21 Ekim 2014 18:24

Karbel işçisi endişeli

Karabağlar Belediyesi Karbel şirketinde çalışırken önce ihale ile taşerona ardından da yaptıkları eylemler sonucu Konak Belediyesinin Merbel şirketine geçirilen işçiler, işten atılma endişesi yaşıyor.

Karbel işçisi endişeli
Paylaş

Emine UYAR
Eda AKTAŞ
İzmir


Karabağlar Belediyesi Karbel şirketinde çalışırken önce ihale ile taşerona ardından da yaptıkları eylemler sonucu Konak Belediyesinin Merbel şirketine geçirilen işçiler, işten atılma endişesi yaşıyor.

Şantiye önünde görüştüğümüz işçiler, Konak Belediyesinin 165 işçiyi kendisine ait Merbel şirketine geçirdiğini ancak şu an hiçbir haklarının bulunmadığını dile getirdiler. Sendikanın Merbel’de yetkisinin olmadığına dikkat çeken işçiler “Karabağlar Belediyesine bizi, tekrar alacaklar mı almayacaklar mı bilmiyoruz” dedi.

İşçiler bu süreçte çeşitli hak kayıplarına da uğradı. Taşeron şirkette işbaşı yapmadıkları ve 15 gün sonra Merbel’e geçirildikleri için bu ay ücretlerinin yarısını alabilecekler. İşçiler şöyle devam ettiler: “Karbel’de tazminat haklarımız var ama ihbarımız öldü. Bu ayın 23’ünde 165 işçi için ihale var. 1 işçi arkadaşımız tazminatını alarak çıktı. İhalenin içinde işten çıkartmalar olacağı söyleniyor. Bizzat Karabağlar Belediye Başkanından duyduğumuz bu yönde. Söylentilere göre 165 kişi içinde ayıklama yapmak için bu sisteme başvurdular.”

İşçilerin kaygılarını sorduğumuz Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, süreç boyunca öncelikli amaçlarının taşeronun girmemesi olduğunu belirterek, “O sağlandı. Ancak Merbel’e iş devri yapılarak sağlanabildi. 2.5-3 aylık bir süre için TİS’teki ücretler değil şartnamedeki ücretler olacak. Paso ve yemek fişi olmayacak. Bunu işçilerle paylaştık” dedi.

İşten atılma endişesine ilişkin olarak da Çetin, iki belediye başkanının da onayladığı bir ilişkinin söz konusu olduğunu ifade ederek, “İşçi Karbel’in işçisi ve işin asıl sahibi Karabağlar Belediyesi. Üç aylık sürenin bitiminde bu arkadaşlar yine Karbel’in bünyesine geçecekler. Herhangi bir işten çıkış, ya da Karbel’e dönüşte herhangi bir sayı eksiltmesi söz konusu olmayacak” dedi. Çetin, her şeyin ayın 23’ünde yapılacak ihalede belli olacağını ifade etti.
 

ÖNCEKİ HABER

Emek Gençliği üyesi Selahaddin Adın Rojava\'da yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

\'Bugün ezilenlerin isyan hakkı yargılanıyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...