21 Ekim 2014 14:41

Gazeteci Kışlalı’nın katlinin üzerinden 15 yıl geçti

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla öldürülmesinin üzerinden 15 yıl geçti.

Gazeteci Kışlalı’nın katlinin üzerinden 15 yıl geçti
Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla öldürülmesinin üzerinden 15 yıl geçti.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, bir mesaj yayınlayarak Kışlalı’yı andı. Sertel, “Bir dönem ardı ardına katledilen aydınlarımız arasında Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı da vardı. O da diğer aydınlarımız gibi yalnızca demokrasiyi, özgürlükleri, laikliği ve çağdaşlığı savunuyordu. Katledilen aydınlarımızın öğretileri bizlere halen ışık tutmaktadır” dedi.

60 YAŞINDA ÖLDÜRÜLDÜ

12 Eylül darbesinden sonra Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde siyaset bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı, 1988’de profesörlüğe yükselmiş, 1991’de Cumhuriyet’teki yazılarına başlamıştı. Kışlalı 21 Ekim 1999’da evinin önünde arabasında konan bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğünde 60 yaşındaydı.

DAVA SÜRECİ

Kışlalı, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok cinayetlerinin de aralarında bulunduğu bir çok eylemle ilgili olarak  Tevhit - Selam / Kudüs Ordusu adlı örgüte ulaşıldı. Kamuoyunda bilinen adıyla ‘umut operasyonu’ davası 10 Nisan 2014 yılında sonuçlandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok’un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu, çok sayıda olayı kapsayan ‘Umut’ operasyonuna ilişkin açılan ve Yargıtayın bozma kararından sonra tekrar görülen davada 3 sanığı ‘yasa dışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu’  örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan 12 yıl 6’şar ay, 5 sanığı ise aynı örgüte üyelikten 6 yıl 3’er ay hapse mahkum etmişti.

‘İYİ HAL’DEN İNDİRİM

Mahkeme sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap’ı, “Silahlı suç örgütü kurma ve yönetme” eylemlerinden 15’er yıl hapis cezasına mahkum etmiş, sanıkların yargılama aşamasındaki iyi halleri nedeniyle takdiri indirim uygulayan mahkeme, cezalarını 12 yıl 6’şar ay olarak belirlemişti.

Sanıklardan Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın ise “Silahlı suç örgütü üyesi olmak” suçundan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmış, mahkeme sanıkların yargılama aşamasındaki iyi hallerini dikkate alarak, cezalarını 6 yıl 3’er ay olarak belirlemişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İş bırakınca ücretler yattı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın karikatüre tahammülü yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...