22 Ekim 2014 06:00

Özgürlükten IŞİD feragati

IŞİD Ortadoğu’yu terörize ederken, IŞİD tehlikesini iç politika malzemesi olarak kullanan hükümetler de kendi ülkelerini terörize ediyor, terörle mücadele yasaları ayrımcılığı kışkırtırken özgürlükleri kısıtlıyor. Bunun en öne çıkan örneği Avustralya.

Özgürlükten IŞİD feragati
Paylaş

IŞİD Ortadoğu’yu terörize ederken, IŞİD tehlikesini iç politika malzemesi olarak kullanan hükümetler de kendi ülkelerini terörize ediyor, terörle mücadele yasaları ayrımcılığı kışkırtırken özgürlükleri kısıtlıyor. Bunun en öne çıkan örneği Avustralya.

“Bu manyaklar ve ahlaksız insanların, Avustralya’daki her kadını burkaya sokmadan ve erkeğin kölesi yapmadan soğuk kanlı kasaplıklarından ve tecavüzlerinden vazgeçmeyecekleri gerçeği ile yüzleşme zamanıdır”. 500 bin Müslüman’ın yaşadığı Avustralya’da Senatör Jacqui Lambie, bu sözleri 22 Eylül’de parlamento konuşmasında sarf etti.
Aynı gün muhafazakar Liberal-Ulusal koalisyon hükümetinin Başbakanı Tony Abbott da “Ne yazık ki, özgürlük ve güvenlik arasındaki hassas denge değişmek zorunda kalabilir” ifadelerini kullandı.

IŞİD HİSTERİSİ!

24 milyonluk nüfusunun sadece yüzde 2.2’si Müslüman olan Avustralya, IŞİD bahanesiyle tarihinin en büyük ‘terörle mücadele’ operasyonlarına girişti. Eylülden bu yana yüzlerce kişi IŞİD üyesi ya da sempatizanı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. The Economist’in haberine göre İstihbarat Servisinin (ASIO) yetkileri genişletildi, 1 Ekim’de çıkartılan ilk yasa ile gizli servis tüm bilgisayarları izleme, izin almaksızın şüphelileri sorgulama yetkisi aldı. Güvenlik operasyonlarını yayınlama gerekçesiyle gazetecilere 10 yıla kadar hapis cezası verilmesinin yolu açıldı. “Terörü savunma” suçu yaratıldı. Avustralya vatandaşlarının hükümetinin terörle bağlantılı gördüğü bir ülkeye gitmesinin önüne de engeller çıkartılıyor, örneğin Ortadoğu’ya gidecek olan Avustralyalılara potansiyel şüpheli muamelesi yapılabilecek.

Ülkede, basına yansıyan haberlere göre 60 Avustralya vatandaşı Ortadoğu’ya giderek IŞİD’e katıldı. Bunların 20’si ise daha sonra ülkeye geri döndü. Rakamlar bu kadar düşük olmasına rağmen ülkede “ulusal güvenlik alarmı” verilmiş durumda. ABD liderliğindeki koalisyonun da üyesi olan Avustralya, Irak’a 600 asker gönderdi.

Avustralya Eylül 2001’den bu yana 62 terörle mücadele düzenlemeyi hayata geçirdi.

18 YAŞINDAKİ ‘TERÖR ŞÜPHELİSİ’ ÖLDÜRÜLDÜ

Avustralya’da 23 Eylül akşamı polis, 18 yaşındaki Abdul Numan isimli Afgan genci vurarak öldürdü. Terör şüphelisi olduğu söylenen Numan’ın bıçağıyla Melburn’da iki polis memurunu yaralaması üzerine vurulduğu açıklandı. Avustralya medyası gencin Başbakan Tony Abbott’a tehditler yağdırdığını ve ‘terörist saldırı’ tehditinde bulunduğunu yazdı. Sidney Daily Telegraph gazetesinin başlığı, “Polisler fanatiği öldürdü” oldu. Adalet Bakanı “Tanınmış bir terörist şüpheli” olduğunu, Federal Polis Departmanı komutanı ise “IŞİD üyesi olabileceğini” söyledi. Sidney Morning Herald gazetesine konuşan bir görgü tanığı ise gencin başbakana hakaret ettiğini ama polislere saldırmadığını savundu.

AVRUPA’DA TERÖR DÜZENLEMELERİ

Avustralya’nın hızına yetişemese de Avrupa ülkeleri de yeni terörle mücadele düzenlemeleri için düğmeye bastı.

İnglitere Başbakanı David Cameron’ın eylül başında açıkladığı terörle mücadele önlemleri içinde IŞİD’e katılan İngiltere doğumluların ülkeye geri dönmesinin engellenmesi, pasaport kontrollerinde polise daha fazla yetki, hava yolu şirketlerinin yolcularının bilgilerini güvenlik güçleri ile daha fazla paylaşması gibi maddeler içeriyor.

Almanya’da ülke vatandaşlarının IŞİD’e katılmak üzere ülkeden çıkmasının önlenmesine yönelik yaptırımlar açıklanırken, ceza yasasında yapılacak değişiklikle ‘Terörün finanse edilmesi’, ‘Şiddet eyleminde bulunmak üzere yurt dışına çıkmak’ ve ‘IŞİD’i desteklemek’ gibi eylemler için cezalar düzenlenmesi öngörülüyor. Ancak bunların kapsamı henüz net değil.

Öte yandan Avrupa’nın en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi Fransa’da da İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Fransa vatandaşlarının güvenliği için önlem alacaklarını duyurmuştu.
930 Fransa vatandaşının IŞİD’e katıldığı tahmin ediliyor. Eylül ortasında ‘Cihatçıların savaş bölgesine gitmesinin engellenmesi için’ yeni yasa çıkarıldı. Avrupa’daki tüm bu yasal düzenlemelerin Müslüman kökenli Avrupa vatandaşları, mülteci ve göçmenleri nasıl etkileyeceği zamanla ortaya çıkacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Edebiyatçılar koridor için sınıra gidiyor

SONRAKİ HABER

Silah satışını sınırlayan anlaşma aralıkta yürürlükte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...