23 Ekim 2014 06:00

Medya yasalarla kuşatma altında

19 gazeteci ekime hapiste girdi. Temmuz-eylül 2014 döneminde Erdoğan’a hakaretten biri gazetesi beş kişi toplam 11 ay 20 gün hapis ve 28 bin 260 TL’ye mahkum oldu. 21 haberciye saldırıldı. AİHM’nin cezası 87 bin TL oldu.

Medya yasalarla kuşatma altında
Paylaş

19 gazeteci ekime hapiste girdi. Temmuz-eylül 2014 döneminde Erdoğan’a hakaretten biri gazetesi beş kişi toplam 11 ay 20 gün hapis ve 28 bin 260 TL’ye mahkum oldu. 21 haberciye saldırıldı. AİHM’nin cezası 87 bin TL oldu.

19 gazeteci ekime hapiste girdi. Temmuz-eylül 2014 döneminde Erdoğan’a hakaretten biri gazetesi beş kişi toplam 11 ay 20 gün hapis ve 28 bin 260 TL’ye mahkum oldu. 21 haberciye saldırıldı. AİHM’nin cezası 87 bin TL oldu. Son üç ayda 35 gazeteci işten çıkarıldı.

Bianet gazeteci bayramında Medya Gözlem 3 aylık bilançoyu açıkladı. Açıklamaya göre;

19 gazeteci ve 16 dağıtımcı Ekim 2014’e cezaevinde girdi. Gazetecilerin 12’si ve dağıtımcıların tamamı Kürt medyasını temsil ediyor ve TMK ile TCK kapsamında “örgüt” bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. Geçen yıl aynı dönemde, 66 gazeteci ve 27 dağıtımcı hapisteydi.

TMK TEHDİDİ 157 YIL
Temmuz-eylül döneminde beş gazeteci TMK uyarınca 157 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandı. Bu dönemde, beş gazetecinin de TCK uyarınca 44 yıl hapsi istendi.

21 HABERCİYE SALDIRI, 8’İNE GÖZALTI

Üç ayda 21 gazeteci, bir yerel gazete matbaası saldırıya uğradı, iki haber sitesi hacklendi, iki haber sitesine polis baskını yapıldı. 4 gazeteci sözlü saldırıya uğradı; Aydın Engin ve Murat Belge dahil üç gazeteci ve iki gazete de tehdit edildi. Sekiz gazeteci de haber peşinde koşarken gözaltına alındı.

ERDOĞAN CEZALARI

Son üç ayda iki köşe yazarı çeşitli yetkililerin kişilik haklarını ihlal etmekten toplam 8 bin 740 TL ödemeye mahkum oldu.

Temmuz-eylül döneminde 1’i gazeteci beş kişi, Cumhurbaşkanı seçilen Eski Başbakan Erdoğan’a hakaretten toplam 11 ay 20 gün hapis, 14 bin 100 TL’si ertelenmeli olmak üzere toplam 28 bin 260 TL adli para cezasına mahkum edildi.

AKREDİTASYON VE YAYIN YASAKLARI

Cumhurbaşkanı ve hükümetin akreditasyon uygulamaları, ister sol, ister Kürt, ister laik, isterse muhafazakar, eleştirel tüm medya grupları ve kamuoyunun bir bölümünü toplumsal tartışmalardan dışlıyor.

Yayın yasakları, MİT’e ait TIR’ları durdurmasıyla ilgili 13 jandarmanın yargılandığı davada ve Musul Konsolosluğundaki 49 rehineyle birlikte, Türkiye’nin gerçeği olmayı sürdürdü.

KAPATMALAR, TOPLATMALAR!

Bu dönemde 5 site ve site haberine, 1 film, bir konsere yasak geldi. 2 genel yayın yasağı kararı sürdürüldü. Cezaevlerinde 2 haberleşme yasağı oldu.
Örneğin, TİB, issuu.com sitesini erişime kapattı, yargı Sendika.org’un “AKP Van’ı parsellemiş” haberini yasakladı. Facebook, İMC TV’nin ve Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformunun sayfasını kapattı.

Akreditasyon ayrımcılığı, AKP’nin 1. Olağanüstü Kongresinde ve Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını açıkladığı toplantıda bir kez daha yaşandı. Cezaevlerinde İMC TV, Hayat TV, Halk TV yasağına dair şikayetler geldi.

AİHM’DEN 87 BİN TL CEZA

Üç ayda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddesini ihlal ve bu dosyalarda adil yargılama yapmadığı tespitiyle iki gazeteciye toplam 30 bin avro (yaklaşık 87 bin TL) maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

RTÜK: TV’LERE 22 PARA CEZASI

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), temmuz-eylül 2014 döneminde haber ve program yayınlarından dolayı TV kuruluşlarına 17 uyarı, 22 para cezası; radyo kuruluşlarına da 2 uyarı, 1 de para cezası verdi. Radyo ve TV’lere toplam para cezası 1 milyon 909 bin 743 TL oldu.

SEÇİM YAYINLARINA CEZALAR

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde seçimleri etkileyecek yayın yaptıkları gerekçesiyle 5 TV’ye (A Haber, Halk TV, TRT Türk) toplam 23 program durdurma cezası verdi. Ayrıca, 360, AHaber, ATV, Habertürk, Kanal 24, Kanal7, NTV, TGRT Haber, TRT1, TRT Haber, ve TRT Avaz şikayet edildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray: 0 - Borussia Dortmund: 4

SONRAKİ HABER

Dikkat bu uyduruk bir tarihtir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...