22 Ekim 2014 06:00

Ebola ile mücadele için önce sağlık bütçesi artırılmalı

Afrika’da 4 binden fazla can alan Ebola virüsünün batı ülkelerinde ABD ve İspanya başta olmak üzere sağlıkçılara bulaşması sağlık emekçileri arasında tartışılıyor. Britanya Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady ile İngiltere’deki Ebola önlemlerini konuştuk.

Ebola ile mücadele için önce sağlık bütçesi artırılmalı
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra


Afrika’da 4 binden fazla can alan Ebola virüsünün batı ülkelerinde ABD ve İspanya başta olmak üzere sağlıkçılara bulaşması sağlık emekçileri arasında tartışılıyor. Britanya Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady ile İngiltere’deki Ebola önlemlerini konuştuk.

Ebola yayılırken sağlık çalışanları en çok risk altında olan kesim oluyor. Sizce önlemler neler olmalı? Ne tür tedbirler alınmalıdır?
Her şeyden önce sağlık çalışanlarının bir çok kez kendi hayatlarını tehlikeye atarak, başkalarına yardımcı olmak için yaptıkları işlerine saygı duyuyoruz. Bu durum, ülkemizde de bir kez daha bize hatırlatıyor ki, kamu malı olan Ulusal Sağlık Servisi (NUS) ve onun çalışanlarının yaptığı işin önemi çok büyük.

Yapılan bir araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 80’i Ebola ile ilgili eğitim almamış. Hastanelerin de yüzde 36’sı Ebola ile mücadele etmek için yeterli donanıma sahip değil. Bu durumda problemle nasıl mücadele edilebilir?
Bu durum, hükümetin bir kez daha NHS bütçesini gözden geçirmesini gerektiriyor. Hükümet, bütçe konusunda bir şeyler yapacağını söylemesine rağmen, Ebola’nın yayılması ve ihtiyacın artması, hükümetin artışının yetersiz olduğunu gösteriyor. Harcamaların sağlık alanında artmasına ihtiyaç var. Ama şu anda hâlâ kesintilerle mücadele ediyoruz. Aynı zamanda bu durum, bizim kaynaklarımıza tekrar bakmamızı gerektiriyor. Uluslararası yardımlarının önemi ortaya çıkıyor. Biz bundan çekilemeyiz ve Ebola karşısında etkisiz duramayız. Özellikle Sierra Leone gibi ülkelerde yeterince sağlık hizmeti olmadığını düşünerek, buradaki olanakların orayla da paylaşılarak, dünyanın olanaklarının daha adaletli bir şekilde bütün dünya ülkelerine dağılmasını sağlamalıyız.

İngiltere hükümeti, Sierra Leone’na asker göndererek Ebola hastalığına karşı mücadele etmek istediğini söyledi. Sizce ordu mensupları bu tür salgın hastalıkları ile mücadelede nasıl etkili olabilir?
Anladığım kadarıyla, sağlık eğitimi anmış ordu mensupları gönderildi. Bir çok sağlıkçı ve gönüllülerle birlikte. Sierra Leone’deki sendikacı arkadaşlarımız da bize söylüyorlar. Gerçekten dünyanın her tarafından yardıma ihtiyaçları var. Biz de her birimiz insan olarak her tür yardımın oraya ulaşmasına katkı sunmamız gerekiyor.

Son olarak, sizce İngiliz hükümeti, Ebola’nın yayılmaması için gerçekten üzerine düşeni yaptı mı?
Aslında Ebola’nın büyük etkisi karşısında, bütün dünya hükümetleri üzerine düşeni yapmadı. Bu da dünyanın birbiri ile olan bağının nasıl olduğunu gösteriyor. Herkesin birbirine yardım etmesi ve destek olması gerekiyor. Çünkü virüsler, hastalıklar sınır tanımıyor. Bir de bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Sağlık sistemine daha da önem verilerek, daha iyi bir eğitim ve çalışma sunulması gerekiyor. Ve ihtiyacı olan ülkelere de desteğin yapılması gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Silah satışını sınırlayan anlaşma aralıkta yürürlükte

SONRAKİ HABER

Danone işçisi kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...