22 Ekim 2014 16:35

HDP Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerini kınadı

HDP heyeti, Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinde, haklarında çıkan yazı ve haberlere ilgili açıklama yaparak söz konusu gazeteleri kınadı

HDP Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerini kınadı
Paylaş

HDP heyeti, Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinde, haklarında çıkan yazı ve haberlere ilgili açıklama yaparak söz konusu  gazeteleri kınadı

Heyet, Yeni Şafak Gazetesi'ndeki bir köşe yazısında heyetin Davutoğlu'na eylemleri 15 Ekim tarihine kadar durduracağı yönünde garanti verdiği, Yeni Akit Gazetesi'nde ise Baluken'in Facebook hesabı üzerinden halka "eylem çağrısı yaptığı" çağrı sonrası Emniyet müdürüne saldırı yapıldığı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirtirken, hükümetin ve medyanın dil ve üslubunun süreç ile bağdaşmadığını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan İmralı heyeti Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinde haklarında çıkan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Bugün Yeni Şafak Gazetesi'ndeki bir köşe yazısında heyetimizin hükümetle yaptığı görüşmeler ve dile getirdiği hususlar ne yazık ki içeriği çarpıtılarak, özünden saptırılarak yansıtılmıştır" ifadelerine yer verilen açıklamada, söz konusu gazetede yayınlanan yazıda heyetin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğü ve Davutoğlu'na 15 Ekim'e kadar tüm eylemlerin durdurulacağı yönünde garanti verildiği yönünde ifadelerin kullandığı belirtilerek, yazının gerçekleri çarpıttığı ifade edildi.

'HDP HEYETİ KCK ADINA SÖZ VERME YETKİSİNE SAHİP DEĞİL'

HDP heyetinin kamu güvenliğinin tesisi açısından KCK adına kimseye söz verme yetkisinin ve mecburiyetinin olmadığının belirtildiği açıklamada, kamu güvenliği ile ilgili konularda HDP heyetinin, üzerine düşen sorumluluk gereği mesajların karşılıklı iletilmesini sağladığı ve bu durumun "HDP verdiği sözü tutmadı" şeklinde yansıtıldığı bunun da doğru olmadığı vurgulandı.

'HÜKÜMETİN VE MEDYANIN DİLİ SÜREÇLE BAĞDAŞMIYOR'

Öte yandan Kandil ziyaretinde hükümetin yol haritasını KCK'ye sunduğu yönünde iddiaların da asılsız olduğuna dikkat çekilen açıklamada, heyete verilen metnin yol haritası değil, yol haritası ile ilgili çalışmaların başlıklarının yer aldığı tek sayfalık bir taslak olduğu, KCK yetkililerinin taslağı incelediği taslağa ilişkin görüşlerini kendilerine iletecekleri vurgulandı. Öte yandan Kandil ziyareti sonrası hükümet yetkilileri ile her hangi bir görüşmenin de yapılmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Tüm bu gerçekler ortadayken heyetimizi suçlayıcı, yaptığı görüşmelerin içeriğini çarpıtan, kamuoyunu yanlış bilgilendiren gerçek dışı haber ve yorumlar ne yazık ki çözüm sürecine hizmet etmemektedir. Gerek hükümetin gerekse de medyanın dil ve üslubu süreçle bağdaşmamaktadır."

'HABERDE YAZILANLARIN TÜMÜ GERÇEK DIŞI'

Öte yandan İdris Baluken de Yeni Akit gazetesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yeni Akit Gazetesi'nin dünkü sayısında yer alan Ramazan Alkan imzalı "İşte o tweet'ler" başlıklı haberde sosyal medya üzerinden 8 Ekim'de Bingöl'deki olaylar sırasında "Arkadaşlar Bingöl'de IŞİD yanlılarının partiye saldıracağı haberi aldık. Herkesin Bingöl BDP il binasına gelmesini rica ediyoruz" şeklinde çağrı yaptığım, bu çağrıdan sonra Bingöl'deki suikastın yaşandığı ileri sürülmüştür" ifadelerine yer vererek, haberde yazılanların tümüyle gerçek dışı olduğunu vurguladı.

'HABERLER İLGİLİ HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILMIŞTIR'

Açıklamada böyle bir çağrı yapmadığını belirten Baluken, çağrının yapıldığı ileri sürülen facebook hesabının da kendisine ait olmadığını ifade ederek, bu hesabın sahte olduğunu daha önce kamuoyu ile paylaştığını kaydetti. Bingöl Emniyet Müdürüne yönelik suikastın karanlık ve derin bir saldırı olduğunu ilk kendilerinin ifade ettiğine dikkat çeken Baluken, iddiaların araştırılmadan, kaynağına doğrulatmadan yalan yanlış bilgilerle kamuoyuna yansıtmanın basın meslek etik kurallarıyla bağdaşmadığını kaydetti. Baluken son olarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gerçek dışı haberle kamuoyunu yanıltan ve şahsımı bizzat hedef gösteren Yeni Akit Gazetesi'ni kınıyorum. Haberle ilgili olarak ayrıca hukuki işlem başlatılmıştır."
 

ÖNCEKİ HABER

Validebağ’da yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışma sürdürüldü

SONRAKİ HABER

‘AK değil kaçak saray’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...