23 Ekim 2014 07:34

ABD'den Erdoğan'a 'Yardımlar yanlış değil' yanıtı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'a, günlük basın brifinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Kürt güçlere havadan silah yardımının yanlış olduğu” yönündeki açıklamaları soruldu.

ABD\'den Erdoğan\'a \'Yardımlar yanlış değil\' yanıtı
Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'a, günlük basın brifinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Kürt güçlere havadan silah yardımının yanlış olduğu” yönündeki açıklamaları soruldu.

Harf, “Yaptığınızın yanlış olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna ‘asla’ cevabını verdi. Barack Obama’nın Kobanê’de çaresiz durumdaki savaşçılara yardımın neden acil ve gerekli olduğunu Erdoğan’a açıkça bildirdiğini dile getiren Harf, “Türk hükümeti kendi adına konuşabilir. IŞİD’in Türkiye sınırı boyunca daha fazla bölgeye hakim olmasına izin vermek Suriye’deki toplulukları tehlikeye sokar ve Türkiye ile IŞİD’in yok edilmesi ve ılımlı muhaliflerin güçlendirilmesine yönelik ortak çıkarlarımıza tehdit oluşturur. Yani burada hepimizin çıkarı söz konusu” dedi.

YPG güçlerine ek silah yardımı konusunda açık kapı bırakan Harf, “Hiçbir seçeneği masanın dışında tutmuyoruz. Belki yaparız, belki yapmayız. Sadece şu anda yardımın gerekip gerekmeyeceğini bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Askeri operasyonların bazı riskler taşıyabileceğini vurgulayan Harf, hiçbir şey yapmama alternatifinin bir seçenek olarak uygun olmayacağını söyledi. Harf, “Bu basit ölçekli bir risk. Çok az miktar başkalarının eline geçmiş olabilir” dedi. (Washington/CİHAN)


PENTAGON DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı (PENTAGON), Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kobanê bölgesinde IŞİD'e karşı savaşan YPG güçlerine, C-130 tipi uçaklarla havadan paraşütlerle attığı, içi silah ve mühimmat dolu konteynerlerden birinin IŞİD'in eline geçtiğini doğruladı.

Pentagon Sözcüsü Albay Steev Warren, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Dün yanlış bölgeye düşen konteynerin havadan vurularak yol edildiğini bildirmiştik. Bunun ardından gönderilen yardımların seyrini bir kez daha gözden geçirdik. İkinci bir konteynerin daha yanlış yere düştüğünü ve düşmanın eline geçtiğini belirledik" dedi. Konteynerin el bombalar, roket başlıkları, mermiler ve hafif silahlar içerdiği belirtildi.

ABD'nin havadan başlattığı desteğin ardından, IŞİD sosyal medyada bir video yayınlayarak, ABD'nin havadan attığı silahların kendi ellerine geçtiğini göstermişti. (New York/DHA)

ÖNCEKİ HABER

3 yıl sonra hâlâ çadırda

SONRAKİ HABER

ABD\'li hemşire Ebola\'yı atlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...