23 Ekim 2014 06:00

3 yıl sonra hâlâ çadırda

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden tam 3 yıl geçti. Ancak kentin birçok yerinde deprem etkisi hâlâ sürüyor. Şu an bölgede 1 aile çadırda 35 aile ise konteynerlerde kalıyor

3 yıl sonra hâlâ çadırda
Paylaş

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden tam 3 yıl geçti. Ancak kentin birçok yerinde deprem etkisi hâlâ sürüyor. Şu an bölgede 1 aile çadırda 35 aile ise konteynerlerde kalıyor

Van’ın Kurubaş Mahallesi’nde yaşayan Tayyip Şen, deprem olduğu süreden beri çadırda 8 kişilik ailesiyle birlikte yaşıyor. Kaldıkları çadırın karşınında Şen ailesinin yıkılan evlerini görüyoruz. Evin yıkılmış ve çatısı tamamen çökmüş durumda. Tayyip Şen, akşam yemekten sonra çocuklarının güvenliği için sürekli nöbet tuttuğunu ifade ediyor.

Yerleşmeyi düşündükleri TOKİ dairesinin yapımına 2013 yılında başlanmış ancak hâlâ su ve elektrik tesisatları tamamlanmamış. Buna rağmen eve taşınmak istediklerini söyleyen Şen, “Bir an önce evimize geçebilmek için Valiliğe, AFAD’a başvurularımı yaptım. Ama herhangi bir ses çıkmıyor. Artık yapacak bir şeyim kalmadı” diyor.

Gülfer Şen de “Çamaşırı elimde yıkıyorum. Yıkıntı evin içinde çocuklarımı da yıkıyorum. 3 çocuğum okula gidiyor” diyor.

VAN'DA DEPREM BİR TÜRLÜ BİTMEDİ

Anadolu konteyner kentte yaşayan Feriha Kılıçar ise seksen yaşında. Tek başına konteynerde yaşayan Kılıçar, sağlık sorunlarının olduğunu ve iki ameliyat geçirdiğini söylüyor. Kılıçar, “Gidecek yerimiz olsa gideriz. Sağlık durumum burada yaşamama engel oluyor ama mecburum. Bir de elektriğin kesilmesinden korkuyoruz. Elektrik de kesilirse burada perişan oluruz” diyor.

Nuriye Ural da tavanı çökmüş bir konteynerde yaşayan hamile bir kadın. Konteynerde dokuz kişi yaşadıklarını ifade eden Ural, “Eşim çalışmıyor. Hiçbir gelirimiz yok. Dört çocuğumun okula gitmesi gerekiyor ancak ayakkabıları bile yok. Okula gidemiyorlar” dedi. Kışın gelmesiyle birlikte daha çok zorlanacaklarını da ekleyen Ural, konteyner yaşamının hamileliğini de zorladığını söylüyor.

KONTEYNERLER ARTIK SU ALMAYA BAŞLADI

Deprem sonrası kurulan Anadolu konteyner kentte 35 aile yaşıyor. Üç aile asgari ücretle geçiniyor, diğer ailelerin ise herhangi bir geçim kaynağı bulunmuyor. Konteynerlerin birçoğu ya su alıyor ya da tavanları tamamen çökmüş durumda. Yatalak hastası bulunan aileler de konteynerde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor. Konteyner kentte yaşayanlardan beş kişi bir önceki dönemde İŞKUR bünyesinde çalışıyordu. Ancak yeni dönemde onların da işine son verildi.

DEVLET TİYATROSU DA KONTEYNERDE

Şehir merkezinde bulunan Van Devlet Tiyatrosu ise deprem sonrasındaki üç yılı konteynerde geçirdi. Ödenek verilmediğinden dolayı yeni binaya taşınamadığı ve eski hasarlı binasının güçlendirilmediği bilinen tiyatro, bu sezona da konteynerde başladı. (Van/EVRENSEL)


644 KİŞİ ÖLDÜ AMA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde yaşanan 2 depremde 2 bin 307 bina çökmesi sonucu Van merkezde 101, Erciş’te 477, köylerde ise 66 kişi olmak üzere toplamda 644 kişi enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. 4 binin üzerinde insanın yaralandığı depremde, yüzlerce kişi ise oluşturulan ekipler ve yakınlarının imkanları ile kurtulmayı başardı.
Devletin bölgeye yardım aktarmada yetersiz kalması nedeni ile yüzlerce insan ağır hasarlı  evlerinde hayati tehlikeyi göze alarak yaşamak zorunda kaldı. Binlerce insanın soğuk kış koşullarında yazlık çadırlarda yaşamak zorunda kaldığı kentte, yüzlerce yurttaş da kendi imkanları ile naylon ve brandadan yaptığı barakalarda kaldı. Isınmak için çadırlarda soba kullanılması nedeniyle çıkan yangınlarda çoğunluğu çocuk 10’a yakın kişi yaşamını yitirdi.

Depremin ardından bir yıl içerisinde TOKİ yapıtları inşa edildi. Depremzedelerin barınma sorununun çözülmesi için yapıldığı belirtilen TOKİ konutları, felaketten kaçıp sığınan depremzedeler için çözüm olmak yerine adeta yeni sorunların kaynağına dönüştü.

Birçok depremzede TOKİ evlerine yerleştirilme karşılığında büyük bir kira bedelinin altına sokuldu. Borçlandırılarak TOKİ evlerine yerleştirilen vatandaşlar, evlerin çürük olduğunu her fırsatta dile getirerek, 3’üncü yılı da tamamladı.

Depremin ardından Van ve ilçelerinin “Afet Bölgesi” olarak ilan edilmesine bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan karşı çıktı. Depremin ardından depremzedelerin yaralarını sarmak yerine Van’ı yeniden TOKİ ile inşa edeceklerini söyleyen Erdoğan, kentin “Afet Bölgesi” olarak ilan edilmesine, “Buranın afet bölgesi ilan edilmesi ne demek biliyor musunuz? Bundan sonra burada ne imar yapabilirsiniz, ne iskan yapabilirsiniz” sözleri ile karşı çıktı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP politikası halkların başına çöküyor

SONRAKİ HABER

ABD\'den Erdoğan\'a \'Yardımlar yanlış değil\' yanıtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa