21 Ekim 2014 17:17

İşkence gördüler, sanık oldular

Ankara Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevinde 1 Ocak 2014 tarihinde infaz koruma memurları tarafından işkence gören 11 çocuk hakkında “Yaralama, tehdit, mala zarar vermek ve memura mukavemet” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İşkence gördüler, sanık oldular
Paylaş

Ankara Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevinde 1 Ocak 2014 tarihinde infaz koruma memurları tarafından işkence gören 11 çocuk hakkında “Yaralama, tehdit, mala zarar vermek ve memura mukavemet” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Adalet Bakanlığının da taraf olduğu davanın eksik inceleme yapılarak açıldığı ortaya çıktı.

Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi, 1 Ocak 2014 günü Pozantı Cezaevinden getirilen çocuk mahpuslara yönelik kötü muamele ve dayakla gündeme gelmişti. Cezaevi görüntüleriyle de sabitlenen olayda gardiyanların çocuklara yangın tüpü, su hortumu ve tazyikli suyla saldırdığı ortaya çıkmış, işkencenin ertesi gününde olay soruşturulmadan çocuklar hakkında jet hızıyla soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın gerekçesinde ise, “Sayım vermeyi reddederek isyan çıkardıkları” ve “Görevlileri darp ettikleri”, “Araç ve gereçlere kasten ağır hasar verdikleri” ifadeleri yer almıştı.

6 yıl hapis cezasıyla yargılanan 11 çocuk,  Sincan Adliyesi Batı Çocuk Mahkemesinde dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Kapalı yapılmasına karar verilen duruşmaya Sincan Cezaevinde kalan çocuk E.T sanık olarak katıldı. 20’ye yakın gardiyan ve cezaevi memuru da mağdur sıfatıyla duruşmada hazır bulundu.

‘ÇOCUKLARA İŞKENCE, GÖRÜNTÜLERDE SABİT’

Mağdur avukatları çocuklara yönelik işkencenin yapıldığına dair görüntüler olduğunu ve bunların tamamının soruşturma aşamasında incelenmediğini bildirdi. Mahkemeden cezaevinde o güne ait tüm görüntülerin istenmesini talep eden avukatlar, kendilerinin de çeşitli CD’leri mahkemeye sunacağını iletti. Tüm deliller incelenmeden kamu davası açıldığına dikkat çeken avukatlar, “Durum buyken şikayetçilerin dinlenmesi de usule aykırı. Şikayetçiler görüntülerin incelenmesinin ardından ifade vermelidir” dedi. Ancak hakim Naciye Tuncal, avukatların itirazına rağmen  şikayetçi memurların ifadelerini aldı. Davaya Adalet Bakanlığı adına katılan avukat “Kamu malına memurların zarar vermesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu” belirterek, olay günü çocukların kamu mallarına zarar verdiğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti tüm görüntülerin cezaevinden istenerek mahkemeye iletilmesine karar vererek duruşmayı 13 Ocak 2015 tarihine erteledi.

‘İŞKENCECİSİYLE AYNI YERDE’

Duruşma öncesi Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi bileşenleri tarafından Sincan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Türkiye İnsan Hakları Vakfından (TİHV) Cankız Çevik, “Cezaevleri şiddet üretir. İşkenceye gebedir ve buna gözünü kapatan herkes bu insanlık suçunun bir parçasıdır. Bizler bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Gazetemize konuşan Gümdem Çocuk Derneğinden Emrah Kırımsoy da, işkence gören çocuklardan birinin halen Sincan Cezaevinde tutulduğunu ve bu çocuğun burada işkence yapılan memurlarla aynı yerde bulunmasının kaygı verici olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
 


 

ÖNCEKİ HABER

‘Birgün hepimiz göçmen olabiliriz’

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği üyesi Selahaddin Adın Rojava\'da yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...