış vaziyetteki evlerin arasındaki yıkıntılarda, cam kırıklarının, lağım sularının arasında yaşıyoruz ve evimizde hiçbir şekilde tadilat yaptıramıyoruz. Oturduğum evde pencerelerin arası açılmış durumda, yağmur giriyor. Sıvasız bir evde idareten oturuyorum, derme çatma.” ifadelerini kullandı.

'GÖSETİRELENLE YAPILAN ARASINDA FARK VAR'

TOKİ’nin yaptığı konutlardan 3 daire ile 1 dükkan alan toprak sahibi Musa Doğan ise üç yıl önce kendisine 570 bin TL’ye verilen dükkanın şimdi 552 bin TL’den 120 ay vadeyle satıldığından yakındı. Kendisinin dükkanı alırken 350 bin TL’lik kısmını peşin verdiğini ifade eden Doğan, “Bize verilen resimde gösterilen dükkan ile yapılan dükkan arasında dağlar kadar fark var, kesinlikle aynı değil. Ben bunun giderilmesini istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar ayrıca, kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan veya boşaltılan evlerin tiner, uyuşturucu kullananların meskeni haline geldiğini, çocuklarını dışarıya çıkaramadıklarını ifade etti. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

ÖDAV avukat Atalay\'ın gözaltına alınmasını kınadı

SONRAKİ HABER

DİSK : 500 haftadır bizim annemiz Cumartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...