23 Ekim 2014 20:58

Yargı Paketi alt komisyondan geçti

Yargı paketi alt komisyondan geçerken, kamuoyunda en fazla tartışılan "makul şüphe" halinde üst ve yer aramasına ilişkin düzenlemeler komisyondan olduğu gibi geçti.

Yargı Paketi alt komisyondan geçti
Paylaş

Yargı paketi alt komisyondan geçerken, kamuoyunda en fazla tartışılan "makul şüphe" halinde üst ve yer aramasına ilişkin düzenlemeler komisyondan olduğu gibi geçti.

TBMM Adalet Alt Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Teklifin bugün görüşülen kısmında, kamuoyunda tartışma yaratan bazı maddeler geri çekilirken bazı maddelerde değişikliğe gidildi. Tekliften Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda gizli soruşturmacı görevlendirilmesini, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet savcısının soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hakiminden de karar alabilmesini düzenleyen madde de çıkarıldı.

TEKNİK TAKİP YAPILABİLECEK

İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasıyla teknik araçlarla izlemede katalog suçların kapsamını genişleten teklifte, alt komisyondaki görüşmeler sonrası tekrar kısıtlamaya gidildi. Buna göre Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesinde tanımlanan "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan teknik takip yapılabilecek. "Düşmanla işbirliği yapmak", "devlete karşı savaşa tahrik", "temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama", "yabancı devlet aleyhine asker toplama", "askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma", "düşman devlete maddi ve mali yardım" suçları ise teknik takip yapılabilecek suçlar arasından çıkarıldı.

Kamuoyunda en fazla tartışılan "Makul şüphe" halinde üst ve yer araması, avukatların soruşturma dosyalarına erişiminin kısıtlanması, adli yıl açılış töreninin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler ise alt komisyondan aynen geçti. (ANKARA)
 

ÖNCEKİ HABER

Hastaneye kaldırılan 2 YPG\'li yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Hong Kong’da hükümet yanlıları eylemcilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa