20 Ekim 2014 12:26

ABD istedi, Peşmergeye Kobanê izni çıktı

Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw internet sitesi Türkiye’nin, IŞİD saldırıları altındaki Kobanê'ye Peşmerge güçlerinin gitmesine izin verdiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Peşmerge’nin Kobanê’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” dedi.

ABD istedi, Peşmergeye Kobanê izni çıktı
Paylaş

Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw internet sitesi Türkiye’nin, IŞİD saldırıları altındaki Kobanê'ye Peşmerge güçlerinin gitmesine izin verdiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Peşmerge’nin Kobanê’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı açıklamayla talebin kendilerinden geldiğini ilan etti.

Mesud Barzani'nin Türkiye’den Peşmerge güçlerinin ve yardımların Kobanê’ye ulaştırılmasına izin vermesi için talepte bulunduğu öğrenildi.
 
Türkiye'nin talebe olumlu yanıt verdiği ortaya çıktı.

Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Peşmerge’nin Kobanê’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz. Kobanê'nin düşmesini hiç arzu etmedik” dedi.

ENVER MÜSLİM: PEŞMERGEDEN ÇOK SİLAH LAZIM

Kobani Kantonu Eşbaşbakanı Enver Müslim, BBC Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede "Peşmerge'nin bize gelmesinden çok bize silah gerekiyor. Eğer Peşmerge gelecekse YPG ile irtibata geçsin. İhtiyaç olursa YPG 'gelin' der. Eğer olmazsa 'silah yardımı yapın' der. İhtiyaç olmazsa Peşmerge kendi bölgesinde IŞİD'e karşı savaşsın, bize silah da göndersin. Savaşacak gençlerimiz var" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: PYD, SURİYE POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMEDİKÇE DESTEĞİMİZİ ALAMAZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobanê'ye yardım için Türkiye ve ABD ile iş birliği içindeyiz' açıklaması yapmıştır. Peşmerge güçlerinin destek için Kobanê'ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu'ndan farklıdır. PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu'nun da desteğini alamaz,  Türkiye'nin desteğini de alamaz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Kuzey Irak Yönetimi'nin Peşmerge'nin Kobanê'ye geçmesi konusunda bir izin talebi söz konusuydu. Türkiye'nin bu izni verdiği yönünde haberler var ? Bu doğru mudur ? ABD'nin Kobanê savunması için silah yardımı yaptığı yönünde haberler vardı ve bu konuda Türkiye'nin hassasiyeti söz konusuydu. Burada bir tutum değişikliği söz konusu mu ? Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz ?" sorularına Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi; "Bildiğiniz gibi Kobanê halkı Türkiye'dedir. Biz Kobanê halkına sınırlamızı açtık ve Türkiye gelenleri bağrımıza bastık. Bugün Kobanê bölgesinden gelen 200 bine yakın Suriyeli Kürt kardeşlerimiz ülkemizde yaşamaktadır. Biz Kobanê'nin düşmesini hiç bir zaman arzu etmedik ve etmeyiz de. Bu bakımdan bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiştir. Kobanê'ye her türlü insanı ve tıbbi yardımı da ulaştırmıştır. Angajman kurallarını da hassasiyetle uyguladık ve Kobanê için Koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk."

Çavuşoğlu, "Biz bölgenin tüm tehditlerden arınmasını istiyoruz. Bugün ABD'nin Kobanê'ye savunan tüm güçlerine havadan atarak ulaştırdığı yada Iraklı Kürt kardeşlerimiz tarafından sağlanan askeri ve tıbbi yardımı bu çerçevede değerlendiriyoruz. Bugün Kobanê'de IŞİD'e karşı mücadele eden grupların sayısı yaklaşık 7'dir. Bunlar ortak bir karargah kurmuşlardır. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobanê'ye yardım için Türkiye ve ABD ile iş birliği içindeyiz.' açıklaması yapmıştır. Esasen biz Peşmerge güçlerinin destek için Kobanê'ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Çavuşoğlu, "Biz Kobanê'den Türkiye'ye gelmiş insanların, kaçmak zorunda kalan insanların tekrar Kobanê'ye dönüp huzur içinde yerleşmelerini istiyoruz. Burada takip edilmesi gereken bazı hususlar da var. Bunlardan biri PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu'ndan farklıdır. Demokratik bir Suriye emelinden farklı olarak sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. Aynı IŞİD gibi. Dolasıyla bunun Suriye'nin geleceği, sınır bütünlüğü ve demokratik bir yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu'nun da desteğini alamaz, Türkiye'nin desteğini de alamaz. Bunu açık bir şekilde başından beri söylüyoruz. Dolasıyla PYD'nin de ve diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu emellerinden vaz geçmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelerle ilgili biz her zaman bu sorunun gerçek sebebinin de unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz ve burada Esad rejiminin Suriye'deki bugünkü durumun gerçek sebebi altını her vesile ile çiziyoruz. Bugün Esad rejimi ve IŞİD ile mücadele eden tek unsurun Özgür Suriye Ordusu olduğunun da unutmamamız gerekiyor. Dolaysıyla genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde esas desteklenmesi gereken esas desteklenmesi gereken grubun Özgür Suriye Ordusu olduğunu ABD ve müttefiklerimiz ile hemfikiriz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP\'den Takvim\'e tekzip

SONRAKİ HABER

Gönüllüler Kobanê için birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...