21 Ekim 2014 15:12

Torunlar İnşaat'ın patronlarına takipsizlik!

Mecidiyeköy'de 6 Eylül tarihinde 10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center inşaatındaki katliamla ilgili dava açıldı. İddianame ile Torunlar İnşaat'ın patronlarına takipsizlik kararı verildiği de ortaya çıktı.

Torunlar İnşaat\'ın patronlarına takipsizlik!
Paylaş

Torunn Center inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla ilgili açılan davanda Torunlar İnşaat’ın patronlarına takipsizlik verildi. İddianamede yer alan tanıkların ifadeleri ise en başta patronların sorumlu olduğunu gösteriyor. Savcıya ifade veren asansör operatörlerinden Emrah Acar; Proje Müdürü Murat Aytimur, şirket sahiplerinden Mehmet Torun, Emre Torun ve Aziz Torun’un asansör arızalarından haberdar oldukları, hatta Emre Torun’un asansöre güvenmediğinden dolayı inşaat teftişlerini yaparken merdivenleri kullandığını mesai arkadaşlarının da gördüğünü söyledi.

DENETLEMEDİLER

Savlılık iddianamesinde Torunlar GYO, asansör firması Geda Major, iş güvenliği firması NCA ve inşaatta görev alan diğer taşeron firma yetkililerinin yer aldığı 25 kişi hakkında taksirle adam öldürme suçundan dava açılması istendi. İddianamede yer alan ifadelere göre firma yetkilileri birbirini suçladı. Torunlar yetkilileri, kusurun diğer firmalarda olduğunu, Geda Major kendilerine bildirilen arızaları düzelttiklerini, iş güvenliği firması ise kazanın mesai saatleri dışında yaşandığını ve o saatte orada bulunmak zorunda olmadıklarını söyledi. Ancak savcılık iddianamesine göre asansör firmasının inşaatta görevlendirdiği iki kişinin herhangi bir sertifikası yoktu ve asıl firma Torunlar da bunu denetlemeyerek sertifikası olmayan kişilerin çalışmasına izin verdi. Bu iki kişi de, asansör firması yetkilileri de iki kişinin sertifikalarının olmadığını, böyle bir zorunluluk bulunmadığını, bu kişilere şirket içinde eğitim verildiğini söyledi.

İŞ AKSAMASIN DİYE...

Tanık anlatımları ise facianın nasıl göz göre göre geldiğini gösteriyor. İşçilerden Mehmet Hanifi Giray, asansör kullanımıyla ilgili işçilere ciddi bir eğitim verilmediğini, asansörün hareket ettirilmesi, durdurulması ve düğmelerin nasıl kullanılacağına ilişkin 15-20 dakikalık eğitim verildiğini söyledi. Asansör arızalarının sık sık yaşandığını dile getiren Ferhat Ök ise “Hatta olayın olduğu 06.09.2014 gününden bir gün önce akşam bu asansör yine arıza yapmış. Benim kanaatime göre bu ölümlü kazanın sorumluları Geda Asansör Firması Yetkilileri, NCA isimli iş ve iş güvenliği yetkilileri ile Torunlar GYO da görevli idari ve teknik personeldir. Çünkü bu kazanın olma ihtimali önceden belli idi. Zira arızalar sık sık meydana gelmiş olmasına rağmen kimse ciddi bir çözüm üretmedi” dedi. Barış Aktepe, Eren Sevinç, Ekber İlter isimli işçiler ise asansör arızasına defalarca şahit olduklarını, hatta yaşadıklarına dikkat çekerek, asansörün bozuk olduğunu söylemelerine karşın işler aksamasın diye geçici tamirler yapıldığını anlattı.

TAKİPSİZLİK VERİLDİ

İddianamedeki tanık anlatımlarına karşın mahkeme, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncer Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında takipsizlik kararı verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmbat’ta seçim iptal edildi

SONRAKİ HABER

‘Türkiye’yi yarı açık cezaevine döndürmek istiyorlar\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...