21 Ekim 2014 07:35

Danone işçileri, patrona masayı gösterdi

Lüleburgaz’da DİSK/Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen Danone Tikveşli işçileri, yaptıkları eylemle patronu toplusözleşme masasına oturmaya çağırdı.

Danone işçileri, patrona masayı gösterdi
Paylaş

Lüleburgaz’da DİSK/Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen Danone Tikveşli işçileri, yaptıkları eylemle patronu toplusözleşme masasına oturmaya çağırdı.

Toplusözleşme taslağını vermelerine karşın yanıt alamadıklarını belirten işçiler, patronun bu tutumu sürdürmesi halinde gerekirse üretimden gelen güçlerini kullanacakları uyarısında bulundu. 

Taleplerini dile getirmek için 8-16 vardiyasından çıkışında fabrika önünde toplanan işçilere DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra Eğitim Sen, CHP, EMEP ve ÖDP yöneticileri de destek verdi.

Burada işçiler adına açıklama yapan DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Danone Tikveşli’de kadrolu ve taşeron olarak çalışan işçilerin daha iyi bir ücret ve çalışma koşulları için Gıda-İş’te örgütlendiğini söyledi. Birçok ülkede üretim yapan Danone’nin Türkiye dışındaki tüm fabrikalarında işçilerin sendikalı ve toplusözleşmeli çalıştığını anlatan Aslan, Türkiye’deki işçilerin bu hakkına saygı gösterilmediğini söyledi.

MEKTUP: DANONE İŞÇİSİ NEDEN DİSK GIDA-İŞ'İ İSTİYOR

“Gıda-İş artık Danone işçilerinin evidir, yeridir, yurdudur. Danone işçileri ve sınıf kardeşleri nereye kadar mücadele etmek istiyorlarsa, sendikamız orada olacaktır ve sonuna kadar mücadele edecektir” diyen Aslan, sözleşme sürecine ilişkin de bilgi verdi. 

YASA İŞÇİNİN İRADESİDİR

Danone Lüleburgaz fabrikasında çalışan işçilerle birlikte hazırladıkları TİS taslağını şirkete gönderdiklerini ancak yanıt alamadıklarını dile getiren Aslan, işvereni işçilerin iradesine saygı göstermeye çağırdı. İşçilerle birlikte mücadele vererek toplusözleşmeli çalışmayı başaracaklarını dile getiren Aslan, şöyle devam etti: “İşverenler, biz yaslara saygılıyız, yetkinizi alın gelin sözleşme yapalım diyor. Şurası çok açık, Danone Lüleburgaz fabrikasında çalışan işçilerin yüzde doksanı sendikamıza üye olmuşlarıdır. Yani işçiler Toplu İş Sözleşmesi için sendikamızı yetkili kılmışlardır. Önemli olan işçilerin üye olması ve sendikalarına yetki vermesidir, asıl olan işçilerin gösterdiği irade ve verdikleri karardır” diye konuştu. Cam grevinin keyfi olarak yasaklanmasına ve art arda yaşanan işçi katliamlarına dikkat çeken Aslan, şöyle devam etti: “Onun için kimse bize yasalardan ve hukuktan bahsetmesin. Yasa da, hukuk da işçinin iradesidir, gücüdür, işçilerin meşru hakları ve fiili mücadeledir. Bunun dışındaki her şey sermayeden ve patronlardan yana işlemektedir.”  Yaptıkları yürüyüşün ilk adım olduğunu, yaptıkları çağrıya yanıt alamamaları halinde üretimden gelen güç de dahil her türlü fiili ve meşru mücadele kullanacaklarını ifade eden Aslan, başta Lüleburgaz halkı olmak üzere emekten yana tüm kesimleri mücadelelerine destek olmaya çağırdı. 

KENT MERKEZİNE  YÜRÜDÜLER

Açıklamanın ardından işçiler kortej oluşturup fabrikanın önünden şehir merkezine yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Sözleşme hakkımız engellenemez”, “Taşeron işçiler kadroya alınsın”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İş ekmek özgürlük”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Zafer direnen işçilerin olacak”, “Yaşasın işçilerin birliği” sloganları atıldı. Kongre meydanına gelen işçiler burada Petrol-İş ve Kristal İş yönetici ve üyeleri, HDP ve çeşitli kurum temsilcileri tarafından karşılandı. Eyleme halk da destek verdi.

TEK GIDA-İŞ’E ÇAĞRI

“Danone’de yetki alacağız, sözleşme yapacağız” açıklamasında bulunan Tek Gıda-İş Sendikası’na da seslenen Aslan, “Eğer az çok işçiden ve emekten yana bir tutum ve anlayışınız var ise, yapacağınız şey Danone işçilerinin haklı ve meşru mücadelesine destek vermektir. İşçiler yetkiyi Gıda-İş Sendikasına vermişlerdir. İşçilerin mücadelesine saygı göstermek ve desteklemek doğru olandır. Aksi şey sermayenin ve patronların ekmeğine yağ sürmek olur. Aradan iki yıl geçmiş olmasına rağmen, işçilerin tek bir sorununa cevap vermemiş bir anlayış olarak, çıkıp yetki alacağız ve sözleşme yapacağız tutumu, patronların yanıdır” diye konuştu.  (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR işçilerine verilen söz tutulacak mı?

SONRAKİ HABER

Danone işçisi neden DİSK/Gıda-İş’i istiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...